Jump to content

Pytanie o oatmeal stout


rafal09pl
 Share

Recommended Posts

Witam, czy następujący zasyp będzie odpowiedni dla oatmeal stoutu?

 

Pale Ale                        5kg   - 75%

Płatki                            800g - 12%

Caraaroma                   300g - 4.5%
Carafa Special Typ I     250g - 3.8%
Carafa Special Typ III   150g - 2.3%

Jęczmień palony           150g - 2.3%
 

Będzie to mój pierwszy stout. Zaznaczę jeszcze, że nie lubię bardzo przesadzonych smaków palonych, a szczególnie nie lubię intensywnej popiołowości (stąd słody Carafa w wersji Special).

Edited by rafal09pl
Link to comment
Share on other sites

Koncepcja dobra, choć ja bym zeskalował w dół jednak. Nie wiem jaką masz wydajność, ale u mnie przy takim zasypie BS pokazuje ponad ~16blg. Ja bym celował w okolice 14blg.

Edited by needmorehops
Link to comment
Share on other sites

Koncepcja dobra, choć ja bym zeskalował w dół jednak. Nie wiem jaką masz wydajność, ale u mnie przy takim zasypie BS pokazuje ponad ~16blg. Ja bym celował w okolice 14blg.

Mam zamiar celować w 15 BLG, a przy ostatniej warce wydajność zaskoczyła mnie negatywnie. Nie ma zresztą dla mnie wielkiego znaczenia ilość piwa,  o ile brzeczka nastawna nie będzie liczyła więcej niż 25 litrów, to jest ok.

Link to comment
Share on other sites

Więcej płatków owsianych :) Ostatnio zrobiłem z 1,2kg na podobnym zasypie i teraz dałbym 1,6 owsa, takze nie żałuj :)

 

Podepnę się ze swoim pytaniem. Stosowałeś przy tym przerwę białkową podczas zacierania? Zrobiłem raz oatmeal stouta z 21-procentowym udziałem płatków owsianych i mimo że od ponad dwóch miesięcy stoi zabutelkowany w piwnicy - nadal jest mętny i wygląda jak błoto. Czytałem, że przy większej ilości płatków przerwa białkowa zapobiega takiego zmętnieniu, a sam już nie wiem, gdzie doszukiwać się błędu.

Link to comment
Share on other sites

 

Więcej płatków owsianych :) Ostatnio zrobiłem z 1,2kg na podobnym zasypie i teraz dałbym 1,6 owsa, takze nie żałuj :)

 

Podepnę się ze swoim pytaniem. Stosowałeś przy tym przerwę białkową podczas zacierania? Zrobiłem raz oatmeal stouta z 21-procentowym udziałem płatków owsianych i mimo że od ponad dwóch miesięcy stoi zabutelkowany w piwnicy - nadal jest mętny i wygląda jak błoto. Czytałem, że przy większej ilości płatków przerwa białkowa zapobiega takiego zmętnieniu, a sam już nie wiem, gdzie doszukiwać się błędu.

 

 

Nie jest mętne. Z białkami powinien sobie poradzić mech irlandzki :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.