Wobor Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 Witam. Zebrałem gęstwę z ciemnego piwa (pierwszy raz). Idzie do ciemniejszego ris-a. Skoro zdrowe drożdże są koloru beżowego a martwe są ciemne i opadają na dno to której warstwy użyć? Pozdrowienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 to litrowy słoik? Jakoś strasznie dużo tej gęstwy tam nie masz na dnie... Ja bym zadał wszystko prócz płynu, choc w tym płynie tez pewnie jakies robale jeszcze fruwają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wobor Posted June 17, 2016 Author Share Posted June 17, 2016 to litrowy słoik? Jakoś strasznie dużo tej gęstwy tam nie masz na dnie... Ja bym zadał wszystko prócz płynu, choc w tym płynie tez pewnie jakies robale jeszcze fruwają... 2 litrowy. Zlałem wszystko z wiadra i dolałem z pół litra wody. potrzebuję 200 g. do 26 blg i 15 l. warki a wszystko oprócz płynu to będzie za bogato chyba... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 Witam ja powiem jak ja robię, zlewam tak jak Ty z wiadra do dużego słoja dodaję przegotowanej wystudzonej wody, trzymam w lodówie z trzy dni, drożdże opadają i się rozdzielają, po trzech dniach zlewam płyn dolewam znowu przegotowanej wystudzonej wody i bełtam mieszam zawartość słoika. czekam kolejne 3 dni. I tak z trzy razy aż woda jest w miarę klarowna. Później można zmniejszyć słoik i co jakiś czas odbierać jasne drożdże. dwa tygodnie temu robiłem starter na przemywanej gęstwie i było ok. wszystko ruszyło zapach cacy. powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 Żywych nie masz więcej niż 200g. Daj wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wobor Posted June 18, 2016 Author Share Posted June 18, 2016 (edited) Żywych nie masz więcej niż 200g. Daj wszystko.Dzięki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edited June 18, 2016 by Wobor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts