Rageofhonor Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Chciałem nagazować kwas chlebowy Gozdawy w butelkach i dodatkowo do 3 g cukru na butelkę 0,5 l dodałem Stewii by był trochę słodszy. Niestety nagazowanie wyszło praktycznie zerowe. Czy Stewia zabiła drożdże lub drożdże Gozdawy POKV są kiepskiej jakości? Czy ktoś dodawał już Stewię dodatkowo do cukru podczas refermentacji w butelkach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmei Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Stewia ma dzialanie grzybobojcze. Dodanie stewii do refermentacji, gdzie ilosc komórek drozdzy byla mala bylo wiec błędem który to zapewne w efekcie poskutkowal ubiciem drożdży. Nie wiem tylko czemu nie zastosowales populatnych sprawdzonych metod podnoszenia slodkosci piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
donicjusz Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 No cóż ja napiszę tak ... nie będę się przegadywał z pigmei, że Stewia zabija drożdże bo nie znam się na właściwościach Stewii, ale ja w swoim życiu zrobiłem ok 30 warek w tym dwie warki dla mojej żony zgodnie ze wskazaniami użytkownika Zbyszka T tu link: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/. Do refermentacji użyłem stewii kupionej w tesco (prócz cukru). Dodałem 1 tabletkę na 0,5 L piwa i zakapslowałem. Piwa wyszły naprawdę dobre i z dużą trwałą pianką. Tak było w moim przypadku... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Jak widać przy tych drożdżach trzeba uzbroić się w cierpliwość. Nagazowało się, jednak smak pozostawia wiele do życzenia. Z kwasem chlebowym to miało niewiele wspólnego. Za bardzo smakuje jak kawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Bo to idiotyczne robić kwas bez zakwaszania,zrobiłeś najnormalniejszy w świecie podpiwek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Nie do końca zrobiłem podpiwek bo podpiwek jest chmielony a ten pseudo kwas nie miał w składzie chmielu. Nie dziwię się że został wycofany ze sprzedaży. Jak kwas z Gozdawy jest taki beznadziejny to zastanawiam się jak smakuje podpiwek Gozdawy który dzisiaj będę zlewał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Pewnie surowce coś się tam różnią,ale stawiam, że smakują b.podobnie, jak chcesz robić b.dobry kwas to polecam moje przemyślenia na ten temat http://www.piwo.org/topic/16563-kwas-chlebowy-modern/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Ojciec się wkurzył i powiedział że teraz on zrobi prawdziwy kwas chlebowy według własnego przepisu bo tego z Gozdawy się pić nie da. Na bazie prawdziwego chleba, cytryn i innych dodatków. Chleb już ma tylko jeszcze go nie podsuszył. Potem kolej na eksperymenty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 (edited) Może robić i z chleba,to nieważne,( pewnie z ciemnej melasy z trzciny by wyszedł bez żadnego chleba,Rosjanie robią kwas ze wszystkiego),byle były bakterie kwasu mlekowego,daj mu ten temat do poczytania lepiej może mu się coś pojaśni w tej sprawie. Nawet ten z gozdawy by wyszedł miarę pijalny jakby był kwaśny Edited June 27, 2016 by dziedzicpruski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.