Jump to content

Chmielenie na zimno a lagerowanie


Mycroft
 Share

Recommended Posts

Mam nadzieję, że nie powielam żadnego istniejącego wątku, ale nic nie znalazłem.

 

Jak postąpić w przypadku chcicy na nachmielenie lagera na zimno? Produkuję aktualnie India Red Lagera i zastanawiam się nad sekwencją kroków:

 

1) burzliwa -> cicha z chmieleniem na zimno przez ostatnie 4-6 dni -> lagerowanie?

2) burzliwa -> lagerowanie i chmielenie pod koniec przy jednoczesnym podniesieniu temperatury?

3) jeszcze inaczej?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym wybrał opcję 2.

 

Opcja numer 1 ma sens w przypadku chęci uzyskania bardzo klarownego piwa. Przefiltrowanie chmielin z pewnością nie da takich samych efektów jak kilkutygodniowe lagerowanie już bez chmielu. Pytanie co w tym czasie stanie się z aromatem chmielowym.  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.