Jump to content

Pierwsze piwo więc kilka pytań


pawloszczak
 Share

Recommended Posts

Witam
To mój pierwszy post oraz pierwsze piwo, także proszę o wyrozumiałość.
Aktualnie czytam, oglądam i się uczę, ale mam kilka pytań.
Na początek chcę zrobić coś z brewkita.
Lubię piwa mocne i mocno nachmielone. Jakie piwo wybrać z browamatora żeby miało te 5-6%? Najlepiej jakąś ipe ewentualnie stout czy jakaś pszenica.
Temperaturę fermentacji będę miał pokojową. Czy do piwa mogę dodać dodatkowo chmiel? Jeśli tak to ile i kiedy.
Czy cicha fermentacje warto robić?
Chcę żeby pierwsze piwo wyszło fajne, żeby się nie zrazić i nabrać większych chęci.
Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Odpuść brewkity i bierz ekstrakty słodowe, dalej bardzo łatwo a efekt może wyjść lepszy

Co do chmielenia to bądź bardziej zdecydowany co lubisz bo piszesz że lubisz mocno chmielone a wymieniasz pszeniczne i stout.

 

No i zastanów się czy temperatury będziesz miał odpowiednie do fermentacji

Bo możliwe że o tej porze roku najrozsądniej będzie wybrać jakieś belgi

Edited by xcynix
Link to comment
Share on other sites

Najbardziej lubię ipy ale te również biorę pod uwagę. A jaka lopatologiczna instrukcje znajdę do warzenia że slodowy. Chciałem z brewkitu żeby na głęboko wodę się nie rzucać od razu. Jak pierwsza warka nie wyjdzie to mogę się zniechęcić :-)

Link to comment
Share on other sites

Nie namawiałem Cie od razy do zacierania słodów tylko do ekstraktów słodowych. Jak kupisz gotowy zestaw z ekstraktów to będzie z łopatologiczną instrukcją i będzie łatwo

 

Nie namawiam Cię na bega tylko ostrzegam że teraz to raczej będzie upalnie i nie każdy ma pomieszczenie w którym będzie ..naście stopni 

Jeśli masz takie pomieszczenie rób co chcesz , jeśli nie to bezpieczniej wybrać coś z belgijskich

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Weź sobie IPA, masz duży wybór. Moc piwa zależy od tego ile dodasz ekstraktu słodowego (ważny punkt dla jakości piwa). Wystarczy 1,7 kg na 20 litrów. Dochmielić możesz herbatką chmielową i na zimno, ale ja bym przy pierwszej warce nie kombinował. Wyjdzie lepsze na pewno niż koncerny. 

 

 

 

No i zastanów się czy temperatury będziesz miał odpowiednie do fermentacji

 

To jest ważny punkt. Jak masz powyżej 20 (przy 22 też coś wyjdzie) stopni to wyjdzie dość mocno estrowe piwo. Wtedy faktycznie najlepiej coś belgijskiego, np pod Twój gust belgian IPA. Mocne, mocno nachmielone piwko ;) Pozdrawiam. 

Link to comment
Share on other sites

Również się nie wyłamie i odradzę Ci Brewkit'y. Moje pierwsze warki (których nie uwzględniłem w ogóle jako piwo) warzyłem właśnie z brewkit'ów i efekt był na tyle niezadowalający, że zrezygnowałem z warzenia na 2 lata - wiec jeśli chodzi o zniechęcenie to taki efekt możesz mieć po brewkitac. Po 2 latach podjąłem próbę warzenia z zacieraniem i to był strzał w 10.

 

Na początek (jeśli nie masz sprzętu), lepiej uwarz coś z ekstraktów - na forum (w piaskownicy piwowarskiej) na pewno znajdziesz proporcje ile ekstraktu potrzebujesz do osiągnięcia odpowiedniego blg, chmielenie zrób w woreczkach do chmielenia (będzie mniej szumowin).

Link to comment
Share on other sites

Ja mam za sobą 3 brew kity, których też nie wliczam do swoich statystyk. Nie uważam tego za całkiem stracony czas, ale super efektów nie osiągnąłem i Ty też się raczej nie spodziewaj. Jeśli jednak się zdecydujesz, to polecam dochmielić piwo w szczególności na aromat. Możesz dokupić 20-50 g jakiegoś aromatycznego chmielu i dorzucić na kilka dni na cichą fermentację.

Link to comment
Share on other sites

Ja się wyłamie i stwierdzam, że brewkit na początek jest fajnym doświadczeniem. Zobaczysz jak przebiega fermentacja i co z czym się je. Smakowo odbiega od piw zacieranych, ale nauczysz się kilku rzeczy. Uważam też, żeby nie kombinować przy pierwszej warce, należy zrobić to wg instrukcji, niekoniecznie z danych z puszki. Jak Ci się spodoba skompletuj sprzęt i zacieraj. Na prawdę warto. W życiu zrobiłem 2 puchy, pierwsza warka i któraś następna - pszeniczne. Lekko zraziłem się do ekstraktów - pierwsza (i ostatnia) infekcja, smak nie wyszedł taki jak zamierzałem, za to brewkit był taki jaki miał być, niekoniecznie super dobry, ale dało się wypić. Jeszcze raz piszę o temperaturze fermentacji - byle nie za wysoka. 

 

Zrobisz i tak jak chcesz no i powodzenia! 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Witam

Post stary, ale temat dokładnie taki jakiego szukam więc się podłącze. Planuje moje pierwsze piwo z zacieraniem i chciałbym prosić o propozycje jakiegoś zestawu z browamatora lub twojbrowar które będzie możliwie proste. Zacieranie pewnie "na lenia" bo na pierwszej warce chce sie skupić na nie przypaleniu i ogarnięciu całego procesu :-)

 

Własnie skończyłem kompletowanie systemu grzewczego więc fermentowanie w zimnej piwnicy z dogrzewaniem daje więcej opcji niż sypialnia.

 

Co myślicie o zestawie Belgian Pale Ale (http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/731-belgian-pale-ale-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html) na początek? Chce zamówić już ześrutowany zestaw tylko muszę sprawdzić jak liczą te 20 lub 25 litrów

 

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
Share on other sites

Wszystko co jednotemperaturowe i w granicach 12 blg +/- się sprawdzi, jeśli chodzi o stopień trudności wg mnie. Belgian pale ale się nada moim zdaniem, tym bardziej, że belgijskie drożdże wymagają nieco wyższych temperatur i wydaje mi się, że łatwiej będzie Ci znaleźć odpowiednie miejsce do przeprowadzenia poprawnej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak mówi Skajo, wszytko co jednotemperaturowe i 12blg +/- będzie odpowiednie na początek. Nie polecał bym z tego powodu pszenicznych, po pierwsze przerwy temperaturowe, po drugie nieco trudniejsza filtracja. Idealne było by jakieś IPA czy APA. Neutralny charakter drożdży plus obfite chmielenie powodują, że ten styl wybacza dużo błędów na etapie zacierania i szczególnie fermentacji. A to na początku normalne;) pozdrawiam i oby piwo smakowało ;)

Link to comment
Share on other sites

Zależy co rozumiemy przez piwo mocne. Piwa 3-4 procentowe też mogą być dobre,a rzucanie się na początek na 8-10 % trochę mija się z celem i może zrazić do dalszych prób. Nie dość, że problematyczne w zacieraniu i filtracji, to jeszcze później nie wiadomo jak przefermentuje no i trzeba dlogo czekać na gotowy produkt;)

A 9-10 % to nawiasem mówiąc żadna niezwykła wartość dla piwa ;)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za rady, zamawiam w takim układzie Belgian. Wczoraj jeszcze sporo czytałem i po pierwszym piwie z brew kitu sporo osób poleca jako następny krok piwo z koncentratu a nie od razu z zacieraniem.

Teraz mam dylemat bo kuchnia i małżonka nie są jeszcze gotowe na chłodnice i wysladzanie wiec może to dobry kierunek żeby przekonać smakiem takiego piwa ze warto wydać kilka złotych na sprzęt i okupowanie kuchni. Ale to raczej pytanie z cyklu wszystko oś razu, czy powoli małymi krokami.

 

Pozdrawiam

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Jak nie ma chłodnicy to wanna się dobrze sprawdza - 2 h i do poniżej 20C schodzi, tez się bałem i na początek nie jest źle.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za rady, zamawiam w takim układzie Belgian. Wczoraj jeszcze sporo czytałem i po pierwszym piwie z brew kitu sporo osób poleca jako następny krok piwo z koncentratu a nie od razu z zacieraniem.

 

 

Przy koncentracie i tak będziesz musiał schłodzić szybko brzeczkę. Tak jak kolega wyżej napisał, zostaje wanna ;) Może po 3-krotnym spuszczeniu wody z wanny, małżonka się przekona że chłodnica warta swego :P

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jak jak mierzyć temperaturę przy zacieraniu, zanurzyć termometr w młóto czy trzymać w "wodzie"? Zauważyłem różnice przy pierwszym zacieraniu a dziś robię angielską ipa.

Edited by Rc7
Link to comment
Share on other sites

Mierzyć po dokładnym wymieszaniu całego zacieru. Różnice w temperaturze przed wymieszaniem to kilka stopni w różnych miejscach gara więc takie mierzenie mija się z celem. Ogólnie jeśli chcesz dość precyzyjnie sterować temperaturowo zacieraniem to niestety musisz się nastawić na izolowanie gara i częste mieszanie, inaczej to tylko wartości orientacyjne- zauważyłem to dopiero niedawno po kupieniu precyzyjnego termometru cyfrowego ;)

Link to comment
Share on other sites

W moim przypadku nie osiągnę idealnej temperatury. Ale myślę ze różnice 2 lub 3 stopnie nie zapisują piwa. Pierwsze zacieranie też uciekło mi z temp. a piwo w smaku ok.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.