innerlife Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Witam, niecały tydzień temu zrobiłem sobie lekkie piwo pszeniczne z ekstraktów z nowozelandzkimi chmielami (10-11 blg). Zadałem drożdże S-33, dziś chciałem zmierzyć blg które jak się okazało w ogóle nie drgnęło... Na dodatek na powierzchni piwa znalazłem takie cos:Czy to nie jest jakaś infekcja która już teraz spisuje piwo na straty? Ewentualnie martwe drożdże? Czy spróbować napowietrzyć jeszcze brzeczkę i zadać druga saszetkę jakichś drożdży? Piwo kwasne nie jest bo próbowałem, ale może to wyjdzie z czasem?http://www12.zippyshare.com/v/I4OJcaav/file.html Spróbuje jeszcze dziś zmierzyć cukier, choć nie ukrywam ze areometr zanurzałem kilka razy, odgarnąłem lekko piane z powierzchni w cylindrze, zakręciłem nim i nie specjalnie chciał się jakoś bardziej zanurzyć. Nadmienię że nie miałem jak pilnować i sprawdzać piwa czy fermentuje bo stoi u kolegi w piwnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 To są drożdże, które nie opadły na dno. Ostatnio również poczyniłem warke na S-33 i miałem podobnie. Po burzliwej poprostu przelej znad osadu i po sprawie ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Nie drgnęło czyli dalej jest 10-11°Blg? Nie wierzę Powierzchnia wygląda normalnie, z resztkami drożdży, na ściankach masz ślady po wysokiej pianie itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
innerlife Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Pierwszy raz używam tych drożdzy, poprzednie US-05 i Danstar Notingham ładnie opadły na dno. Dla niedoświadczonego piwowara to straszny widok Nie ukrywam że udało mi się napowietrzyć brzeczkę jak nigdy przy tym nie brudząc całej kuchni Powstała piana była faktycznie wysoka, około 10-15 cm, to jak brzeczka zachowywała się podczas fermentacji to nie wiem, ale brak piany po niecałym tygodniu faktycznie by wskazywał ze fermentacja była lub nie zaszła... bo te blg... Martwi mnie to, może źle zmierzyłem, nie wiem... Spróbuję jeszcze dziś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Jak była piana na 10cm i drożdże po tym wyglądają tak jak na zdjęciu to założę się że już jest po fermentacji. Wszystko wygląda ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
innerlife Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Ok, sprwadze w zwiazku z tym balingomierz w chlodnej wodzie czy nie jest z nim cos nie tak, a pozniej jeszcze raz zmierze blg piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Podczas pomiaru zwróć też uwagę aby bąbelki CO2 nie obkleiły balingomierza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regis Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Używałem niedawno tych samych drożdży, pszeniczne 12 blg, trzeciego dnia zrobiłem pomiar i było 3,7, więcej już nie spadło. Jeśli brzeczka nie jest słodka, to drożdże musiały zjeść cukier i coś z pomiarem po prostu nie wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
innerlife Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Używałem niedawno tych samych drożdży, pszeniczne 12 blg, trzeciego dnia zrobiłem pomiar i było 3,7, więcej już nie spadło. Jeśli brzeczka nie jest słodka, to drożdże musiały zjeść cukier i coś z pomiarem po prostu nie wychodzi. No nie jest słodka, ani kwaśna. Nieco wodnista bo ekstrakt malutki, ale z przyjemna wyczuwalna goryczka. W takim razie cos z pomiarem? Ok, zaraz koncze prace i lece sprawdzic blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
innerlife Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Ok, jak sie okazało BLG jest juz na poziomie 3 Coś musiałem źle robić z pomiarem... W każdym razie, z tego co czytam to średnie odfermentowanie tych drożdzy wynosi około 70% więc teoretycznie mniej z 11 blg już nie zejdzie, ale przelałem na cichą więc może coś sobie jeszcze drożdżaki dojedzą, a na pewno licze na to że opadną nieco na dno. Dzięki za pomoc ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.