Jump to content
Sign in to follow this  
myszmen

Plastik-fantastik czyli tani i kompaktowy HERMS

Recommended Posts

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie budowa taniego HERMSa, którego będzie można rozłożyć i składować na małej przestrzeni.

Pierwszym założeniem jest zbudowanie go w oparciu o fermentory. Skłądało by się to z dwóch wiader 30l plus jedno wiadro 20l.

Kadz zacierna miałaby 30l jako filtrator zostawiłbym wężyk z oplotu (do zmiany na coś innego w przyszłości). Kocioł warzelny zostawiłbym jaki mam czyli wiadro 30l + dwie grzałki (2000W i 800W). Wiadro na gorącą wodę miałoby pojemność 20l (nie będę potrzebował więcej wody do wysładzania). W wiadrze tym zamontuję spiralę z rurki miedzianej oraz grzałkę o mocy ok. 2000W.

Teraz sprawa najmniej poprawna politycznie czyli pompa od pralki - jest to opcja tania i wydaje się dość dobra.

Chcę zastosować węże do spożywki (znalazłem w castoramie różne średnice za niewielkie pieniądze).

Pomysł polega na tym, że podczas zacierania pompa przepompowuje brzeczkę spowrotem do kadzi zaciernej, a podczas filtracji przekładałbym wyjście brzeczki do kotła warzelnego (przerywana linia na rysunku).

Moim problemem jest zawór, który będzie zaraz za pompą. Nie wiem czy zaoszczędzić i kupić zwykły zawór czy może zainwestować w coś z nierdzewki?

Chcę też zamontować jakiś kran z zaworem kulowym w kotle warzelnym (aktualnie zrezygnowałem z plastikowego bo mógłby nie przetrwać zbyt wysokiej temperatury). I tu pojawia się ten sam problem co wyżej czy zastosować zwykły kran czy może inwestować w nierdzewke?

Co myślicie o tym pomyśle? Oczywiście HERMS dla warek 20l brzmi może śmiesznie, ale dla mnie jest w sam raz. Zresztą mając gotowy zestaw przejście na kegi nie będzie problemem (o ile znajdę miejsce na ich przechowywanie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem w fazie kompletowania sprzętu do HERMSa i też zamierzam zastosować plastik (przynajmniej w fazie testowej, a jak się sprawdzi to na stałe) z tym, że zamiast fermentatorów zastosuję to:

 

http://www.allegro.pl/item868062635_beczka_beczki_60_l_na_kapuste_wino_zacierek_itp.html

 

Beczki mają 60l, są tanie jak barszcz, sztywne i sę wykonane z HDPE czy tworzywa dopuszczonego do spożywki, odpornego na temperaturę (atestowane na 80°C kontakt stały i 90°C kontakt krótki) czyli do HLT i MLT się nadają.

 

Kadź warzelna oczywiście z KEGa 50L, gotowanie w plastiku byłoby zbyt niebezpieczne w razie awarii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beczki fajne nie ma co, ale dla mnie są za duże, fermentory mogę włożyć jeden w drugi a w środek wkładam pompę, wężownicę z rurki + przewody i wszystko ładnie leży w kącie w piwnicy.

Jakie zastosujesz zawory? Czego użyjesz na filtrator? Jaką pompę planujesz?

Edited by myszmen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Beczki fajne nie ma co, ale dla mnie są za duże, fermentory mogę włożyć jeden w drugi a w środek wkładam pompę, wężownicę z rurki + przewody i wszystko ładnie leży w kącie w piwnicy.

Jakie zastosujesz zawory? Czego użyjesz na filtrator? Jaką pompę planujesz?

Zawory do wlutowywania i rurki miedziane fi 18, filtrator - false bottom z nierdzewki, pompa myjąca od zmywarki - dopuszczona do żywności i wytrzymuje spokojnie 130°C (cena wyższa niż od pralki, ale za koło 50-80 zł na allegro można kupić nową)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mnie cały czas zastanawia, jaki sens jest w wykorzystywaniu w takich małych instalacjach dwóch kadzi ?

Ma to jakieś uzasadnienie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A mnie cały czas zastanawia, jaki sens jest w wykorzystywaniu w takich małych instalacjach dwóch kadzi ?

Ma to jakieś uzasadnienie ?

Ja chcę użyć 3: HLT, MLT i kadź warzelna. Czyli HERMS.

 

Alternatywą jest system MLT (+grzałka przepływowa) i kadź warzelna. Czyli RIMS.

 

Drugą alternatywą jest system a'la Braumeister.

 

Ja wybieram HERMS przez możliwość całkowitej automatyzacji przy elektrozaworach (ale na początku nie planuję) a przede wszystkim brak konieczności mycia, przekładania, przelewania, podstawiania itp. ręcznego podczas warzenia. Wszystko załatwia 1 pompa i zawory.

I druga sprawa w czasie gotowania piwa #1 już mogę zacierać piwo #2. Czyli robię 2 warki w czasie t+2h.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A mnie cały czas zastanawia' date=' jaki sens jest w wykorzystywaniu w takich małych instalacjach dwóch kadzi ?

Ma to jakieś uzasadnienie ?[/quote']

Ja chcę użyć 3: HLT, MLT i kadź warzelna. Czyli HERMS.

 

Alternatywą jest system MLT (+grzałka przepływowa) i kadź warzelna. Czyli RIMS.

 

Drugą alternatywą jest system a'la Braumeister.

 

Ja wybieram HERMS przez możliwość całkowitej automatyzacji przy elektrozaworach (ale na początku nie planuję) a przede wszystkim brak konieczności mycia, przekładania, przelewania, podstawiania itp. ręcznego podczas warzenia. Wszystko załatwia 1 pompa i zawory.

I druga sprawa w czasie gotowania piwa #1 już mogę zacierać piwo #2. Czyli robię 2 warki w czasie t+2h.

Ale jak planujesz robić dwa na raz to i tak musisz wstepnie jakoś to umyć, czy choćby wybrać młóto ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale jak planujesz robić dwa na raz to i tak musisz wstepnie jakoś to umyć, czy choćby wybrać młóto ?

Zero mycia w trakcie, w MLT będzie znajdować się pojemnik (podobny rozmiarem do MLT) na słód, pojemnik najprawdopodobniej będzie z cienkiej blachy nierdzewnej z fałszywym dnem od dołu.

 

Wyjmuję, wywalam młóto i to cała robota przy 2 warkach :D

 

Ciepła woda z chłodnicy zanurzeniowej zamiast w kanał trafi do HLT i posłuży później do mycia MLT i kadzi (ręcznie + płukanie pompą).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale jak planujesz robić dwa na raz to i tak musisz wstepnie jakoś to umyć' date=' czy choćby wybrać młóto ?[/quote']

Zero mycia w trakcie, w MLT będzie znajdować się pojemnik (podobny rozmiarem do MLT) na słód, pojemnik najprawdopodobniej będzie z cienkiej blachy nierdzewnej z fałszywym dnem od dołu.

 

Wyjmuję, wywalam młóto i to cała robota przy 2 warkach :D

 

Ciepła woda z chłodnicy zanurzeniowej zamiast w kanał trafi do HLT i posłuży później do mycia MLT i kadzi (ręcznie + płukanie pompą).

Fajnie pomyślane. Wrzuć później jakieś materiały jak możesz. W końcu trzeba pomyśleć o jakiejś rozbudowie. Co do tej nierdzewki to, nie lepiej było by, gdyby cała była w formie sita ? Choć jak stosujesz pompę to pewnie ładnie się mieszać będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki admiro, napewno zastosuję pompę od zmywarki. Skąd masz informację, że jest dopuszczona do kontaktu z żywnością?

Jeszcze nie zdecydowałem jakie zawory zastosuję, nierdzewka znacznie podwyższy koszt projektu (choć nie wiem o ile bo się nie orientowałem jeszcze w cenach).

Zastanawiam się także nad wężami. Mam dwie opcje. Pierwsza tańsza ale niezbyt doskonała to wąż do spożywki, w którego dokumentacji jest napisane, że pracuje do 60C

http://www.sklep.techsilesia.com/product_info.php?cPath=21_38&products_id=184

Druga opcja to wąż full wypas ale tu już cena zabija:

http://www.sklep.techsilesia.com/product_info.php?cPath=21_38&products_id=141

 

Średnice takie a nie inne ponieważ pompy mają zazwyczaj wejście/wyjście o średnicy conajmniej 24mm

Edited by myszmen

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://www.sklep.techsilesia.com/product_info.php?cPath=21_38&products_id=184

Druga opcja to wąż full wypas ale tu już cena zabija:

http://www.sklep.techsilesia.com/product_info.php?cPath=21_38&products_id=141

 

Średnice takie a nie inne ponieważ pompy mają zazwyczaj wejście/wyjście o średnicy conajmniej 24mm

Hmm, a dlaczego koniecznie węże? Wydaje mi się, że prościej użyć rurek z PCV do gorącej wody? (9zł kosztuje 3mb).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm, a dlaczego koniecznie węże? Wydaje mi się, że prościej użyć rurek z PCV do gorącej wody? (9zł kosztuje 3mb).

Z powodu podstawowego założenia czyli możliwość przełożenia wylotu brzeczki z kadzi zaciernej do kotła warzelnego (patrz rysunek w pierwszym poscie, linia przerywana). Całość zajmie mniej miejsca. Węże poprostu zwijam i wkładam do wiadra razem z pompą i wszystko (dwa wiadra 30L + wiadro 20L) zajmuje bardzo mało miejsca - to jest mój główny cel.

 

Rurki są dobrym rozwiązaniem gdy instalacja jest na stałe. Fakt można zrobić rozbieralną instalacje i za pomocą trójników i zaworów skierować brzeczkę do kadza warzelnej. Muszę się nad tym zastanowić.

Wpadł mi pomysł aby użyć zaworków z PCV jakoś bardziej bym im ufał niż zwykłym zaworom (nie wiem z czego są zrobione, mosiądz?)

 

Wszelkie sugestie mile widziane

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wpadł mi pomysł aby użyć zaworków z PCV jakoś bardziej bym im ufał niż zwykłym zaworom (nie wiem z czego są zrobione, mosiądz?)

 

Wszelkie sugestie mile widziane

Zawory z PCV do ciepłej wody (do 80°C czyli już za mało) są drogie, w castro widziałem taki ostatnio z ok 30 zł.

Zawór z nierdzewki 1/2" 45 zł http://www.allegro.pl/item891837369_zawor_kulowy_nierdzewny_kwas_dn_15_z_gwintem_1_2.html

Zawór do wlutowania 15/18 mm 8,25 zł.

 

Z różnicę w cenie w przypadku miedzi można zrobić całe orurowanie, stąd mój wybór.

 

Z drugiej strony na forach zagranicznych widać najczęściej połączenie nierdzewka + węże silkonowe z szybkozłączkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zawory z PCV do ciepłej wody (do 80°C czyli już za mało) są drogie, w castro widziałem taki ostatnio z ok 30 zł.

Zawór z nierdzewki 1/2" 45 zł http://www.allegro.pl/item891837369_zawor_kulowy_nierdzewny_kwas_dn_15_z_gwintem_1_2.html

Zawór do wlutowania 15/18 mm 8,25 zł.

 

Z różnicę w cenie w przypadku miedzi można zrobić całe orurowanie, stąd mój wybór.

 

Z drugiej strony na forach zagranicznych widać najczęściej połączenie nierdzewka + węże silkonowe z szybkozłączkami.

Ok nie wiedzałem, że zaworki z PCV są tak drogie. Jak wygląda zawór do wlutowania? Z jakiego materiału jest wykonany?

Przepraszam za głupie pytania, ale swoją wiedzę na temat materiałów i dostępnych rozwiązań czerpię z internetu i z półek w castoramie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zawory do wlutowywania i rurki miedziane fi 18, filtrator - false bottom z nierdzewki, pompa myjąca od zmywarki - dopuszczona do żywności i wytrzymuje spokojnie 130°C (cena wyższa niż od pralki, ale za koło 50-80 zł na allegro można kupić nową)

Genialne i tanie zastosuje zawory do wlutowania, zawory te są w całości wykonane z miedzi ?.

Rury miedziane wystarczą Fi 15 czy raczej fi 18.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Genialne i tanie zastosuje zawory do wlutowania, zawory te są w całości wykonane z miedzi ?.

Rury miedziane wystarczą Fi 15 czy raczej fi 18.

Wydaje mi się, że korpus z mosiądzu a kulka z nierdzewki, do wlutu nadają się idealnie. Fi 15 spokojnie wystarczy, średnica rurek nie jest wąskim gardłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zacieram na razie w zaizolowanym fermentorze, zakupiłem dwa kegi i taboret gazowy (raz gotowałem już w kegu). I chcę to wszystko (wystarczy 1 keg) połączyć w ten sposób:

 

1. Keg z zaworem czerpalnym i filtratorem z oplotu jako kadź warzelna + HLT.

2. Taboret gazowy jako glowne zrodlo ciepla.

3. Fermentor zaizolowany z filtratorem z oplotu i zaworem jako kadz zacierna MLT.

4. Wężownica z miedzi z dwoma wężami jako wymiennik ciepła/chłodnica, weże przepinam w trakcie warzenia tu i tam

5. Pompa z pralki/zmywarki z wężem/wężami

6. Dowolne wiaderko jako magazyn wody do wysładzania na czas filtracji do kega

 

Proces warzenia:

 

1. Grzeję wodę na zacieranie i wysładzanie w kegu na taborecie

2. Biorę wiadrem część wody do fermentora i dodaję słody

3. Zakładam pompe na kran fermentora, wężownicę wkładam do kega a powrót do fermentora

4. Włączam pompę i steruję ręcznie procesem zacierania regulując taboret

5. Przelewam wode do wysładzania do wiadra

6. Odpinam wylot pompy od wężownicy i filtruje do kega na gazie

7. Wlewam wode do wysładzania do fermentora, mieszam (batch sparge) i włączam pompę zawracając brzeczkę do wyklarowania

8. Filtruję wysłodzoną brzeczkę do kega

9. Gotuję normalnie

10. Chłodzę weżownicą i zbieram wodę do mycia albo wysładzania 2 warki

 

Można dodać jeszcze tania grzałkę zanurzeniową (10zl) żeby przyspieszyć grzanie wody albo zrównoleglić gotowanie z zacieraniem następnej warki - wiadro staje się HLT. W tej opcji zacierać można sterownikiem i chyba po jakimś czasie do tego dojdę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj pierwsza warka na nowej instalacji typu HERMS,zakończona klapą, warka uratowana bo dokończyłem na gazie.Pierwszy problem przepływ przez wymiennik spadł do zera, młóto zostało maksymalnie przyssane przez przepływ do fałszywego dna.Drugi problem chciałem udrożnić i puściłem wodę na chwilkę efekt taki że rozwaliło zaczepy i dolna część pompy spadła.

snap1_1503_min.jpg

Edited by maxhot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj pierwsza warka na nowej instalacji typu HERMS,zakończona klapą, warka uratowana bo dokończyłem na gazie.Pierwszy problem przepływ przez wymiennik spadł do zera, młóto zostało maksymalnie przyssane przez przepływ do fałszywego dna.Drugi problem chciałem udrożnić i puściłem wodę na chwilkę efekt taki że rozwaliło zaczepy i dolna część pompy spadła.

snap1_1503_min.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.