Skocz do zawartości
Lajla

Irish Stout problem z fermentacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno postanowiłam uważyć swoje pierwsze piwko i mam pewien problem. Podobne tematy były wałkowane już kilka razy ale nigdzie nie widziałam żeby ktoś miał dodatkowo problem z temperaturą więc wole się upewnić co do mojego konkretnego przypadku. Ale od początku

 

Użyłam ekstraktu piwa irish stout oraz ekstraktu słodowego niechmielonego, wszystko zgodnie z instrukcjami, wyszło 23 litry brzeczki o blg 13,5, gdy miała około 25 stopni dodałam wcześniej uwodnione drożdze, zaczeło pracować po kilku godzinach. Niestety trafiłam na całkiem spory upał i drugiego dnia po powrocie z pracy zastałam w domu 25 stopni a brzeczka osiągneła temperature 28-29 stopni. Schłodziłam ją wstawiając fermentor do miski z zimną wodą i temperatura zeszła do 25-26 stopni. Nastepnego dnia bulgotanie wyraźnie zwolniło, piana zaczeła niknąć pobrałam próbke i wyszło 5 blg. Przez następne dni bulgotanie było dalej bardzo powolne, raz na 10-15 minut, temperatura brzeczki utrzymuje się w granicach 23-24 stopni, dzisiaj mija 7 dzień blg nie spada i utrzymuje sie na poziomie 5.

 

Chciała bym się dowiedzieć czy jest jeszcze szansa żeby blg spadło do 1 jak jest podane w instrukcji, czy może można je już butelkować za kilka dni nie przejmując się tym?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej temperaturze jest już posprzątane. Ale na wszelki wypadek odczekaj jeszcze parę dni i butelki. Choć raczej cudów się po tym piwie nie spodziewaj. Skrzynia styropianowa i mrożone butelki z wodą. To rozwiąże Twój problem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciała bym się dowiedzieć czy jest jeszcze szansa żeby blg spadło do 1 jak jest podane w instrukcji,

Instrukcja jest tylko podpowiedzią, nie wyrocznią. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie warunki ma poszczególny piwowar. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, dziekuje za odpowiedzi. W obecnym stanie "piwo" jak na mój niewyrafinowany gust jest całkiem smaczne. Poczekam jeszcze z 3-4 dni, zabutelkuje i zobacze co z tego wyjdzie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×