Jump to content

Brzeczka fermentowała przez 2-3 dni i przestała


Kamyk1337
 Share

Recommended Posts

Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita (https://www.piwnykra...awa-3,4-kg/249_ czyli imperial IPĘ.
Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, BLG wyjściowe z tego co pamietam początkowe BLG po wymieszaniu wszystkiego i dodaniu droższy wynosiło 15.
Brzeczka fajnie ruszyła, po kilku godzinach zaczęło bulgotać i tak przez 2-3 dni, niestety od wtedy cisza, nic się nie dzieje, nie otwierałem jeszcze bo nie chce zrobić czegoś źle przed poradzeniem sie u osób bardziej doświadczonych. Jakieś rady?

Co zrobiłem:
Woda przegotowana. Beczka plastikowa zdezynfekowana porządnie pirosiarczynem sodu (jak i cały sprzęt używany w trakcie (cukromierz/mieszadło, etc). Do wody dodałem po wcześniejszym zagotowaniu zawartość puszek (czyli brewkit) a także słodowy Jasny (https://www.piwnykra...-WES-1,7-kg/477)

Całość ostudziłem do około 26 stopni i dodałem, wcześniej rozpuszczone w wodzie (bez mieszania) drożdze dodane do zestawu (niestety trochę się przeliczyłem jeśli chodzi o czas studzenia, zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny, lecz przykryłem je - nie wiem czy to może mieć znaczenie). Całość pożądnie wymieszałem, zmierzyłem BLG (jak wcześniej pisałem - 15) i odstawiłem w ciemne miejsce w pokoju w temperaturze 20 stopni.

Tydzień temu sprawdzalem w temp 20 stopni, dzisiaj znowu i cały czas ten sam wynik - 7 BLG. Czuć drożdze, ale nie super mocno, trzeba się nachylić.
Brzeczkę nastawiłem już 5 i pół tygodnia temu, jakieś rady? Dosypywać drożdzy? Ile i jakie? Rozlewać do butelek?

Link to comment
Share on other sites

Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita

 

Już zważyłeś? Jaką ma masę?

Jak na brewkit to słabo odfermentowało dość. Natleniłeś/napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży? Ogólnie do za ciepłej brzeczki dodałeś drożdże i trochę była za wysoka temp. fermentacji, stąd szybko skończyło pracę. Jak nie natleniłeś to możesz jeszcze spróbować pobujać fermentorem. Powinno coś się mimo wszystko zadziać. Wiesz jakie to drożdże tam były w zestawie? 

 

 

Edit: 

 

 

zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny
 

 

Jest jeszcze opcja, że część drożdży się po prostu utopiła, stąd niskie odfermentowanie. 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

Jest jeszcze opcja, że część drożdży się po prostu utopiła, stąd niskie odfermentowanie. 

 

Pierwsze słyszę, (czytam) o utopieniu drożdży. Może coś więcej napiszesz na ten temat?

Link to comment
Share on other sites

Za wysoka temperatura fermentacji...

U mnie? Fermentor stał w temperaturze 18 stopni, fermentacja podniosła do 20, teraz dałem w cieplejsze miejsce na ostatni dzień żeby dofermentowało w 23 stopniach :) 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pierwsze słyszę, (czytam) o utopieniu drożdży. Może coś więcej napiszesz na ten temat?

 

No bo drożdże to nie ryby są. :) - Żartowałem z tym. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

No bo drożdże to nie ryby są. :) - Żartowałem z tym.

Żart dość zgodny z prawdą, drożdże nie powinny być zbyt długo uwadniane - po tym, jak już się odpowiednio nawodnią, drożdże bez pokarmu zaczynają powoli zdychać, więc najlepiej  nie przedłużać czasu uwadniania.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.