Jump to content

dziwne zmętnienie na powierzchni brzeczki


innerlife
 Share

Recommended Posts

Witam, niecały tydzień temu zrobiłem sobie lekkie piwo pszeniczne z ekstraktów z nowozelandzkimi chmielami (10-11 blg). Zadałem drożdże S-33, dziś chciałem zmierzyć blg które jak się okazało w ogóle nie drgnęło... Na dodatek na powierzchni piwa znalazłem takie cos:

Czy to nie jest jakaś infekcja która już teraz spisuje piwo na straty? Ewentualnie martwe drożdże? Czy spróbować napowietrzyć jeszcze brzeczkę i zadać druga saszetkę jakichś drożdży? Piwo kwasne nie jest bo próbowałem, ale może to wyjdzie z czasem?

http://www12.zippyshare.com/v/I4OJcaav/file.html

 

Spróbuje jeszcze dziś zmierzyć cukier, choć nie ukrywam ze areometr zanurzałem kilka razy, odgarnąłem lekko piane z powierzchni w cylindrze, zakręciłem nim i nie specjalnie chciał się jakoś bardziej zanurzyć. 

 

Nadmienię że nie miałem jak pilnować i sprawdzać piwa czy fermentuje bo stoi u kolegi w piwnicy.

Link to comment
Share on other sites

To są drożdże, które nie opadły na dno. Ostatnio również poczyniłem warke na S-33 i miałem podobnie. Po burzliwej poprostu przelej znad osadu i po sprawie ;-)

Link to comment
Share on other sites

Nie drgnęło czyli dalej jest 10-11°Blg? Nie wierzę ;)

 

Powierzchnia wygląda normalnie, z resztkami drożdży, na ściankach masz ślady po wysokiej pianie itp.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi. Pierwszy raz używam tych drożdzy, poprzednie US-05 i Danstar Notingham ładnie opadły na dno. Dla niedoświadczonego piwowara to straszny widok :P

Nie ukrywam że udało mi się napowietrzyć brzeczkę jak nigdy przy tym nie brudząc całej kuchni :D Powstała piana była faktycznie wysoka, około 10-15 cm, to jak brzeczka zachowywała się podczas fermentacji to nie wiem, ale brak piany po niecałym tygodniu faktycznie by wskazywał ze fermentacja była lub nie zaszła... bo te blg... Martwi mnie to, może źle zmierzyłem, nie wiem... Spróbuję jeszcze dziś.

Link to comment
Share on other sites

Używałem niedawno tych samych drożdży, pszeniczne 12 blg, trzeciego dnia zrobiłem pomiar i było 3,7, więcej już nie spadło.

Jeśli brzeczka nie jest słodka, to drożdże musiały zjeść cukier i coś z pomiarem po prostu nie wychodzi.

Link to comment
Share on other sites

Używałem niedawno tych samych drożdży, pszeniczne 12 blg, trzeciego dnia zrobiłem pomiar i było 3,7, więcej już nie spadło.

Jeśli brzeczka nie jest słodka, to drożdże musiały zjeść cukier i coś z pomiarem po prostu nie wychodzi.

No nie jest słodka, ani kwaśna. Nieco wodnista bo ekstrakt malutki, ale z przyjemna wyczuwalna goryczka. W takim razie cos z pomiarem? Ok, zaraz koncze prace i lece sprawdzic blg

Link to comment
Share on other sites

Ok, jak sie okazało BLG jest juz na poziomie 3 ;) Coś musiałem źle robić z pomiarem...

W każdym razie, z tego co czytam to średnie odfermentowanie tych drożdzy wynosi około 70% więc teoretycznie mniej z 11 blg już nie zejdzie, ale przelałem na cichą więc może coś sobie jeszcze drożdżaki dojedzą, a na pewno licze na to że opadną nieco na dno. 

Dzięki za pomoc ! 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.