Jump to content

Problemy z wysładzaniem


dwesoly
 Share

Recommended Posts

Tak sobie wymysliłem, że jezeli pod koniec wysładzania mamy odebrane do osobnego naczynia 5l brzeczki o zbyt małym ekstrakcie, to czy jest sens to zawrócić i wysładzać tym płynem jeszcze raz? Czy to zwiekszy ekstrakt? Planuje to sprawdzić na własnej skurze, ale chciał bym usłyszeć na ten temat opinię kogoś bardziej doświadczonego.

Link to comment
Share on other sites

Gdybyś chociaż raz poczytał wiki to pewnie byś zauważył że nie wysładzamy zbyt nisko żeby nie wypłukiwać tanin i garbników

Twój pomysł polega na tym, że jak już jest źle to czemu by nie spróbować zrobić jeszcze gorzej.

Link to comment
Share on other sites

Czytam i dalej nie wiem czy jest szansa, że brzeczka przefiltrowana ponownie przez młóto nasyci się bardziej

Gdyby tak było to w przypadku mocniejszych piw wystarczyłoby cały czas zawracać brzeczkę i ekstrakt ładnie by sobie rósł, niestety tak nie jest.

Link to comment
Share on other sites

Podepne sie pod temat. Robilem wczroaj swoja 4 warke i cos poszlo nie tak z wysladzaniem. Po przeanalizowaniu tematu doszedlem do wniosku ze mluto mi sie ciut nierowno ulozylo na dnie ale tez wysladzalem zbyt chlodna woda. Niestety poraz pierwszy przygotowalem sobie wode przed filtracja i nie pomyslalem ze woda moze wystygnac i ze trzeba ja podgrzewac - zacmienie jakies spowodowane chyba puzna pora. Wnioski na przyszlosc juz sa, pytanie teraz jak piwo uratowac. Mam 24l brzeczki o 7blg a mam uzyskac 20l o blg 12 (4 litry odparuje sie podczas gotowania). Zastanawialem sie czy, skoro wysladzanie nie bylo zbyt wydajne, da rade zlac filtrat do mluta, podgrzac do 78 stopni i jeszcze raz wyslodzic ale tym razem woda o odpowiedniej temperaturze? Czy pozwoli to wyciagnac brakujacy cukier? Obawiam sie, tak jak ktos wyzej wspomnial, wyplukania garbnikow etc. (o ile jeszcze ich nie wyplukalem). Inna mozliwoscia bedzie odparowanie jakichs 8l wody, zmierzenie ekstraktu i ew. poratowanie sie troche cukrem.
PS: przepraszam za brak PL znakow ale z pracy pisze.

Link to comment
Share on other sites

Podepne sie pod temat. Robilem wczroaj swoja 4 warke i cos poszlo nie tak z wysladzaniem. Po przeanalizowaniu tematu doszedlem do wniosku ze mluto mi sie ciut nierowno ulozylo na dnie ale tez wysladzalem zbyt chlodna woda. Niestety poraz pierwszy przygotowalem sobie wode przed filtracja i nie pomyslalem ze woda moze wystygnac i ze trzeba ja podgrzewac - zacmienie jakies spowodowane chyba puzna pora. Wnioski na przyszlosc juz sa, pytanie teraz jak piwo uratowac. Mam 24l brzeczki o 7blg a mam uzyskac 20l o blg 12 (4 litry odparuje sie podczas gotowania). Zastanawialem sie czy, skoro wysladzanie nie bylo zbyt wydajne, da rade zlac filtrat do mluta, podgrzac do 78 stopni i jeszcze raz wyslodzic ale tym razem woda o odpowiedniej temperaturze? Czy pozwoli to wyciagnac brakujacy cukier? Obawiam sie, tak jak ktos wyzej wspomnial, wyplukania garbnikow etc. (o ile jeszcze ich nie wyplukalem). Inna mozliwoscia bedzie odparowanie jakichs 8l wody, zmierzenie ekstraktu i ew. poratowanie sie troche cukrem.

PS: przepraszam za brak PL znakow ale z pracy pisze.

 Ja bym już nic nie kombinował, normalnie zagotował i przy następnej warce skorygował błędy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.