markus383 Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Witajcie Myśląc o warzeniu piwa zakupiłem sobie program BeerSmith 2. Pomyślałem, że jako pierwsze piwo jednak zrobię trochę trudniejsze piwo niż jeden słód, trochę chmielu i drożdżaki. Generalnie lubię piwa ciemne i też pomyślałem o takim na pierwszy raz. Co myślicie o przepisie z załącznika? Lubię piwa słodkie, czekoladowe o niezbyt dużej goryczce. Pozdrawiam, Mateusz. Sweet Stout.pdf xyzydor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 (edited) Ten vic na cichą to w jakim celu? Edited May 31, 2016 by amap Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omarcino Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Goryczkę masz średnią,jęczmienia palonego brak,laktozy za mało nawet jak na warkę 15 l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted June 1, 2016 Share Posted June 1, 2016 Ja w swoim sweet stoucie na 20l użyłem 500g laktozy i jak dla mnie, mógłby być jeszcze słodszy, więc w Twoim przypadku dałbym ok 400g. Chmiel na cichą jest zbędny, wręcz będzie przeszkadzał, bo głównym aromatem ma być paloność oraz czekolada. Mój zasyp reprezentował się nastepująco (na 20l) 85% - pilzneński 10% - czekoladowy strzegom 5% - karmelowy Caraaroma. Do chmielenia użyłem ok 50g Perle (4,4%) w szyszkach, tylko na goryczkę. Jak dla mnie, piwo wyszło bardzo dobre, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted June 5, 2016 Author Share Posted June 5, 2016 Wróciłem do domu na jeden dzień(przed laptopa gdzie mam BeerSmitha) i wpisałem skorygowaną recepturę. Chciałem uzyskać jeszcze mniej %. Tak około 5% albo jeszcze mniej. Niestety jak odejmuję słód pilzneński to spada także Plato, a tego znowu nie chcę, ponieważ wolałbym treściwsze piwo. Po zasymulowaniu dodania płatków owsianych wzrasta także %. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.