Jump to content

Expect Poison Brewing


 Share

Recommended Posts

Po dwudziestu kilku warkach, osłabieniu mojej silnej woli piwem dałem się namówić na założenie tematu z zapisem historii mojego warzenia.

 

No to od początku, browar nazywa się Expect Poison. To nie tylko uberśmieszna, hipsterska ironia, ale też fragment z poematu "Marriage of Heaven and Hell" bardzo ważnego dla mnie poety brytyjskiego Williama Blake'a. "Expect poison from a standing water". Jest to na pewno jakieś tam credo mojego browaru.

 

Ostatnim piwem jakie zrobiłem był Habanero Milk Stout.

 

22.05.16 Habanero Milk Stout - El asesino del norte / Pożeracze słońc / Śmierć cieplna wszechświata

 

Póki co 3 nazwy, bo nie mogę się na którąś zdecydować. Może jeszcze coś wymyślę.

 

 

Zasyp:

 

3 kg pils soufflet

1 kg monach soufflet

0,5 kg pszeniczny steinbach

0,3 kg jęczmień palony weyermann

0,3 kg czekoladowy ciemny strzegom

0,2 kg płatki owsiane

0,1 kg płatki jęczmienne

 

Zacieranie:

 

66C - 30 min.

72C - 30 min.

78C - 10 min.

 

Gotowanie 70 minut:

 

60 min. - 50 g marynka

15 min. - 750 g laktoza

10 min. - 3 papryczki habanero, bez pestek, przemrożone około 40 g wyszło.

 

Fermentacja uwodnioną paczką s-04. 20 blg. - 20 litrów.

 

Link to comment
Share on other sites

Zabutelkowałem Whisky Weizena "An old spirit of war" z 80 g cukru. Wyszło 31 butelek 0,5 i 2 0,33. Aromat stricte peated. Zobaczymy co się zadzieje w butelkach.

Link to comment
Share on other sites

09.06.16 Green Tea Imperial Witbier - Addis

 

Zasyp:

 

3 kg pils soufflet

2,4 kg płatki pszenne błyskawiczne

0,3 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,2 kg słód zakwaszający weyermann

 

Zacieranie:

 

50C - 15 min.

63C - 30 min.

72C - 30 min.

78C - 10 min.

 

Gotowanie 70 minut:

 

60 min. - 40 g lublin

5 min. - 10 g kolendra, 10 g curaco

0 min. - 150 g Lipton Green Tea Citrus

 

Fermentacja uwodnioną paczką gozdawy do witów. Wyszło jakieś 22 l 15,5 blg.

Edited by Sekator
Link to comment
Share on other sites

Habanero Milk Stout poszedł na cichą, zszedł do 8 blg. Za to imperialny Robust Porter 22 blg. wrócił do żywych. Fermentacja zatrzymała się na 9 blg. na ponad tydzień. Przy warzeniu wita temperatura w mieszkaniu podskoczyła i drożdże przypomniały sobie o zjadaniu cukrów. Na dziś jest 6 blg.

 

14.06.16 - Robust Porter zlany na cichą.

Edited by Sekator
Link to comment
Share on other sites

Habanero milk stout "Pożeracze słońc" poszedł do butelek z 60 g cukru. Wyszło 35 butelek 0,5 l, 2 0,3 i 1 0,25. Na cichej baling już nie spadł.

Link to comment
Share on other sites

19.06.16 Lapsang Souchong Altbier - Nołnejm póki co

 

 

Zasyp:

 

3 kg monach soufflet

1 kg pils soufflet

0,2 kg pszeniczny karmelowy steinbach

 

 

Zacieranie:

 

52C - 20 min.

63C - 30 min.

72C - 30 min.

78C - 10 min.

 

 

Gotowanie 70 minut:

 

60 min. - 35 g iunga

0 min. - 40 g lapsang souchong

 

 

Fermentacja uwodnioną gozdawą do altbiera. 21,5 l, 13 blg.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zabutelkowałem imperialny Robust Porter 22 Blg. "This blissful, painful night" z 45 g cukru. 33 butelki 0,5l, 2 0,33l i 2 0,2l.

 

Jutro (22.06.16) witbier "Addis" idzie na cichą. Fermentacja stanęła na 6 Blg. kolejny raz w przypadku tych drożdży i tego ekstraktu, mimo zacierania na wytrawnie. Chyba gozdawa do witów nadaję się tylko do tych w widełkach BJCP. Przy następnym wezmę brewferm blanche albo m27.

 

Za to gozdawa altbier pierwsze niemrawe oznaki fermentacji zaczęła dawać po jakichś 36 h. Bardziej placki piany, jedne gęstsze inne mniej, na powierzchni brzeczki, dwutlenku mało. Ktoś miał podobnie z tymi drożdżami?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zabutelkowałem witbiera "Addis" z dodatkiem 110 gram cukru. 38 butelek 0,5l, 2 0,25l i 0,33l.

 

Altbier z herbatą zszedł póki co do 6 blg.

Link to comment
Share on other sites

04.07.16 Rauchweizendoppelbock - Setting fire to sleeping giants

 

 

Zasyp:

 

5 kg weyermann grodziski

3 kg monach weyermann

1 kg bestmaltz wędzony

0,5 kg caraaroma weyermann

 

 

Zacieranie:

 

50C - 20 min.

65C - 45 min.

72C - 45 min.

78C - 10 min.

 

 

Gotowanie 265 minut:

 

70 min. - 30 g lublin, 35 g marynka

 

 

Fermentacja gęstwą FM Gwoździe i Banany. 19,5 l, 28,5 blg.

Edited by Sekator
Link to comment
Share on other sites

9.07.16 Beef Habanero Rye Amber Ale - Nołnejm póki co

 

 

Zasyp:

 

2 kg pale ale malteurop

1 kg żytni weyermann

0,8 kg monach weyermann

0,25 crystal rye fawcett

0,02 jęczmień palony weyermann

 

 

Zacieranie:

 

45C - 15 min.

64C - 30 min.

72C - 20 min.

78C - 10 min.

 

 

Gotowanie 70 minut:

 

60 min. - 25 g iunga

5 min. - 1 papryczka habanero, ok. 13 g, bez nasion

 

 

Fermentacja uwodnionymi us-04. 20 l, 12 blg.

 

 

Na cichą trafi ekstrakt z tłuszczu z wołowiny.

Jutro ten sam zasyp, tylko inne zacieranie i inny dodatek na cichą.

 

Link to comment
Share on other sites

Co to do czorta ekstrakt z tłuszczu?

Zbieram tłuszcz, zalewam wódką, wkładam do lodówki, tłuszcz się zbryla, filtruję przez filtr do kawy, wlewam na cichą.

Link to comment
Share on other sites

10.07.16 Bacon Habanero Rye Amber Ale -Nołnejm póki co

 

 

Zasyp:

 

2 kg pale ale malteurop

1 kg żytni weyermann

0,8 kg monach weyermann

0,25 crystal rye fawcett

0,02 jęczmień palony weyermann

 

 

Zacieranie:

 

67C - 60 min.

78C - 10 min.

 

 

Gotowanie:

 

60 min. - 25 g iunga

5 min. - 1 papryczka habanero, ok. 18 g, bez nasion

 

Fermentacja uwodnionymi us-04. 22 l, 12 blg.

Na cichą trafi ekstrakt z tłuszczu z wędzonego boczku.

5 litrów tego piwa zmieszam z 5 litrami beef habanero rye amber ale przed butelkowaniem

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dyptyk habanero rye amber ale zlany na cichą. Oba piwa zeszły do 3 blg. Jutro do jednego wleję ekstrakt z tłuszczu z 1,4 kg wołowiny. Do drugiego jakoś w tygodniu pójdzie ekstrakt z kilograma boczku wędzonego.

 

Lapsang souchong altbier nadal pracuje po 5 tygodniach od nastawienia. Do końca przyszłego weekendu powinien trafić do butelek.

Link to comment
Share on other sites

Dyptyk habanero rye amber ale zlany na cichą. Oba piwa zeszły do 3 blg. Jutro do jednego wleję ekstrakt z tłuszczu z 1,4 kg wołowiny. Do drugiego jakoś w tygodniu pójdzie ekstrakt z kilograma boczku wędzonego

:) Ja pierd... Jesteś lepszy niż Piwoteka ;P
Link to comment
Share on other sites

05.08. do butelek trafił Alt z wędzoną herbatą z dodatkiem 50 g cukru. Wyszło 38 butelek 0,5 l i 2 butelki 0,25.

 

Dzisiaj do bacon habanero rye amber ale'a wlałem ekstrakt z kilograma wędzonego boczku.

Link to comment
Share on other sites

08.08.16 Smoked Habanero American Russian Imperial Stout - A perfect wound from a perfect blade

 

 

Zasyp:

 

5 kg bestmaltz wędzony

2 kg monach bestmaltz

0,5 kg pszeniczny litovel

0,5 kg dark crystal fawcett

0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,2 kg jęczmień palony bestmaltz

0,2 kg black crisp

0,2 kg chocolate bestmaltz

0,2 kg carafa III weyermann

0,13 kg crystal rye fawcett

0,1 kg jęczmień palony weyermann

 

 

Zacieranie:

 

65C - 90 min.

78C - 10 min.

 

 

Gotowanie 70 minut:

 

60 min. - 100 g iunga

10 min.- 20 g citra

              20 g chinook

              20 g crystal

              20 g simcoe

              2 papryczki habanero bez pestek około 23 g

0 min. - 30 g citra

             30 g chinook

             30 g crystal

             30 g simcoe

 

 

Fermentacja uwodnionymi 3 saszetkami m44. 18 l, 24 blg.

Edited by Sekator
Link to comment
Share on other sites

08.08.16 Wysłodziny z poprzedniego piwa - The perfect deceit in a perfect world at the perfect day

 

 

Gotowanie 70 minut:

60 min. - 50 g marynka

               1,4 kg miód

0 min. - 50 g citra

 

 

Do fermentacji poszło 19,5 l, 12 blg. Danstar west coast.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

17.08.16 Zabutelkowałem mięsne piwa. Dodatkowo wziąłem 5 l z obu i zmieszałem. Butelkowanie z udziałem cukru, 1,8 g na 0,5 l.

 

 

18.08.16 Tea American Pale Ale - Nołnejm

 

 

Zasyp:

 

4 kg pale ale strzegom

0,5 kg monach strzegom

0,2 kg crystal fawcett

 

 

Zacieranie:

 

64C - 30 min.

72C - 20 min.

78C - 10 min.

 

 

Gotowanie 70 minut:

 

60 min. - 30 g iunga

10 min. - 20 g simcoe

               20 g mosaic

0 min  -   30 g simcoe

               30 g mosaic

               50 g popoff de luxe

               50 g temple of heaven

               50 g yunnan superior

 

 

Fermentacja uwodnioną saszetką us-05, 23 litry, 13 blg.

 

Link to comment
Share on other sites

21.08.16 Smoked Braggot - Łagodnie nie istnieć

 

 

Zasyp:

 

4 kg wędzony bestmaltz

1 kg pszeniczny litovel

 

 

Zacieranie:

 

65C - 30 min.

72C - 20 min

78C - 10 min.

 

 

Gotowanie 185 min:

 

Dodałem trzy kilogramowe słoiki miodu gryczanego, po jednym na początku, jakoś w środku i na 10 minut przed końcem gotowania.

60 min. - 50g iunga

 

 

Do fermentacji 15 l, 36,5 blg. Saszetka Spirit ferm turbo 24 h. Na burzliwej będę dodawał jeszcze miód, w sumie jakieś 2 kg, co powinno podbić ekstrakt o ok. 16 blg.

 

Link to comment
Share on other sites

Po 52 dniach na cichą poleciał Rauchweizendoppelbock - Setting fire to sleeping giants. Mimo potrząsania fermentorem, dodania w międzyczasie świeżej gęstwy zszedł tylko do 13 blg. Zastanawiam się czy miał na to wpływ czas gotowania. Czy karmelizacja podczas gotowania wysoko-ekstraktywnej brzeczki miała wpływ na tak płytkie odfermentowanie?

 

24.08.16 Dodałem pół kg miodu gryczanego do braggota. Drożdże ładnie pracują, start był szybki (4 h), myślałem, że fermentacja będzie bardziej gwałtowna. Maksymalnie powstało ze 3 litry piany.

Link to comment
Share on other sites

27.08. i 31.08. do braggota trafiło po 0,5 kg miodu. Została jeszcze jedna półkilowa dawka do dodania najprawdopodobniej 3.09.

 

31.08. zlałem na cichą RISa "A perfect wound from a perfect blade" przy 8 blg. Aromat ładny, bardzo black ipowy, do tego jankeskie odmiany chmielu łączą się z wędzonką. Samo habanero to niestety tylko, przypominające alkoholowe, grzanie w przełyku. Trudno z tych papryczek wycisnąć pieczenie na języku. Może kwestia długości gotowania?

 

01.09. na cichą trafia tea american pale ale, 3 blg.

Link to comment
Share on other sites

05.09.16 Dodałem ostatnie 0,5 kg miodu do braggota. Zabutelkowałem wysłodziny po risie, 35 butelek 0,5 l, po 1,5 g cukru na butelkę.

Edited by Sekator
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.