grzesiuu 7 Posted January 22, 2010 (edited) Witam, otóż wpadłem na pomysł który sprawdził mi się i chciałem się podzielić się z wami. Kupiłem, mój pierwszy bewkit w którym temperatura była wymagana na poziomie 22-27. Więc wpadłem na pomysł aby w balonie zastosować grzałkę akwarystyczną. Ustawiłem na 22 wcisnąłem korek, uszczelniłem i po kłopocie:) Dodam że na balon o pojemności 50l grzałka 75W wystarcza. Należy użyć grzałki z termostatem, szklaną kolbą nie plastykową i całą zanurzyć. moje testy nasuwają takie spostrzeżenia że przy pomiarze miernikiem temp. różnica w całym baniaku może wynosić do kilku stopni (przy grzałce jest więcej niż temp. ustawiona a przy ściance niższa i dnie-polecam kłaść na styropianie) więc aby zewnętrzne ścianki niebyły zimne konieczne jest ocieplenie zbiornika. Doszedłem do wniosku że najlepiej zrobię skrzynie ze styropianu 5cm w której będę umieszczał balon, będzie ona chroniła przed zimnym wpływem otoczenia jak i wyrównania temperatury. Może ten innowatorski sposób kogoś zainspiruje. Pozdrawiam. Edited January 22, 2010 by fabians Quote Share this post Link to post Share on other sites
yemu 20 Posted January 22, 2010 a jak wysterylizować taką grzałkę? słyszałem o patentach, że baniak wsadza się do nieco wiekszego zbiornika z wodą i tam pakuje się grzałkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzesiuu 7 Posted January 22, 2010 (edited) Może ale z termostatem można śmiało wkładać. należy tylko przed włożeniem grzałki wymoczyć naklejki itp. sposób mi się sprawdził miałem akurat 250W ale teraz zakupiłem mniejszą (75w i termostatem o rozdzielczości 1stopnia) żeby się wolniej rozgrzewało a nie od razu dawało punktowo dużą temperaturę. A polecam szklaną bo nie wiadomo jak plastykowa będzie reagowała z alkoholem. Edited January 22, 2010 by fabians Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted January 22, 2010 22°C to nie problem. Jak w mieszkaniu jest 21°C to fermentacja podniesie temp. o kilka stopni. I nie jest to wymagana temp. tylko zakres temperaturowy pracy drożdży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzesiuu 7 Posted January 22, 2010 Zakres którego należy się trzymać, powiem jedno czytam to tu to tam że komuś się nie udało bo za niska temp. itd. Utrzymanie ciągłej temperatury na poziomi powyżej np. 22st. nie każdemu się udaje i nie każdy lubi takie wysokie temp. w pomieszczeniu. Dodatkowo można stosując powyższy sposób przenieść się np. do piwnicy jak miejsca niema w domu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted January 22, 2010 Zakres którego należy się trzymać, powiem jedno czytam to tu to tam że komuś się nie udało bo za niska temp. itd. Utrzymanie ciągłej temperatury na poziomi powyżej np. 22st. nie każdemu się udaje i nie każdy lubi takie wysokie temp. w pomieszczeniu. Dodatkowo można stosując powyższy sposób przenieść się np. do piwnicy jak miejsca niema w domu. A jakie piwo nastawiłeś? I jakie drożdże użyłes? Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzesiuu 7 Posted January 22, 2010 brewkit European lager coopers-a nie mylić z samym lager coopers Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted January 22, 2010 Ale jakie drozdże? Myślę, że w tym przypadku temp. ma małe znaczenie, czy to będzie 20°C czy 25°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzesiuu 7 Posted January 22, 2010 Standardowe dołączone do puszki Quote Share this post Link to post Share on other sites