Skocz do zawartości

Polish IPA - receptura do oceny.


Samael

Rekomendowane odpowiedzi

Stworzylem takie cos,ale nie wiem czy bedzie pijalne :D

 

Ingredients:
------------

8,00 g Gypsum 
3,70 kg Minch Malt Hook Series Pale Malt 
1,70 kg Pale Malt, Maris Otter
0,50 kg Munich Malt
0,50 kg Rye Malt 
0,30 kg Carahell
0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 20L
0,20 kg Carapils (3,0 EBC) 
35,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min 
20,00 g Marynka [8,80 %] - Boil 45,0 min 
25,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 30,0 min 
10,00 g Marynka [8,80 %] - Boil 20,0 s
1,25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) 
22,00 g Lublin [4,50 %] - Boil 15,0 min 
23,00 g Lublin [4,50 %] - Boil 5,0 min
20,00 g Iunga [11,00 %] - Steep/Whirlpool 10,0 
20,00 g Lublin [4,50 %] - Steep/Whirlpool 10,0 
20,00 g Marynka [8,80 %] - Steep/Whirlpool 10,0 
1,0 pkg US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M4 Yeast 19 -
15,00 g Lublin [4,50 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 
15,00 g Marynka [8,80 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 
10,00 g Iunga [11,00 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 

 

Slodow i chmieli mam pod dostatkiem,a wrecz musze sie pozbywac, wiec troche szastam :D Piwo chce aby mialo lekkie cialko i zatre je wg beersmitha w 64 stopniach. Prosze o rady i sugestie. Dziekuje z gory. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lekkie ciało i pół kilograma jasnych karmeli?

 

Btw, Iunga z 11% ak czy Marynka z 8,8% ak świadczy o tym, że ktoś leci sobie w wała, albo sprzedawca, albo producent który wcisnął ściemę nieogarniętemu sprzedawcy. Zeszłoroczne chmiele mają dużo niższe zawartości ak (Iunga niecałe 8%, marynka koło 6%), a wyciągnięcie z Lubelskiego 4,5% ak w ogóle nie świadczy zbyt dobrze i szkoda to komentować...

Na moje oko - chmiele są z Powiśla (taka firma zajmująca się produkcją granulatu), a tu z jakością bywa różnie, więc nie nastawiaj się na jakieś świetne rezultaty. Łodyga, trawa, ściaganie - jest spora szansa że wystąpią.

 

Co do receptury

po co gotować 45' czy 30'? Dodatkowych efektów to nie da. 60-15-5-0 albo jeszcze prościej (ja tak stosuję) 60-10-0.

Za dużo chmieli goryczkowych. 40-50gr Iunga na 60min to będzie wystarczająco dużo, goryczka będzie solidna. 

No i na zimno, wrzuć sumarycznie tak 70gr, obecnie trochę mało

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

prawie się zgadza z tym, że była w tym roku bardzo dobra iunga z suchodołów koło 12 alfa z tym, że w cenie zaporowej amerykańskiej, mimo to i tak się rozeszła, ale wątpię aby jakiś sklep piwowarski kupił

Edytowane przez dhanab
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Btw, Iunga z 11% ak czy Marynka z 8,8% ak świadczy o tym, że ktoś leci sobie w wała, albo sprzedawca, albo producent który wcisnął ściemę nieogarniętemu sprzedawcy

Cztery chyba największe/ najpopularniejsze na rynku sklepy umieszczone w porównywarce cen http://cml.dokuro.org/beer/:

 

Zbiór deklarowany 2015:

Iunga: HB: 10 szyszka & 11,6 granulat; CP: 11,6 granulat; TB: 11 granulat; AP: 10,8 granulat.
Marynka: HB: 9,5 szyszka & granulat; CP: 9,5 granulat; TB: 10,5 granulat & 9 szyszka; AP: 9,4 granulat

 

Mówisz, że najwięksi gracze w detalu dali się wydupczyć jak jeden szczeniaczek?
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za porady. Iunga, Lubelski i Marynka z jednego sklepu wroclawskiego ;) Alfakwasy sa z etykiety,wiec nic nie poradze :) To ile tych karmeli ma dac, zeby bylo ok ?

Edytowane przez Samael
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

prawie się zgadza z tym, że była w tym roku bardzo dobra iunga z suchodołów koło 12 alfa

SCF to miało?

12%ak z Iungi przy takiej suszy co nawiedziła Lubelszczyzną w 2015? To musi być wybitny chmielarz, którego z chęcią poznam :).  

 

 

 

Mówisz, że najwięksi gracze w detalu dali się wydupczyć jak jeden szczeniaczek?  
 

 

Znajomość niuansów rynku polskich chmieli niekoniecznie musi być bliska dla kierowników sklepów dla domowych piwowarów. Po prostu, mając szeroki asortyment, wyłapanie producenta który czasem wciska kit nie jest prostym zadaniem, szczególnie gdy posiada odpowiednie certyfikaty, atesty oraz badania. Szczególnie, gdy cenowo wygrywa z pozostałymi producentami...

Co tu dużo pisać - przez długi czas miałem bardzo kiepską opinię o polskich chmielach, dopóki nie dostałem szyszek bezpośrednio od plantatora. I wtedy okazało się, że to co kupowałem wcześniej u "największych graczy" było nieporównywalnie gorsze... 

 

Z drugiej strony, zastanawiam się jakimi ilościami polskiego granulatu obracają w ciągu roku "najwięksi gracze w detalu"? Po 10kg każdej odmiany? 

 

 

 

Dzieki za porady. Iunga, Lubelski i Marynka z jednego sklepu wroclawskiego Alfakwasy sa z etykiety,wiec nic nie poradze  To ile tych karmeli ma dac, zeby bylo ok ?

Generalnie, stosuję zasadę: 90% podstawowych, 10% słodów specjalnych. W tym przypadku, mając w zasypie MO i monacha, skroiłbym karmele przynajmniej o połowę, albo w ogóle zastanowiłbym się nad wyrzuceniem z zasypu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki bzium zrobie jak piszesz :)

 

edit:

Amt Name Type # %/IBU
8,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) 
3,70 kg Minch Malt Hook Series Pale Malt 
1,70 kg Pale Malt, Maris Otter 
0,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) 
0,50 kg Rye Malt (9,3 EBC)
0,15 kg Carahell (5,9 EBC) 
0,10 kg Caramel/Crystal Malt - 20L
0,10 kg Carapils (3,0 EBC) Grain 8 1,5 %
50,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min  
1,25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)  
35,00 g Lublin [4,50 %] - Boil 10,0 min  
35,00 g Marynka [8,80 %] - Boil 10,0 min  
35,00 g Lublin [4,50 %] - Boil 5,0 min Hop  
35,00 g Marynka [8,80 %] - Boil 5,0 min Hop  
20,00 g Iunga [11,00 %] - Steep/Whirlpool 10,0  
20,00 g Lublin [4,50 %] - Steep/Whirlpool 10,0  
20,00 g Marynka [8,80 %] - Steep/Whirlpool 10,0  
1,0 pkg US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M4 Yeast 18 -
25,00 g Iunga [11,00 %] - Dry Hop 4,0 Days  
25,00 g Lublin [4,50 %] - Dry Hop 4,0 Days  
25,00 g Marynka [8,80 %] - Dry Hop 4,0 Days  

 

Mash Schedule: Single Infusion, Light Body

 

Teraz ok ?

Edytowane przez Samael
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

1,25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)  

 

 

 

hm, producent zaleca używanie pół tabletki na ostatnie 5 min (przy 5 galonach).

 

Na etykiecie jest 1 na ost. 10 min,a na poprzedniej mialem 1 na ost. 15 min, 1,25 to zle ustawiony domyslnie beersmith :)

 

Edytowane przez Samael
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Sam przymierzam się do PIPY niedługo, więc zapytam z ciekawości, jak wyszło?

 

Plan mojej receptury na 20l (14 st Plato, 91 IBU wg. kalkulatora):

 

Pilzneński 4 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Monachijski 0,3 kg 

Caramel 600 0,1 kg

 

Zacieranie 

60' w 67 stopniach

 

Chmielenie:

Marynka 50 g na 60'

Oktawia 50 g na 10'

Lubelski 50g na 0'

 

Dodatki

nasiona kopru włoskiego - właśnie trochę nie wiem ile na ile ale myślę o 12 g na 10'

(trawa cytrynowa) może z 10g na 10'

 

Drożdże US-05

 

pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.