Jump to content

Fermentacja cicha, chmielenie, klarowanie - zagwostka


Marval
 Share

Recommended Posts

Cześć! 
Uwarzyłem swoją wersję AIIPA, 16Blg... mniejsza z tym :)
3 czerwca (po 13 dniach) będę przelewał na cichą i nie wiem, czy:

1. dodać chmiel od początku przelewania na cichą, przeprowadzać fermentację jak w burzliwej (20 stopni C) i trzymać 2 tygodnie i butelkować (klarowanie w butelce)

2. przelać na cichą, po 7 dniach dodać chmiel i skończyć cichą po kolejnych 7 dniach (20 stopni C), butelkowanie (klarowanie w butelce)
3. dodać chmiel, trzymać cichą na 20 stopni C, po 7 dniach przenieść na kolejne 7 dni do temperatury ok 15 stopni C aby się sklarowało i po tym butelkować już sklarowane?

 

Brzeczka wyszła mi ok 20l, podczas gotowania i na whirpool dodałem już 125g chmielu, zamierzam na cichą dać 75 i zależy mi, żeby goryczka nie była trawiasta ani ściągająca, a piwo w miarę klarowne :)

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Chmiel dodaj na ostatnie 3-5 dni cichej, nie da Ci wtedy trawiastych posmaków, zależy jeszcze jaki chmiel. Piwo chmielone na zimno nie musi być klarowne, zawsze jakieś pyłki się dostaną do środka. Możesz dodać trochę żelatyny na klarowanie. 

Edit: Cichą zrób ile chcesz, jak na burzliwej dofermentowało to wystarczy tydzień. 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Chmiel dodaj na ostatnie 3-5 dni cichej, nie da Ci wtedy trawiastych posmaków, zależy jeszcze jaki chmiel. Piwo chmielone na zimno nie musi być klarowne, zawsze jakieś pyłki się dostaną do środka. Możesz dodać trochę żelatyny na klarowanie. 

Edit: Cichą zrób ile chcesz, jak na burzliwej dofermentowało to wystarczy tydzień.

 

Ok, dzięki wielkie! :) Burzliwa jeszcze trwa w najlepsze, będę sprawdzał po 12 dniach czy spada jeszcze blg, ale watpie. Dobra, to dam na 5 dni przed końcem cichej :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.