Jump to content

Gęstwa z ciemnego piwa


Wobor
 Share

Recommended Posts

Witam.

Zebrałem gęstwę z ciemnego piwa (pierwszy raz). Idzie do ciemniejszego ris-a. Skoro zdrowe drożdże są koloru beżowego a martwe są ciemne i opadają na dno to której warstwy użyć?  :)

Pozdrowienia.

 

post-13579-0-95341700-1466177704_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

to litrowy słoik? Jakoś strasznie dużo tej gęstwy tam nie masz na dnie... Ja bym zadał wszystko prócz płynu, choc w tym płynie tez pewnie jakies robale jeszcze fruwają...

Link to comment
Share on other sites

to litrowy słoik? Jakoś strasznie dużo tej gęstwy tam nie masz na dnie... Ja bym zadał wszystko prócz płynu, choc w tym płynie tez pewnie jakies robale jeszcze fruwają...

2 litrowy. Zlałem wszystko z wiadra i dolałem z pół litra wody.

potrzebuję 200 g. do 26 blg i 15 l. warki  a wszystko oprócz płynu to będzie za bogato chyba...

Link to comment
Share on other sites

Witam ja powiem jak ja robię, zlewam tak jak Ty z wiadra do dużego słoja dodaję przegotowanej wystudzonej wody, trzymam w lodówie z trzy dni, drożdże opadają i się rozdzielają, po trzech dniach zlewam płyn  dolewam znowu przegotowanej wystudzonej wody i bełtam mieszam zawartość słoika. czekam kolejne 3 dni. I tak z trzy razy aż woda jest w miarę klarowna. Później można zmniejszyć słoik i co jakiś czas odbierać jasne drożdże.  dwa tygodnie temu robiłem starter na przemywanej gęstwie i było ok. wszystko ruszyło zapach cacy. powodzenia

Link to comment
Share on other sites

Żywych nie masz więcej niż 200g. Daj wszystko.

Dzięki.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Wobor
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.