Jump to content

odczyt refraktometru


511201
 Share

Recommended Posts

Witam mam problem z odczytem zawartości cukru. Cukromierz pokazuje 5Blg   refraktometr 15Brix Jak to jest z poprawką w odczycie?

Edited by 511201
Link to comment
Share on other sites

Kalibrowałeś refraktometr na wodzie?

Te odczyty to przed fermentacją czy po? Jak po, to musisz oczywiście przeliczyc wynik, bo zawartość alko wpływa na odczyt refraktometru.

Link to comment
Share on other sites

a bardziej szczegółowo?

Gdzieś na tym forum wyczytałem że różnice między stopniami brix a blg są bardzo małe a tu wyszła taka duża różnica. Jak to odczytywać

Link to comment
Share on other sites

Kalibrowałeś refraktometr na wodzie?

Te odczyty to przed fermentacją czy po? Jak po, to musisz oczywiście przeliczyc wynik, bo zawartość alko wpływa na odczyt refraktometru.

Tak były kalibrowane a odczyty po fermentacji.Jak je przeliczyć?

Link to comment
Share on other sites

Wynik z refraktometru po fermentacji jest zawsze przekłamany przez zawartość alkoholu, dlatego żeby prawidłowo odczytać wynik musisz skorzystać z kalkulatora np. Tu:

http://www.northernbrewer.com/learn/resources/refractometer-calculator/

 

Poszukaj w Google a znajdziesz dużo opisów co i jak.

Link to comment
Share on other sites

Jak wygląda w przypadku wysładzania pokazują tak samo czy też trzeba przeliczać, pytam ponieważ często w instrukcjach jest napisane żeby wysładzać do 3blg.

Link to comment
Share on other sites

do przeliczania wyniku po fermentacji pobierz sobie apkę na androida, np toolkit piwowara

 

Swoją drogą to coś duża ta różnica jeśli spławk podaje 5 a refratometr 15 to jakie było wyjściowe blg?

To jakiś RiS albo Barleywine?

Edited by xcynix
Link to comment
Share on other sites

 

 

To jakiś RiS albo Barleywine?

i to dość mocne bo według podanych pomiarów brzeczka nastawna musiała by mieć ok 29,5 blg :D

Link to comment
Share on other sites

 

To jakiś RiS albo Barleywine?

i to dość mocne bo według podanych pomiarów brzeczka nastawna musiała by mieć ok 29,5 blg :D

 

To był akurat pomiar wina ryżowo żurawinowego ale podobne występują w piwie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

To był akurat pomiar wina ryżowo żurawinowego ale podobne występują w piwie.

I to był chyba test na nasza inteligencję :smilies:

Nie sądzisz, że jak się o coś pyta to należy podać jak najwięcej szczegółów,

zwłaszcza jeśli oczekujesz rzetelnej odpowiedzi?

 

 

Witam mam problem z odczytem zawartości cukru. Cukromierz pokazuje 5Blg refraktometr 15Brix Jak to jest z poprawką w odczycie?

Jest tu może paru wróżbitów jednak szklane kule chyba mają słabo wypolerowane :D

 

Wg mnie, przy tak dużej zawartości alko. spławik też całkiem sporo przekłamuje in minus. Wynik, który podałem wyżej wyliczył BS, ale nie wiem czy dla win wychodzi to tak samo :(

Link to comment
Share on other sites

Czyli reasumując refrektometr dobrze sprawdza się przy wysładzaniu i przed fermentacją a po fermentacji trzeba brać poprawki.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czyli reasumując

Reasumując, to jak sobie kupisz auto żeby nim jeździć to:

albo masz kupę kasy i wynajmujesz kierowcę,

albo umiesz nim jeździć :)

 

A w temacie, tak gdy w roztworze jest alko. należy wskazania refraktometru przeliczać jakimś kalkulatorem.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Nie chcąc zakładać nowego tematu pisze tutaj. 

Dlaczego nieraz podczas odczytu wskazań refraktometru pokazuje dokładną linię i da się szczegółowo określić zawartość cukru a nieraz ta linia jest dość rozmazana i ciężko jest bardziej precyzyjnie to określić ? Coś robię źle? Chodzi o to że podczas sprawdzania brix piwa kreska rozmyta jest na tyle że można tu się pomylić myślę nawet o 0,4brix. Próbki nakładam dokładnie bez żadnych bąbelków i zanieczyszczeń. Refraktometr jest zeskalowany na wodzie pokazuje dokładnie 0 i kreska jest równa 0.

Link to comment
Share on other sites

Tak. Nazbierasz niejednorodną próbkę. 
Ja mam takie fenomeny, jak w próbce są zawieszone drożdże lub inne „paprochy”.

Edited by koholet
Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, Sumikk napisał:

Coś robię źle?

Temperatura pomiaru? Mi tak pokazuje jak dam za ciepłą próbkę, ale po minucie już jest normalnie.

 

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, koholet napisał:

Tak. Nazbierasz niejednorodną próbkę. 
Ja mam takie fenomeny, jak w próbce są zawieszone drożdże lub inne „paprochy”.

Hmm jak nabiorę próbkę do pipety wydaje się przejrzysta i klarowna aczkolwiek może.

 

31 minut temu, Gawron napisał:

Temperatura pomiaru? Mi tak pokazuje jak dam za ciepłą próbkę, ale po minucie już jest normalnie.

 

Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c 

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, Sumikk napisał:

Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c 

To nie. Ja miałem na myśli temperaturę 40 i więcej stopni. Ty piszesz o piwie, czy o brzeczce?

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, Sumikk napisał:

Hmm jak nabiorę próbkę do pipety wydaje się przejrzysta i klarowna aczkolwiek może.

 

Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c 

 

Poza tym, co wyżej napisane - zwróć uwagę, czy pomiędzy szkłem a płytką nie masz pęcherzyków powietrza, to też wpływa na czytelność.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.