Jump to content

Pale Ale z ekstraktów?


 Share

Recommended Posts

Przeglądając oferty sklepów dla piwowarów domowych zauważyłem, że mają one w ofercie wiele ekstraktów słodowych niechmielonych, wśród nich także mieszanki Wayermann (np. do piwa pszenicznego - w składzie ekstrakt ze słodu pszenicznego, pilzneńskiego i jakiegoś tam jeszcze), natomiast nigdy nie trafiłem na ekstrakt ze słodu Pale Ale.

 

Jako, że dociekliwy ze mnie człowiek to zastanawia mnie dlaczego więc nie ma takiego ekstraktu? Czy może jest a ja o tym nie wiem bo niezbyt wnikliwie szukałem..

 

Oraz jak można nazwać piwo z jasnego ekstraktu słodowego (słód jęczmienny pilzneński przeważnie) APA po nachmieleniu amerykańskim chmielem? Jest to skrót od American PALE ALE. Takie piwo przecież koło Pale Ale nawet nie stało?

 

Czy może zbyt sie przyczepiłem do szczegółów? :P

Link to comment
Share on other sites

No dobrze. Ale albo pale ale, albo bursztynowy. Co mu daje kolor? Bo dla mnie to sprzeczność. Kolega pytający ma rację, zwróćcie uwagę na różnorodność ekstraktów w zachodnich przepisach.

Link to comment
Share on other sites

Oraz jak można nazwać piwo z jasnego ekstraktu słodowego (słód jęczmienny pilzneński przeważnie) APA po nachmieleniu amerykańskim chmielem? Jest to skrót od American PALE ALE. Takie piwo przecież koło Pale Ale nawet nie stało?

 

Czy może zbyt sie przyczepiłem do szczegółów? :P

Raczej brakuje Ci wiedzy. Odpowiednikiem amerykanskiego słodu 2 rzędowego Pale Ale jest europejski Pilzneński, a nie Pale Ale. Spokojnie możesz robić APA z ekstraktów ze słodu pilzneńskiego. Swoją drogą to słowo Pale w APA odnosi się do barwy a nie surowca. Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

tu nie chodzi o to czy chce coś z ekstraktów robić czy nie, tylko przeglądając po części "z nudy" zasoby różnych sklepów z surowcami dla nas wydało mi się to mocno zastanawiające..

skoro są ekstrakty ze słodu pizneńskiego i pszenicznego, to dlaczego nie ma ekstaktów ze słodu Pale Ale, który jest przecież dużo bardziej popularny w obecnym piwowarstwie domowym

 

 

 

Odpowiednikiem amerykanskiego słodu 2 rzędowego Pale Ale jest europejski Pilzneński
ta odpowiedź jest dla mnie wystarczająca - Pilzneński i Pale Ale to to samo, tylko rodowód zgoła inny więc wszystko by to wyjaśniało. Domyślam się, że za oceanem produkują ekstrakty słodowe ze słodu Pale Ale. 
 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Ale albo pale ale, albo bursztynowy. Co mu daje kolor? Bo dla mnie to sprzeczność.

Prowadząc sklep dla piwowarów chcemy być czytelni i zrozumiali. Ekstrakt http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_BURSZTYNOWY_17_kg_Bruntal-1327.html   jest wyprodukowany w 90% ze słodu pale ale i ze specyfikacji producenta kolor ekstraktu kwalifikuje go do ekstraktu bursztynowego. Proszę o informację w czym Pan/Pani widzi sprzeczność? 

W oczekiwaniu na falę merytorycznych odpowiedzi dodajemy do opisu określenie PALE ALE.  

Edited by bebeef
Link to comment
Share on other sites

ta odpowiedź jest dla mnie wystarczająca - Pilzneński i Pale Ale to to samo, tylko rodowód zgoła inny więc wszystko by to wyjaśniało.

Nic z tych rzeczy, po prostu Amerykanie swój słód Pale Ale wytwarzają w ten sposób że krócej go trzymają w wysokiej temperaturze niż Anglicy (ale i tak dłużej niż pilzneński).

"Słód 2-row" to myląca nazwa, wszystkie odmiany słodu na których warzymy są z jęczmienia dwurzędowego, prawdziwy, angielski Pale Ale też.

No i w Polsce można dostać ekstrakty ze słodu Pale Ale, podejrzewam że jest to słód typu angielskiego.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Szybka reakcja.;) Producent podaje kolor zagęszczonego ekstraktu. Z pale ale i pilznenskiego o niskiej liczbie EBC nie ma szans zrobienia brzeczki o kolorze bursztynowym. Błędem więc moim zdaniem jest pisanie o ekstrakcie pale ale, że on jest bursztynowy. Jasny WES myślę, że ma podobny kolor a jednak jest jasny.

Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz bursztynowe piwo to dodaj słodu karmelowego, ale APA może być złota. Chociaż na pilzneńskim to wyjdzie bardzo blada, bliżej słomkowej.

 

Błędem więc moim zdaniem jest pisanie o ekstrakcie pale ale, że on jest bursztynowy

Ekstrakt jest bursztynowy, co nie znaczy że piwo na nim będzie bursztynowe. To zależy od Blg, długości gotowania.

W każdym razie podany jest konkretny kolor ekstraktu: "barwa: 33 - 40 EBC" więc można sobie policzyć jakie wyjdzie piwo.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.