Jump to content

Mozliwy Milk stout z zestawu BA dry stout?


Cecop
 Share

Recommended Posts

Witam, obecnie mam za soba 2 warki i jako nastepna bardzo chcialbym uwazyc "milk stouta" z dodatkiem wanilii. Mam do dyspozycji zestaw z browamatora Dry Stout z zacieraniem, ktory kiedys zamowilem lecz nie zuzylem a narazie mi sie spieszno do warzenia kolejnego dry stouta (poprzedni byl z ekstraktow). Moje pytanie brzmi: Czy jest sens podejmowania proby warzenia stouta gdy poprostu dodam laktoze (i wanilie na zimno), czy z gory odpuscic i zebrac surowce na poprawnego milk stouta? Probowal ktos z was kiedys cos podobnego? Pomysl warzenia wytrawnego stouta z dodatkiem laktozy jest sprzeczny sama idea, ale ciekaw jestem czy to ma jakikolwiek sens :D

 

Edit: Zestaw z BA zawiera:

  • słód Weyermann® pale ale - śrutowany,
  • słód Weyermann® Carafa® Typ II - śrutowany,
  • palony jęczmień - śrutowany,
  • płatki jęczmienne błyskawiczne,
  • chmiel East Kent Golding (UK),
  • drożdże Safale S-04,
Edited by Cecop
Link to comment
Share on other sites

 

 

Zawsze mnie zastanawiało, czy nie wymaga to innej temperatury zacierania?

 

Są różne szkoły. Niektórzy zacierają w 62-63 stopniach, ale przy 11 blg (dry stout) to jak dla mnie byłoby trochę za mało ciała, niektórzy:

 

 

 

Dry Stout (Stout Irlandski) zaciera się na wytrawnie, bo jest to piwo sesyjne i łatwe do picia. Zaciera je się na wytrawnie w 66°C przez 60 min. Jęczmień palony wrzucasz na początku zacierania a wodę robi się "twardą" (np. dodaj gipsu piwowarskiego). Inne Stouty, np. Oatmeal Stout zaciera sie na słodko 68-69°C przez 60 min.
 .

 

Ja preferuję standardowo na lenia 65-67 stopni, z takiego ekstraktu i tak cukrów za wiele nie zostanie. Przy wyższym ekstrakcie będzie bardziej treściwe (milk stout), do tego laktoza i będzie git. No ale jak kto woli. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.