Jump to content
grzesiuu

Zimowe warzenie a utrzymanie temperatury

Recommended Posts

Witam, otóż wpadłem na pomysł który sprawdził mi się i chciałem się podzielić się z wami. Kupiłem, mój pierwszy bewkit w którym temperatura była wymagana na poziomie 22-27. Więc wpadłem na pomysł aby w balonie zastosować grzałkę akwarystyczną. Ustawiłem na 22 wcisnąłem korek, uszczelniłem i po kłopocie:)

Dodam że na balon o pojemności 50l grzałka 75W wystarcza. Należy użyć grzałki z termostatem, szklaną kolbą nie plastykową i całą zanurzyć. moje testy nasuwają takie spostrzeżenia że przy pomiarze miernikiem temp. różnica w całym baniaku może wynosić do kilku stopni (przy grzałce jest więcej niż temp. ustawiona a przy ściance niższa i dnie-polecam kłaść na styropianie) więc aby zewnętrzne ścianki niebyły zimne konieczne jest ocieplenie zbiornika. Doszedłem do wniosku że najlepiej zrobię skrzynie ze styropianu 5cm w której będę umieszczał balon, będzie ona chroniła przed zimnym wpływem otoczenia jak i wyrównania temperatury. Może ten innowatorski sposób kogoś zainspiruje. Pozdrawiam. :smilies:

Edited by fabians

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak wysterylizować taką grzałkę?

 

słyszałem o patentach, że baniak wsadza się do nieco wiekszego zbiornika z wodą i tam pakuje się grzałkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ale z termostatem można śmiało wkładać. należy tylko przed włożeniem grzałki wymoczyć naklejki itp. sposób mi się sprawdził miałem akurat 250W ale teraz zakupiłem mniejszą (75w i termostatem o rozdzielczości 1stopnia) żeby się wolniej rozgrzewało a nie od razu dawało punktowo dużą temperaturę. A polecam szklaną bo nie wiadomo jak plastykowa będzie reagowała z alkoholem.

Edited by fabians

Share this post


Link to post
Share on other sites

22°C to nie problem. Jak w mieszkaniu jest 21°C to fermentacja podniesie temp. o kilka stopni.

 

I nie jest to wymagana temp. tylko zakres temperaturowy pracy drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakres którego należy się trzymać, powiem jedno czytam to tu to tam że komuś się nie udało bo za niska temp. itd. Utrzymanie ciągłej temperatury na poziomi powyżej np. 22st. nie każdemu się udaje i nie każdy lubi takie wysokie temp. w pomieszczeniu. Dodatkowo można stosując powyższy sposób przenieść się np. do piwnicy jak miejsca niema w domu. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zakres którego należy się trzymać, powiem jedno czytam to tu to tam że komuś się nie udało bo za niska temp. itd. Utrzymanie ciągłej temperatury na poziomi powyżej np. 22st. nie każdemu się udaje i nie każdy lubi takie wysokie temp. w pomieszczeniu. Dodatkowo można stosując powyższy sposób przenieść się np. do piwnicy jak miejsca niema w domu. :smilies:

A jakie piwo nastawiłeś? I jakie drożdże użyłes?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.