buber Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Myślę o takim czymś: 1,7 kg ekstrakt jasny 0,25 słód monachijski I 0,2 słód carapils 0,2 płatki błyskawiczne żytnie Słody myślę moczyć w wodzie 70 st. C przez godzinę, potem dodać do tego ekstrakt. Nad chmieleniem się jeszcze zastanowię, na goryczkę pójdzie Magnum, na smak i aromat Cascade. Z Brewerfiends wychodzi ok. 13,5 Plato, 12 litrów. Czy te słody mają mi się szansę zatrzeć (enzymy?)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 (edited) Monachijski I ma moc diastetyczny 70 stopni Litner. Powinna być średnia 30 stopni Litner do cała warka. Twoje ma około 39 (CaraPils nie da nic). Może lepiej dać troszeczka Pilsner/Pale Ale a mniej ekstrakt słodowy. Edited June 1, 2016 by BretBeermann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 1, 2016 Author Share Posted June 1, 2016 Monachijski I ma moc diastetyczny 70 stopni Litner. Powinna być średnia 30 stopni Litner do cała warka. Twoje ma około 39 (CaraPils nie da nic). Może lepiej dać troszeczka Pilsner/Pale Ale a mniej ekstrakt słodowy. A jeśli zostanie tak jak jest, to jakich problemów należy się spodziewać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Słody się nie zatrą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Skrobia, a to tylko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 1, 2016 Author Share Posted June 1, 2016 Nie chciałbym odbierać ekstraktu słodowego, bo nie mam co potem z nim zrobić. Najwyżej wyjdzie więcej piwa. Ile dorzucić pale ale - 0,25 kg? To wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Na pewno dość, a może być mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 1, 2016 Author Share Posted June 1, 2016 Ok dziękuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 3, 2016 Author Share Posted June 3, 2016 Ostatecznie - 14 litrów, 13,5 Blg 1,7 kg ekstrakt jasny 0,2 kg słód pale ale 0,25 słód monachijski I 0,2 słód carapils 0,2 płatki błyskawiczne żytnie Chmielenie (do 35 IBU): 60 min - Magnum 8 g 30 min - Cascade 10 g 5 min - Cascade 20 g 0 min - Cascade 20 g Czy chmielenie jest ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted June 3, 2016 Share Posted June 3, 2016 Tego Cascade 30' to przełożyłbym na pięć minut czyli na 5' Cascade w ilości 30g lub na chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted February 23, 2017 Author Share Posted February 23, 2017 Myślicie, że coś takego jako podstawa do APA będzie ok? 13 litrów, ok 13,5 Blg 1,7 kg ekstrakt jasny 0,25 słód monachijski II 0,25 słód pszeniczny 0,2 płatki błyskawiczne żytnie 0,1 słód karmelowy 300 (chciałem przerobić ostatki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.