Skocz do zawartości

Zbyt mocno ześrutowana pszenica


Rekomendowane odpowiedzi

Witam , chciałem uwarzyć Wita pół na pół pilzneńskiego i pszenicy niesłodowanej i poprosiłem znajomego rolnika o pszenice i żeby mi ją ześrutował i tak zrobił tylko ze ta pszenica jest bardzo mocno zesrotowana prawie na mąkę , stąd moje pytanie ile jej użyć żeby nie było tragedii z filtracją czy może zaryzykować i dać jej z 40% zasypu a resztę uzupełnić słodem pszenicznym albo płatkami , co o tym myślicie ?

Pozdrawiam

Edytowane przez guciothebest
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zostawił zasyp 40% reszta płatki, podczas filtracji zlewaj tak by nie odsłaniać młóta, przy takim srotowaniu nie zalecają nisko wysladzac, bo zbyt głębokie wysladzanie jest głównym źródłem problemów z garbnikami. Utknie to utknie będziesz trochę dłużej czekać na filtrat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.