Jump to content

Po dodaniu chmielu fermentacja ruszyła


michal9890
 Share

Recommended Posts

Witam

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum więc się witam. Warzyłem moją 2 warkę  (American Wheat 15,5 BLG). Po fermentacji burzliwej zlałem piwo na cichą przy 3 BLG. Wszystko było ok w ogóle nie "bulgało". Po tygodniu (na 7 dni) dodałem chmiel (Citra, Amarillo) i ku mojemu ździwieniu zaczęła się fermentacja. Co jakieś 1h "bulga" i widać przez fermentor, że coś się dzieje(lekkie zmętnienie i drobinki poruszające się w fermentorze). Z rurki fermentacyjnej wydostaje się bardzo przyjemny zapach więc nie wydaje się to być zakażeniem. Miałem jutro butelkować ale teraz sam nie wiem co robić. Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję

Link to comment
Share on other sites

Witaj!

Nie ma znaczenia ile uzyskasz Blg zeby zadecydowac czy zlewac na cicha. Moze byc i 6Blg a jesli przestalo spadac po 3 dniach to przelewasz ;) wiec moze byc tak ze za szybko przelales na cicha, wiec drozdze sobie dofermentowuja. A nie czules tego przed chmieleniem na zimno bo mozliwe ze miales pokrywe nieszczelnie zamknieta. Raczej to nie infekcja, wiec potrzymaj jeszcze na cichej pare dni i butelkuj :) spokojnie i cierpliwosci :)

Link to comment
Share on other sites

Piszesz, że zaczęła się fermentacja na nowo... Czyli Blg nadal spada? Bo jeśli kierujesz się tylko odgłosem rurki, to znaczy, że nie czytasz forum chyba za bardzo. Po wsypaniu chmielu z młodego piwa najprawdopodobniej zaczął się uwalniać co2 i z fermentacją nie ma to nic wspólnego. Zmierz Blg, jak jest stale takie same to najlepiej obniż temperaturę o ile możesz, żeby te drobinki chmielu sobie opadły i wtedy butelkuj.

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

 

 

a jesli przestalo spadac po 3 dniach to przelewasz ;) wiec moze byc tak ze za szybko przelales na cicha, wiec drozdze sobie dofermentowuja

jesteś tego pewien co piszesz, że to tyczy przelewania na cichą? ;)

Mi sie zdawało cały czas, ze jak gęstość nie spada przez 3 dni i jest na odpowiednio niskim poziomie to można go butelkować,

a na cicha to się przelewa gdy piana opada i spada radykalnie tempo fermentacji.

Inna sprawą jest kiedy dodać chmiel do chmielenia na zimno. Ja myślę, że wtedy gdy fermentacja ustanie i na 3-5 dni przed butelkowaniem.

 

Ale ja sie nie znam,

ja tylko lubię dobre piwo ;)

Link to comment
Share on other sites

Miałem ostatnio podobny przypadek. Po 5 dniach cichej (BLG cały czas stało w miejscu) dorzuciłem chmielu i zaczęło "bulkać". W 5 dni od chmielu zeszło 1 BLG, zabutelkowałem dopiero jak przez kolejne 5 dni BLG już nie zeszło nic.

Od bardziej doświadczonych ludzi dowiedziałem się, że przyczyn może być wiele, ale najprawdopodobniej podczas wrzucania chmielu i ruszenia fermentorem mogłem niechcący lekko napowietrzyć piwo i stąd coś zaczęło się dziać. Zakażenia żadnego nie było.

Polecam za każdym razem zrobić FFT, będziesz miał spokojną głowę.

Link to comment
Share on other sites

Napiszę wszystko po kolei. Po 8 dniach fermentacji burzliwej pobrałem próbkę i wyszło 3BLG, po kolejnych 3 dniach kolejna próbka i 3BLG więc zlałem na cichą. Po 7 dniach wrzuciłem chmiel i pobrałem próbkę (znów 3BLG). Piwo było bardzo klarowne. Po 4 dniach od wrzucenia chmielu zaczęło się coś dziać. Piwo mocno się zmętniło, zaczęło "bulkać" i widać ruch w fermentorze. Od tamtej pory nie sprawdzałem ile jest BLG ale może być tak jak piszecie że co2 się uwalnia co nie ma nic wspólnego z fermentacją Sprawdzę dzisiaj blg jak nie spadło to chyba spokojnie można butelkować? Nie chce trzymać tak długo chmielu na cichej (zalecane 7dni)

Edited by michal9890
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.