Skocz do zawartości

Kriek


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka pytań do tych, którzy robili krieka. Czy wiśnie dodaje się do fermentora, w którym jest osad drożdżowy i na górze błona ,czy przelać klarowne piwo do drugiego fermentora i dopiero wtedy wrzucic owoce ? 

 

~3 miesiące przed rozlewem dodaj do balona, młody lambic powinien wtedy mieć około ~7 miesięcy. Opłukane wodą, nie drylowane w całości. Najlepiej 1kg na 3-4l piwa.

Temperatura najlepiej w okolicach 19-21°C po dodaniu wiśni. Jak bakterie dobiorą się przez skórkę, to fermentacja ruszy.

 

Ja burzliwą robiłem na zwykłych drożdżach, na cichą dodałem kulturę lambickową, więc osadu nie miałem dużo. Dodaj do całości, przed rozlewem przelej i zostaw na kilka dni w niskiej temp. wyklaruje się i wtedy butelkuj. 2-2,5g/1l

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź, Ja  burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda.

 

attachicon.gifBez tytułu.jpg

 

attachicon.gifWP_20160509_001.jpg

 

Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie ;) Poczekaj na owoce i będzie ok.

 

Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

 

Dzięki za szybką odpowiedź, Ja  burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda.

 

attachicon.gifBez tytułu.jpg

 

attachicon.gifWP_20160509_001.jpg

 

Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie ;) Poczekaj na owoce i będzie ok.

 

Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak.

 

 

 

Przy rozlewie dodawałeś świeżych drożdży ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki za szybką odpowiedź, Ja  burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda.

 

attachicon.gifBez tytułu.jpg

 

attachicon.gifWP_20160509_001.jpg

 

 

Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie ;) Poczekaj na owoce i będzie ok.

 

Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak.

 

 

Przy rozlewie dodawałeś świeżych drożdży ??

Zastrzeliłeś mnie tym pytaniem ;) Nie pamiętam. Ale raczej na 90% nie dodawałem. Poszukaj u mnie w zapiskach. Warka 100.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.