Skocz do zawartości

Gęstwa z ciemnego piwa


Wobor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zebrałem gęstwę z ciemnego piwa (pierwszy raz). Idzie do ciemniejszego ris-a. Skoro zdrowe drożdże są koloru beżowego a martwe są ciemne i opadają na dno to której warstwy użyć?  :)

Pozdrowienia.

 

post-13579-0-95341700-1466177704_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to litrowy słoik? Jakoś strasznie dużo tej gęstwy tam nie masz na dnie... Ja bym zadał wszystko prócz płynu, choc w tym płynie tez pewnie jakies robale jeszcze fruwają...

2 litrowy. Zlałem wszystko z wiadra i dolałem z pół litra wody.

potrzebuję 200 g. do 26 blg i 15 l. warki  a wszystko oprócz płynu to będzie za bogato chyba...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ja powiem jak ja robię, zlewam tak jak Ty z wiadra do dużego słoja dodaję przegotowanej wystudzonej wody, trzymam w lodówie z trzy dni, drożdże opadają i się rozdzielają, po trzech dniach zlewam płyn  dolewam znowu przegotowanej wystudzonej wody i bełtam mieszam zawartość słoika. czekam kolejne 3 dni. I tak z trzy razy aż woda jest w miarę klarowna. Później można zmniejszyć słoik i co jakiś czas odbierać jasne drożdże.  dwa tygodnie temu robiłem starter na przemywanej gęstwie i było ok. wszystko ruszyło zapach cacy. powodzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.