Skocz do zawartości

Chmielenie na zimno a lagerowanie


Mycroft

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że nie powielam żadnego istniejącego wątku, ale nic nie znalazłem.

 

Jak postąpić w przypadku chcicy na nachmielenie lagera na zimno? Produkuję aktualnie India Red Lagera i zastanawiam się nad sekwencją kroków:

 

1) burzliwa -> cicha z chmieleniem na zimno przez ostatnie 4-6 dni -> lagerowanie?

2) burzliwa -> lagerowanie i chmielenie pod koniec przy jednoczesnym podniesieniu temperatury?

3) jeszcze inaczej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wybrał opcję 2.

 

Opcja numer 1 ma sens w przypadku chęci uzyskania bardzo klarownego piwa. Przefiltrowanie chmielin z pewnością nie da takich samych efektów jak kilkutygodniowe lagerowanie już bez chmielu. Pytanie co w tym czasie stanie się z aromatem chmielowym.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.