Jump to content

Naprawa emalii


markus383
 Share

Recommended Posts

Witajcie.

Cz specyfik z poniższego linku pomoże na małe, ciemne przebarwienia emalii? Chodzi mi o garnek, bo przykrywki nie będę łatał(jest w słabym stanie). Te przebarwienia są wielkości 3-4 mm.

 

http://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/farby-i-srodki-specjalistyczne/emalie-reparacyjne/emalia-zaprawkowa-do-agd-dragon,p186293,l1159.html#opis

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ostatnio w markecie budowlanym natrafiłem na taką emalię zaprawkową: https://www.budujesz.pl/technicqll-emalia-zaprawkowa-epoksydowa-20g-4g-na-blistrze-p-805-50936/. W instrukcji jest napisane, że jest odporna na zasady, kwasy oraz jej zakres temperatur to od -40C do 100C. Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia?  

Link to comment
Share on other sites

Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia?  

http://technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/preparaty-chemiczne/102-emalia-zaprawkowa

 

Rzuć okiem na kartę bezpieczeństwa (ta ikonka z MSDS). Raczej nie jest to środek przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Edited by Piwosz86
Link to comment
Share on other sites

 

Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia?  

http://technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/preparaty-chemiczne/102-emalia-zaprawkowa

 

Rzuć okiem na kartę bezpieczeństwa (ta ikonka z MSDS). Raczej nie jest to środek przeznaczony do kontaktu z żywnością.

 

 

Dzięki za odpowiedź. Czytałem tą kartę ale wydawało mi się, że dotyczy ona ciekłych jeszcze składników. Zadzwoniłem więc do producenta do laboratorium: racja, nie nadaje się ona do spożywki. Jest ona na bazie żywic i dwóch składników epoksydowych. Ogólnie produkty tego typu nie nadają się do kontaktu z żywnością. Pan z laboratorium wyjaśnił mi to w ten sposób, że w domowych warunkach jest praktycznie niemożliwe idealne wymieszanie dwóch składników i weryfikacja tego. Zawsze w mieszance minimalnie przeważa jeden składnik.

 

Trochę wyrwałem się przed szereg i zacierałem już w tym garnku :( emalii użyłem do utwardzenia otworu na kranik i zrobiłem z niej taką obwódkę. Po zacieraniu emalia się trzyma ale co teraz z piwem?? W kanał? :(

Edited by kolec
Link to comment
Share on other sites

Dla potomności: Emalia używana w produkcji sprzętu gastronomicznego jest mieszana w kontrolowanych proporcjach i warunkach. Dodatkowo jest to emalia utwardzana w piecach. W domowych warunkach powtórzenie tego procesu jest skrajnie trudne, jeśli nie niewykonalne.

To mówiłem ja, mieszkaniec miasta, które niegdyś słynęło z produkcji sprzętu emaliowanego, czerpiący informacje o procesie produkcji z pierwszej ręki (choć bez szczegółów technicznych).

Link to comment
Share on other sites

Skoro masz informacje z pierwszej reki, to zapytaj jak można naprawić ubytek emalii ;) .

Niestety... Firma zaleca(ła) złomowanie: albo faktycznie na złom, albo do użytku "kreatywnego", np. zrobić z garnka doniczkę.

 

Swoją drogą. Co to za "przebarwienia" emalii. Próby "łatania" to ja rozumiem jak są odpryski, a i to musi być odsłonięta warstwa metalu (często gęsto jest kilka warstw emalii).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.