nzcnzcn Posted June 8, 2016 Share Posted June 8, 2016 Hej, Mam w planach zrobić jakieś bardzo sesyjne piwo. Pomyślałem, że uderzę w coś w stylu cream ale, ale zamiast ryżu lub kukurydzy dodam ziarna sorgo. Czy to ma sens, ktoś używał tego składnika? Jakich aromatów mógłbym się spodziewać? Bo w internecie ciężko o jakieś instrukcje jak traktować sorgo jako dodatek, są tylko przepisy na piwo w pełni bezglutenowe, co mnie nie interesuje. Kupić mogę tylko niesłodowane, suszone ziarno i nie wiem jak je potraktować. Mogę je teoretycznie próbować zesłodować, ale o wiele łatwiej było by po prostu je skleikować. A może zesłodować i lekko opiec dla wydobycia czegoś ciekawego? Albo niesłodowane opiec? Ktoś, coś? I jeszcze drugie pytanie: chciałbym do tego piwa dodać własnoręcznie wydobytego soku z melona. Czy jest jakiś sposób aby ocenić ile można dodać takiego soku nie ryzykując spieprzenia się całej receptury? Chodzi mi o to, że przecież taki sok to same cukry proste i jak można nie przedobrzyć, upewnić się, że wszystko dofermentowało i nie ryzykować granatów i szalonej piany? Przedłużenie cichej fermentacji by starczyło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted June 8, 2016 Share Posted June 8, 2016 (edited) Sorgo jest uzywany na przepisy bezglutenowy. Piwo od sorgo jest popularny w afryce. Sorgo ma duzo białka. Troche owocowy, masłowy, i kwaśny. Jak chcesz robic piwo bezglutenowy, mozesz warzyc zwykly piwo i dac ClarityFerm. Edited June 8, 2016 by BretBeermann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.