Skocz do zawartości

05D. German Pils


Matros

Rekomendowane odpowiedzi

5D. German Pils

 

Overall Impression: A light-bodied, highly-attenuated, gold-colored, bottom-fermented bitter German beer showing excellent head retention and an elegant, floral hop aroma. Crisp, clean, and refreshing, a German Pils showcases the finest quality German malt and hops.

Aroma: Medium-low to low grainy-sweet-rich malt character (often with a light honey and slightly toasted cracker quality) and distinctive flowery, spicy, or herbal hops. Clean fermentation profile. May optionally have a very light sulfury note that comes from water as much as yeast. The hops are moderately-low to moderately-high, but should not totally dominate the malt presence. One-dimensional examples are inferior to the more complex qualities when all ingredients are sensed. May have a very low background note of DMS.

Appearance: Straw to light gold, brilliant to very clear, with a creamy, long-lasting white head.

Flavor: Medium to high hop bitterness dominates the palate and lingers into the aftertaste. Moderate to moderately-low grainy-sweet malt character supports the hop bitterness. Low to high floral, spicy, or herbal hop flavor. Clean fermentation profile. Dry to medium-dry, crisp, well-attenuated finish with a bitter aftertaste and light malt flavor. Examples made with water with higher sulfate levels often will have a low sulfury flavor that accentuates the dryness and lengthens the finish; this is acceptable but not mandatory. Some versions have a soft finish with more of a malt flavor, but still with noticeable hop bitterness and flavor, with the balance still towards bitterness.

Mouthfeel: Medium-light body. Medium to high carbonation.

Comments: Modern examples of Pils tend to become paler in

color, drier in finish, and more bitter as you move from South to North in Germany, often mirroring the increase in sulfate in the water. The Pils found in Bavaria tend to be a bit softer in bitterness with more malt flavor and late hop character, yet still with sufficient hops and crispness of finish to differentiate itself from a Helles. The use of the term ‘Pils’ is more common in Germany than ‘Pilsner’ to differentiate it from the Czech style, and (some say) to show respect.

History: Adapted from Czech Pilsner to suit brewing conditions in Germany, particularly water with higher mineral content and domestic hop varieties. First brewed in Germany in the early 1870s. Became more popular after WWII as German brewing schools emphasized modern techniques. Along with its sister beer, Czech Pilsner, is the ancestor of the most widely produced beer styles today. Average IBUs of many well-regarded commercial examples have dropped over time.

Characteristic Ingredients: Continental Pilsner malt, German hop varieties (especially Saazer-type varieties such as Tettnanger, Hallertauer, and Spalt for taste and aroma; Saaz is less common), German lager yeast.

Style Comparison: Lighter in body and color, drier, crisper, and more fully attenuated, with more of a lingering bitterness, and with higher carbonation than a Czech Premium Pale Lager. More hop character, malt flavor, and bitterness than International Pale Lagers. More hop character and bitterness with a drier, crisper finish than a Munich Helles; the Helles has more malt flavor, but of the same character as the Pils. 

Vital Statistics:

OG: 1.044 – 1.050

FG: 1.008 – 1.013

IBU: 22 – 40

SRM: 2 – 5

ABV: 4.4 – 5.2%

Commercial Examples: König Pilsener, Left Hand Polestar Pils, Paulaner Premium Pils, Schönramer Pils, Stoudt Pils, Tröegs Sunshine Pils, Trumer Pils 

 

----------------------

5D. German Pils

 

Ogólne odczucia: Lekkie, wysoko odfermentowane, złote, niemieckie goryczkowe piwo dolnej fermentacji z bardzo ładną, utrzymującą się pianą i przyjemnym kwiatowym aromatem chmielowym.

 

Aromat: Średnio-niski do niskiego zbożowo-słodki charakter słodowy (często z lekko miodowym i delikatnie tostowo-krakersowym charakterem) oraz wyróżniającymi się kwiatowymi, korzennymi lub ziołowymi chmielami. Czysty profil fermentacji. Może zawierać bardzo lekkie ślady siarki, bardziej pochodzące od wody niż drożdży. Aromaty chmielowe na poziomie od średnio-niskiego do średnio-wysokiego, ale nie powinny całkowicie dominować obecności słodu. Jedno wymiarowe przykłady są gorsze, w porównaniu do bardziej złożonych jakościowo, gdzie wszystkie składniki są wyczuwane. W tle odczuwany może być bardzo niewielki DMS.

 

Wygląd: Słomkowy do lekko złotego kolor, przejrzyste do bardzo klarownego, z kremową, długo utrzymującą się białą pianą.

 

Smak: Średnia do wysokiej goryczka chmielowa dominująca na podniebieniu i pozostająca jako posmak. Średni do średnio-niskiego zbożowo-słodki charakter słodowy wspomagający goryczkę chmielową. Niski do wysokiego, kwiatowy, korzenny lub ziołowy smak chmieli. Czysty profil fermentacji. Wytrawny do średnio wytrawnego, rześki, dobrze odfermentowany finisz z gorzkim posmakiem i lekkim smakiem słodowym. Piwo warzone z użyciem wody o wyższym stężeniu siarczanów, jednak w odczuciu smakowym siarka jest niższa, podkreślając wytrawność i wydłużając finisz; jest to akceptowane, ale nie obowiązkowe. Niektóre wersje posiadają łagodny finisz o zwiększonym słodowym smaku, jednak z nadal wyczuwalną goryczką i smakiem chmielowym, gdzie balansem skierowanym jest bardziej w stronę goryczki.

 

Odczucie w ustach: Średnio-niska treściwość. Średnie do wysokiego wysycenie.

 

Komentarz: Nowoczesne przykłady Pilsa są jaśniejsze i bardziej wytrawne na finiszu. Goryczka również wzrasta, jednak poruszając się z południa na północ Niemiec, poziom ten zwiększa się wraz ze wzrostem siarczanów w wodzie. Pils, który możemy znaleźć w Bawarii jest bardziej delikatny pod względem goryczki, z bardziej odczuwalnym smakiem słodów i charakterem chmielowym na dalszym planie, jednak nadal chmielowy i rześki na finiszu, aby wyróżniać się od Helles-a. Określenie „Pils” jest bardziej znane w Niemczech niż „Pilzner”, aby odróżnić się od czeskiego stylu i (jak mówią niektórzy) pokazać szacunek.

 

Historia: Adoptowany do warunków niemieckiego browarnictwa Pilzner z Czech, w szczególności do wody o podwyższonej ilości minerałów i krajowych odmian chmielu. Pierwszy raz uwarzony w Niemczech, na początku 1870 roku. Stał się bardziej popularny po II wojnie światowej, podkreślając nowoczesne techniki w niemieckich szkołach warzelnictwa. Wraz z siostrzanym piwem, czeskim Pilznerem, określani jako przodkowie najczęściej dziś produkowanego piwa. Przeciętne IBU, w wielu dobrze ocenianiych komercyjnych przykładach, poziom zmniejszył się z upływem czasu.

 

Charakterystyczne składniki: Kontynentalny słód pilzneński, niemieckie odmiany chmielu (zwłaszcza typu Saaz, takie jak: Tattnanger, Helletauer i Spalt dla smaku i aromatu; Saaz jest mniej używany), niemieckie drożdże lagerowe.

 

Porównanie stylów: Lżejsze pod względem ciała i jaśniejsze, bardziej wytrawne, rześkie i mocniej odfermentowane, z wolniej zanikającą goryczką i bardziej wysycone niż Czeski Jasny Premium Lager. Większy charakter chmielowy, więcej słodowych smaków i wyższa goryczka niż Międzynarodowy Jasny Lager. Większy charakter chmielowy i goryczka, z bardziej wytrawnymi rześkim finiszem niż Munich Helles; Helles ma więcej smaków słodowych, ale o podobnym charakterze co Pils.

 

Parametry:

OG: 1.044 – 1.050 (11° - 12.5° BLG)

FG: 1.008 – 1.013 (2° - 3.2° BLG)

IBU: 22 – 40

SRM: 2 – 5

ABV: 4.4 – 5.2%

 

Przykłady komercyjne: König Pilsener, Left Hand Polestar Pils, Paulaner Premium Pils, Schönramer Pils, Stoudt Pils, Tröegs Sunshine Pils, Trumer Pils

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.