Jump to content

Niższa zawartość minerałów w piwie pasteryzowanym - prawda czy mit?


bart3q
 Share

Recommended Posts

Cześć.

W kilku miejscach internetu, szukając wartości odżywczych typowego "tyskiego", natknąłem się na informację że piwo pasteryzowane zawiera mniej witamin i minerałów. O ile jestem w stanie zrozumieć, że część witamin pod wpływem temperatury ulega degradacji, to co do minerałów jestem mocno sceptyczny (no bo jak np. taki wapń ucieknie z zamkniętej butelki, tylko dlatego ze została ona wsadzona do gorącej wody?).

A że wiadomo jak jest z informacjami w internecie, nie zawsze są prawdziwe, to pytam was. To prawda?

 

Przykładowy artykuł: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/piwo-wartosci-odzywcze-i-walory-lecznicze-w-jakie-witaminy-i-mineraly-_41656.html

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Ten artykuł nie ma żadnych źródeł, więc dla mnie już jest bezwartościowy. Do tego piszą, że alkohol to dużo kalorii i się od tego alkoholu tyje, co tylko potwierdza jak bardzo jest bezwartościowy.

A co do pytania to myślę tak samo, ale ciężko coś na ten temat znaleźć. Takie badania mierzące wapń, magnez itp. znalazłem jedynie o pasteryzacji mleka, przez co niezbyt można odnieść się nimi do piwa :P

Edited by Kombinator
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.