Jump to content

Fermentacja burzliwa - jak powinna przebiegać?


socek
 Share

Recommended Posts

Wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwo. Wszystko wyglądało ok rano. Ale teraz, piwo zaczęło mocno pachnieć (zapach przypominający gorzelnie), a piana na szczycie brzeczki jest nieregularna (w jednym miejscu jest wyżej, w drugim niżej, górki się robią, etc.). Pytanie: czy tak ma być?

I czy w ogóle przy fermentacji burzliwej fermentator zostawiamy otwarty, zamknięty, czy np. lekko uchylony?

Link to comment
Share on other sites

Powinien być zamknięty by do środka nic się nie dostało i nie zakażało brzeczki.

CO2 ze środka wydostanie się przez rurkę fermentacyjną.

Edited by coelian
Link to comment
Share on other sites

Wypadałoby się najpierw przywitać w odpowiednim dziale ;)

 

W czasie fermentacji burzliwej dzieją się różne rzeczy :D Kształt piany, zapachy itp. są przeróżne..

Na fermentację burzliwą fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej.

Link to comment
Share on other sites

Wypadałoby się najpierw przywitać w odpowiednim dziale ;)

 

W czasie fermentacji burzliwej dzieją się różne rzeczy :D Kształt piany, zapachy itp. są przeróżne..

Na fermentację burzliwą fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej.

Robię dokładnie tak samo.

Link to comment
Share on other sites

fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej.

Ja jako nerwowy początkujący radzę iść na "nummer sicher" więc full opcja z rurką.

Ale teoretycznie przez lekko przykryty "dekiel" CO2 będzie się wydostawał a powietrze pozostanie na zewnątrz bo CO2 jest zdaje się cięższe od powietrza.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.