Jump to content

Zbyt mocno ześrutowana pszenica


 Share

Recommended Posts

Witam , chciałem uwarzyć Wita pół na pół pilzneńskiego i pszenicy niesłodowanej i poprosiłem znajomego rolnika o pszenice i żeby mi ją ześrutował i tak zrobił tylko ze ta pszenica jest bardzo mocno zesrotowana prawie na mąkę , stąd moje pytanie ile jej użyć żeby nie było tragedii z filtracją czy może zaryzykować i dać jej z 40% zasypu a resztę uzupełnić słodem pszenicznym albo płatkami , co o tym myślicie ?

Pozdrawiam

Edited by guciothebest
Link to comment
Share on other sites

Ja bym zostawił zasyp 40% reszta płatki, podczas filtracji zlewaj tak by nie odsłaniać młóta, przy takim srotowaniu nie zalecają nisko wysladzac, bo zbyt głębokie wysladzanie jest głównym źródłem problemów z garbnikami. Utknie to utknie będziesz trochę dłużej czekać na filtrat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.