Jump to content
Sign in to follow this  
twawrzyniak

Pszeniczny koźlak dubeltowy

Recommended Posts

Wymyśliłem coś takiego. Zasyp to słody monachijski, pilzneński, pszeniczny, karmelowy jasny i ciemny, caramunich, płatki pszeniczne i jęczmienne. Wyszło 22 litry 20Blg. Po dwóch tygodniach zeszło do 5Blg. Zlałem na cichą. Do ilu powinno zejść i ile dać glukozy przy butelkowaniu? Zacierałem dekokcyjnie. Zapach po otwarciu fermentatora extra. Wadą pewnie będzie posmak alkoholu(czuć go w smaku po burzliwej).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napisz jak dokładnie zacierałeś, konkretnie ile słodów i jakie drożdże.

pilzneński 1,5kg monachijski I 1,5kg , pszeniczny 3kg, karmel jasny 0,5kg , ciemny 0,25kg , płatki pszenne 0,4kg , płatki jęczmienne 0,4kg . Zacieranie 45 C 15min, 52 c 15min , 63 C 1/3 zacieru do dekokcji 71 C 10 min potem zagotowałem i dolałem do głównego gara. Temperatura staneła na 73 C ( po dolaniu trochę zimnej wody) postój 40 min , grzanie do 78 C i filtracja. Drożdże WB 06.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ma zejść do tylu ilu ma zejść. Skąd mamy to wiedzieć?

Pytam bo kiedy pierwszy raz zabutelkowałem dolniaka ( wcześniej robiłem tylko górne) przy 4Blg to koledzy na forum uświadomili mnie że mam w piwnicy granaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże WB 06.

Te żarłoki mogą zejść z aż 20°Blg do chyba nawet 4°Blg . Ja bym robił to piwo na 3068 Weihenstephan Weizen. Może nie odfermentowały by tak głęboko i piwo nie było by tak alkoholowe, a za to bardziej treściwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże WB 06.

Te żarłoki mogą zejść z aż 20°Blg do chyba nawet 4°Blg . Ja bym robił to piwo na 3068 Weihenstephan Weizen. Może nie odfermentowały by tak głęboko i piwo nie było by tak alkoholowe, a za to bardziej treściwe.

To jeszcze tydzień cichej potem 160g glukozy , w butelki i po 3-4 tygodniach pierwsza próba.:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kontynując ten wątek. Ten pszeniczniak to moje pierwsze piwo zacierane dekokcyjnie. Bardzo duża różnica w intensywności zapachu niż zacierane piwo infuzyjnie(smak ocenię później bo to dopiero cicha). Robiłem piwo gryczane na drożdżach S04.

Zacierane 52 C 15min, 63 C 30min, 73 C 30min, 78 C i filtracja. Czy można to piwo zacierać dekokcyjnie i przy tych samych drożdżach dostać dużo lepsze wrażenia smakowo-zapachowe ?

Edited by twawrzyniak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kontynując ten wątek. Ten pszeniczniak to moje pierwsze piwo zacierane dekokcyjnie. Bardzo duża różnica w intensywności zapachu niż zacierane piwo infuzyjnie(smak ocenię później bo to dopiero cicha). Robiłem piwo gryczane na drożdżach S04.

Zacierane 52 C 15min, 63 C 30min, 73 C 30min, 78 C i filtracja. Czy można to piwo zacierać dekokcyjnie i przy tych samych drożdżach dostać dużo lepsze wrażenia smakowo-zapachowe ?

Czy po meczu jest ktoś na forum? Poproszę o sugestie na temat powyższego postu

Share this post


Link to post
Share on other sites

każde piwo można zacierać dekokcyjnie ale czy będzie lepszy zapach ? Do tej pory myślałem że to dla większej efektywności i lepszego smaku ? Człowiek całe życie się uczy a i tak umiera głupi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.