Jump to content

Kriek


maryna_bw
 Share

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka pytań do tych, którzy robili krieka. Czy wiśnie dodaje się do fermentora, w którym jest osad drożdżowy i na górze błona ,czy przelać klarowne piwo do drugiego fermentora i dopiero wtedy wrzucic owoce ? 

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Mam kilka pytań do tych, którzy robili krieka. Czy wiśnie dodaje się do fermentora, w którym jest osad drożdżowy i na górze błona ,czy przelać klarowne piwo do drugiego fermentora i dopiero wtedy wrzucic owoce ? 

 

~3 miesiące przed rozlewem dodaj do balona, młody lambic powinien wtedy mieć około ~7 miesięcy. Opłukane wodą, nie drylowane w całości. Najlepiej 1kg na 3-4l piwa.

Temperatura najlepiej w okolicach 19-21°C po dodaniu wiśni. Jak bakterie dobiorą się przez skórkę, to fermentacja ruszy.

 

Ja burzliwą robiłem na zwykłych drożdżach, na cichą dodałem kulturę lambickową, więc osadu nie miałem dużo. Dodaj do całości, przed rozlewem przelej i zostaw na kilka dni w niskiej temp. wyklaruje się i wtedy butelkuj. 2-2,5g/1l

Edited by vettis
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź, Ja  burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda.

 

attachicon.gifBez tytułu.jpg

 

attachicon.gifWP_20160509_001.jpg

 

Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie ;) Poczekaj na owoce i będzie ok.

 

Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak.

Edited by vettis
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

 

Dzięki za szybką odpowiedź, Ja  burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda.

 

attachicon.gifBez tytułu.jpg

 

attachicon.gifWP_20160509_001.jpg

 

Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie ;) Poczekaj na owoce i będzie ok.

 

Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak.

 

 

 

Przy rozlewie dodawałeś świeżych drożdży ??

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dzięki za szybką odpowiedź, Ja  burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda.

 

attachicon.gifBez tytułu.jpg

 

attachicon.gifWP_20160509_001.jpg

 

 

Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie ;) Poczekaj na owoce i będzie ok.

 

Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak.

 

 

Przy rozlewie dodawałeś świeżych drożdży ??

Zastrzeliłeś mnie tym pytaniem ;) Nie pamiętam. Ale raczej na 90% nie dodawałem. Poszukaj u mnie w zapiskach. Warka 100.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.