Jump to content

Czy Stewia zabija drożdże?


Rageofhonor
 Share

Recommended Posts

Chciałem nagazować kwas chlebowy Gozdawy w butelkach i dodatkowo do 3 g cukru na butelkę 0,5 l dodałem Stewii by był trochę słodszy. Niestety nagazowanie wyszło praktycznie zerowe. Czy Stewia zabiła drożdże lub drożdże Gozdawy POKV są kiepskiej jakości? 

 

Czy ktoś dodawał już Stewię dodatkowo do cukru podczas refermentacji w butelkach?

Link to comment
Share on other sites

Stewia ma dzialanie grzybobojcze. Dodanie stewii do refermentacji, gdzie ilosc komórek drozdzy byla mala bylo wiec błędem który to zapewne w efekcie poskutkowal ubiciem drożdży. Nie wiem tylko czemu nie zastosowales populatnych sprawdzonych metod podnoszenia slodkosci piwa.

Link to comment
Share on other sites

No cóż ja napiszę tak ...

nie będę się przegadywał z pigmei,  że Stewia zabija drożdże bo nie znam się na właściwościach Stewii,

ale ja w swoim życiu zrobiłem ok 30 warek w tym dwie warki dla mojej żony zgodnie ze wskazaniami użytkownika Zbyszka T tu link: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/.  Do refermentacji użyłem stewii kupionej w tesco (prócz cukru). Dodałem 1 tabletkę na 0,5 L piwa i zakapslowałem. Piwa wyszły naprawdę dobre i z dużą trwałą pianką.  

Tak było w moim przypadku...

pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nie do końca zrobiłem podpiwek bo podpiwek jest chmielony a ten pseudo kwas nie miał w składzie chmielu. Nie dziwię się że został wycofany ze sprzedaży.  

Jak kwas z Gozdawy jest taki beznadziejny to zastanawiam się jak smakuje podpiwek Gozdawy który dzisiaj będę zlewał. 

Link to comment
Share on other sites

Ojciec się wkurzył i powiedział że teraz on zrobi prawdziwy kwas chlebowy według własnego przepisu bo tego z Gozdawy się pić nie da. Na bazie prawdziwego chleba, cytryn i innych dodatków. Chleb już ma tylko jeszcze go nie podsuszył. Potem kolej na eksperymenty.

Link to comment
Share on other sites

Może robić i z chleba,to nieważne,( pewnie z ciemnej melasy z trzciny by wyszedł bez żadnego chleba,Rosjanie robią kwas ze wszystkiego),byle były bakterie kwasu mlekowego,daj mu ten temat do poczytania lepiej może mu się coś pojaśni w tej sprawie.

 

Nawet ten z gozdawy by wyszedł miarę pijalny jakby był kwaśny ;)

Edited by dziedzicpruski
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.