Jump to content

100% Steinbach Wędzony?


Piter88
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie. Chciałem uwarzyć piwo z takim właśnie zasypem. We wszystkich sklepach łącznie z zagranicznymi pisze że do 50% w zasypie ale nigdzie nie znalazłem jakiegoś konkretnego powodu (oprócz pewnie mega wodzie po szynce). Czy jest to słód mało czynny enzymatycznie? Są gdzieś jego parametry? Bo nawet na stronie Steinbacha nic nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem koźlaka 72% steinbach wędzony i nie miałem żadnych problemów o których myślisz. Ale po kilku miesiącach wędzonki niestety malusio.

Nie wiem czy to potwierdza zasłyszane kiedyś na czacie - wędzonka wietrzeje tak samo szybko jak amerykańce, czy jest jakiś inny powód, ale na jesień pomyślę, o 100% zasypu i 2 godzinnym gotowaniu, żeby się do widełek koźlaka zbliżyć - daj znać jak zrobisz.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

 

 

o 100% zasypu i 2 godzinnym gotowaniu, żeby się do widełek koźlaka zbliżyć - daj znać jak zrobisz.

myślę że po 2 godzinach gotowani dużo wędzonki pójdzie w atmosferę  

Link to comment
Share on other sites

 

 

myślę że po 2 godzinach gotowani dużo wędzonki pójdzie w atmosferę

A widzisz, czyli muszę pomyśleć nad inną metodą zwiększenia zawartości wędzonki w piwie.

Schlenkerla opisuje swoje piwa jako robione ze 100% słodu wędzonego - ale to już na osobny temat.

Link to comment
Share on other sites

nie mam za dużego doświadczenia z wędzonkami, ale wydaje mi się że przy takim czasie gotowania sporo może odparować aromatu 

ale może się wypowie ktoś kto robił, wiem ze sporo osób robiło 100% wędzonego , Konus ma sporo warek na koncie z wędzonką 

Link to comment
Share on other sites

Mam doświadczenia podobne do tego co pisze WiHuRa - nie zauważyłem, aby wędzonka ulatywała "w gwizdek" przy dłuższym gotowaniu. Do tego wędzonka, zwłaszcza w piwach, w których inne aromaty są wyraźne (np. wędzony koźlak pszeniczny, RIS) wędzonka zaczynała być u mnie zauważalna dopiero po kilku miesiącach.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.