Jump to content

Sweet Milk Stout


markus383
 Share

Recommended Posts

Witajcie :) 

Myśląc o warzeniu piwa zakupiłem sobie program BeerSmith 2. Pomyślałem, że jako pierwsze piwo jednak zrobię trochę trudniejsze piwo niż jeden słód, trochę chmielu i drożdżaki. Generalnie lubię piwa ciemne i też pomyślałem o takim na pierwszy raz. Co myślicie o przepisie z załącznika?

Lubię piwa słodkie, czekoladowe o niezbyt dużej goryczce. 

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Sweet Stout.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ja w swoim sweet stoucie na 20l użyłem 500g laktozy i jak dla mnie, mógłby być jeszcze słodszy, więc w Twoim przypadku dałbym ok 400g. Chmiel na cichą jest zbędny, wręcz będzie przeszkadzał, bo głównym aromatem ma być paloność oraz czekolada.

Mój zasyp reprezentował się nastepująco (na 20l)

85% - pilzneński

10% - czekoladowy strzegom

5% - karmelowy Caraaroma.

 

Do chmielenia użyłem ok 50g Perle (4,4%) w szyszkach, tylko na goryczkę.

 

Jak dla mnie, piwo wyszło bardzo dobre, 

Link to comment
Share on other sites

Wróciłem do domu na jeden dzień(przed laptopa gdzie mam BeerSmitha) i wpisałem skorygowaną recepturę.

Chciałem uzyskać jeszcze mniej %. Tak około 5% albo jeszcze mniej. Niestety jak odejmuję słód pilzneński to spada także Plato, a tego znowu nie chcę, ponieważ wolałbym treściwsze piwo. Po zasymulowaniu dodania płatków owsianych wzrasta także %.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.