Jump to content

Rozcieńczanie brzeczki a kwaśność piwa

Millan
 Share

Recommended Posts

Witam,

mam zamiar uwarzyć lekkie, kwaśne piwo, taki eksperyment. Zdecydowałem się zrobić sour mash, tj zatrzeć kilka dni przed warzeniem 30% słodu, zainfekować i później ten zakwaszony zacier dodać pod koniec zacierania reszty słodu. Brzeczka ma mieć ekstrakt ~16 plato, po czym zamierzam ją rozcieńczyć do 8. I tu nachodzi pytanie, co z odczuciem kwasu w tym piwie? Spadnie, i założyć z góry 2x więcej słodu do zakwaszenia, czy rozejdzie się proporcjonalnie i wraz z mniejszym ekstraktem odczucie kwasu pozostanie na takim samym poziomie?

Co ma mieć na celu taki sposób zacierania/kwaszenia?

Taka metoda nada się co najwyżej do lekkiego zakwszenia zacieru, natomiast w piwie czy też samej brzeczce nie będzie tego czuć.

Piwo nie będzie kwaśne, ogólnie jak dla mnie błędna koncepcja i podejście "od złej strony" - zrób tak, jak to się robi normalnie, użyj jednej z wielu standardowych metod kwaszenia bakteriami, albo dodaj kwasu.

ale jeśli dobrze zrozumiałem koncepcję, to nie zakwasisz 100% zacieru, tylko 30% - które dodasz na koniec zacierania tj. przy temperaturze, która wybije bakterie.

Ogólnie moim zdaniem zakwaszanie zacieru jest nieżyciowe, lepiej zakwasić brzeczkę przednią, a po kwaszeniu zagotować ją, albo chociaż zapasteryzować, chociaż osobiście jestem zwolennikiem metod, które niosą ryzyko zakażenie pozostałego sprzętu.

• 3 weeks later...

Jak zakwasisz 30% zacieru, to po prostu możesz zatrzeć 70% i połączyć wszystko już przy gotowaniu. Nie wiesz o ile zmniejszy się ph zacieru po połączeniu obu części i nie wiadomo jaki to będzie miało wpływ na zacier.