Jump to content

Czym domyć balon szklany od środka ?

Share

Recommended Posts

Witam , wyciągnąłem stary balon szklany w którym wcześniej robiono wina i próbuje go domyć ale zaschnięty brud nie chce zejść czy macie jakis sposób na taki brud ? Próbowałem nawet szczotka ale tez nie chce zejść , narazie balon zalałem woda i czekam może odklei się sam . Pozdrawiam

Ja też miałem podobny problem, użyłem wody, piasku i szmaty. Sama woda i piasek to za mało bez tej szmaty nie szło za dobrze. Wszystko do środka i pozostaje machać aż się nie wyczyści :) Gąsior jak nówka sztuka.

NaOH do szkła nie polecam, straciłem tak dwa szklane balony. Kilka razy już zapomniałem go wylać i zostawiłem na kilka dni - rozsadza on szkło i w łatwy sposób możemy się pozbyć balonu. Powoduje mikropęknięcia i jak to nie szkło laboratoryjne po prostu robi pęknięcia. Albo kupić OXI albo droższy ale i skuteczniejszy PBW. Widziałem też gdzieś przepis na domowy PBW, ale to musicie już sami poszukać ;) 

Sypałeś do balonu granulat czy wlewałeś gotowy roztwór?

Zawsze gotowy roztwór, zdaje sobie sprawę, że granulat zalany wodą wytwarza ciepło i może uszkadzać szkło ;) Tutaj był używany już kilkukrotnie roztwór NaOH u mnie jak rozrabiam go przechodzi przez kilka wiader zanim leci do przeczyszczania rur kanalizacyjnych. Po około 4-5 dniach na dnie jednego balonu zauważyłem pęknięcie i brak roztworu który wyciekł - zalewając mi stół gospodarczy i zmywając z niego impregnat :D Za drugim razem usłyszałem taki typowy strzał pękającego szkła albo lodu gdy zszedłem na dół i podniosłem balon zostało dno w brodziku. Nigdy więcej NaOH do szkła! O tyle o ile do wiader okej do szkła na bardzo krótki kontakt.