Jump to content

APA Partial Mash


buber
 Share

Recommended Posts

Myślę o takim czymś:

1,7 kg ekstrakt jasny

0,25 słód monachijski I

0,2 słód carapils

0,2 płatki błyskawiczne żytnie

 

Słody myślę moczyć w wodzie 70 st. C przez godzinę, potem dodać do tego ekstrakt.

Nad chmieleniem się jeszcze zastanowię, na goryczkę pójdzie Magnum, na smak i aromat Cascade.

Z Brewerfiends wychodzi ok. 13,5 Plato, 12 litrów.

 

Czy te słody mają mi się szansę zatrzeć (enzymy?)?

Link to comment
Share on other sites

Monachijski I ma moc diastetyczny 70 stopni Litner. Powinna być średnia 30 stopni Litner do cała warka. Twoje ma około 39 (CaraPils nie da nic). Może lepiej dać troszeczka Pilsner/Pale Ale a mniej ekstrakt słodowy.

Edited by BretBeermann
Link to comment
Share on other sites

Monachijski I ma moc diastetyczny 70 stopni Litner. Powinna być średnia 30 stopni Litner do cała warka. Twoje ma około 39 (CaraPils nie da nic). Może lepiej dać troszeczka Pilsner/Pale Ale a mniej ekstrakt słodowy.

A jeśli zostanie tak jak jest, to jakich problemów należy się spodziewać?

Link to comment
Share on other sites

Ostatecznie - 14 litrów, 13,5 Blg

1,7 kg ekstrakt jasny

0,2 kg słód pale ale

0,25 słód monachijski I

0,2 słód carapils

0,2 płatki błyskawiczne żytnie

 

Chmielenie (do 35 IBU):

60 min - Magnum 8 g

30 min - Cascade 10 g

5 min - Cascade 20 g

0 min - Cascade 20 g

 

Czy chmielenie jest ok?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Myślicie, że coś takego jako podstawa do APA będzie ok? 13 litrów, ok 13,5 Blg


 


1,7 kg ekstrakt jasny


0,25 słód monachijski II


0,25 słód pszeniczny


0,2 płatki błyskawiczne żytnie


0,1 słód karmelowy 300


(chciałem przerobić ostatki)


Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.