Jump to content

Przechmielona warka.


Papuas
 Share

Recommended Posts

Wlasnie uwarzylem swoja pierwsza warke ale ze wzgledu na to ze nie posiadam jeszcze odpowiedniego garnka na 20 l postanowilem podzielic recepture na pol. I wszystko bylo ok do momentu chmielenia.Dodalem chmiel na goryczke w ilosci na 20 l a nie na 10. Zorientowalem sie dopiero w momencie dodawania chmielu na aromat. I tu moje pytanie. Czy uwarzyc druga czesc nie dodajac chmielu na goryczke i polaczyc warki na fermentacje cicha czy moze jakies inne rozwiazanie. Dodam jeszcze ze w tym momecie goryczka jest nie do przyjecia.

Link to comment
Share on other sites

Brzeczka przed fermentacją jest zawsze nieprzyjemnie gorzka, fermentuj tak jak jest i zobaczysz jak będzie.

 

edit: Jeśli tak czy siak miałeś gotować drugie 10 litrów to po prostu zrób je bez chmielu na gorycz (ewentualnie rzuć jakąś minimalną ilość) i na spokojnie możesz dodać do tamtego.

Edited by Jasiu
Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "przechmielone piwo". Zależy od gustu. 25 g (czyli jakby 50 g na 20 l) to moim zdaniem nie jest jakoś ekstremalnie. Ja też dopiero zaczynam, ale zrobiłem piwo, w którym było 130g w kotle i drugie tyle na zimno. Właśnie się przymierzam do powtórzenia, bo było rewelacyjne.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "przechmielone piwo".

O neoficka naiwności ;) Pierwszego Sharka piłeś?

Podane przez kolegę dane dają okolice 70 IBU co przy ok.12BLG i charakterze Magnum wydaje się niespecjalnie dobrym pomysłem.

Link to comment
Share on other sites

 

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "przechmielone piwo".

O neoficka naiwności ;) Pierwszego Sharka piłeś?

Podane przez kolegę dane dają okolice 70 IBU co przy ok.12BLG i charakterze Magnum wydaje się niespecjalnie dobrym pomysłem.

 

Zostanę przy swoim. Wszystko zależy od gustu. Teoretycznie mamy obaj rację ;). @Papuas po prostu idź w zaparte i wszystkim mów, że tak miało być :).

Link to comment
Share on other sites

Czyli mysle sobie ze i tak zrobie druga warke ale nachmiele ja troszke mniej niz receptura przewiduje. A po fermentacji burzliwej sprawdze na ile roznia sie od siebie.

 

O widzisz, i tak będzie najlepiej, bo będziesz miał 2x więcej piwa :). Ale taki ostateczny test, to będziesz miał dopiero po leżakowaniu w butelkach. Dopiero wtedy się wszystko poukłada jak należy. Ale ja też próbuję na każdym etapie.

Link to comment
Share on other sites

Jak zmieści się druga połowa warki w wiadrze fermentacyjnym, to szybko zacierałbym, gotował bez chmielu i dolewał jak najszybciej do burzliwej. Drożdży już powinno być dość, a nawet się ucieszą ;) A jak zostało troszkę chmielu to do 2 części tylko na aromat.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A ja bym zostawił tak jak jest i zobaczył co z tego wyjdzie. Dla początkującego takie doświadczenia są bezcenne. Albo będzie dobrze albo będziesz wiedział czego więcej nie robić, ale przynajmniej będziesz miał jakiś punkt odniesienia ;)

Ja przeciętnie na 22l warkę sypie około 250g chmielu (do gotowania i na zimno). Jak nasypie mniej to dla mnie piwo nie ma odpowiednio intensywnego aromatu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.