Jump to content

Trzecie pokolenie gęstwy bez przemywania


Jakub M
 Share

Recommended Posts

Chcę fermentować APA na 3-cim pokoleniu US-05. Tak samo jak za drugim razem, chcę zlać młode piwo do butelek, a gęstwę od razu zalać świeżą brzeczką. Wszystkie piwa są w lekkie, jasne i nie bardzo mocno nachmielone.

 

Pytanie: czy mogę spodziewać się jakichś nieporządanych smaków stosując taki recycling gęstwy, bez przemywania? Np. autoliza - normalnie nie spodziewałbym się jej, ale to będzie 3-cie pokolenie bez przemywania drożdżowych zwłok.

Link to comment
Share on other sites

Odpowiednią ilość gęstwy zebrać delikatnie z powierzchni, a resztę zutylizować. Gęstwa z 2,3 pokolenia jest najlepsza.

Edited by mateos
Link to comment
Share on other sites

Jak masz za dużo drożdze po fermetacji, będzie mniejszy estrów i bedzie "czysty" smak. Jest możliwe że piwo na za dużo drozdze jest "za czysty" i ma smak że nie jest "jak piwo". To jest teoria. Lepiej dac gęstwa do słoik i potem do fermentor.

Edited by BretBeermann
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.