Jump to content

Kwaśne piwo na tabletkach


Stefek
 Share

Recommended Posts

Chciałbym zrobić Berliner Weisse lub jakieś inne kwaśne piwo ale na lambica oraz trwającą rok fermentacje nie mam czasu i warunków.
Myślałem żeby wraz z dodaniem drożdży wrzucić parę tabletek zawierających bakterie kwasu mlekowego(link na dole). Czy ktoś ma takie doświadczenia lub może zaproponować inne rozwiązanie?

https://inventfarm.pl/sklep,produkt,lacto-farm-10-kaps?gclid=Cj0KEQjw94-6BRDkk568hcyg3-YBEiQAnmuwkpB2M1H9Fp6bPxAhGjpZhvBsXAlGf897HheEAI1KZg8aAtyM8P8HAQ

Link to comment
Share on other sites

Robię obecnie Gose na probiotyku w taki sposób: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-71?do=findComment&comment=399172 niedługo pójdzie na klarowanie do lodówki i rozlew to więcej się wypowiem. Przed gotowaniem był mocno zakwaszony przez probiotyk.

 

Robiłem też coś takiego: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-60?do=findComment&comment=365207 i Zdecydowanie w Wersji A lepszy smak i aromat ;) Więc na spokojnie możesz coś podobnego zaplanować.

Link to comment
Share on other sites

Teoria mówi, że lepiej unikać bifidobakterii ze względu na wytwarzany przez nie kw. octowy, chociaż narzekania na blendy z nimi, które słyszałem od piwowarów dotyczyły raczej tego, że coś innego się spierdzieliło.

Osobiście wolę używać jednoskładnikowych probiotyków, bo łatwiej mi dobrać właściwą temp. kwaszenia (sanprobi - plantarum, biotyk - casei, chociaż warto sprawdzić ten drugi przed zakupem bo wiem, że są też wieloskładnikowe), zawsze z bakterii robię starter, brzeczki (starterowej też) nie chmielę wcale lub symbolicznie.

Link to comment
Share on other sites

Ponoć niezłe efekt daje dolany kwas mlekowy przy rozlewie piwa. Zamierzam właśnie w taki sposób zakwasic mojego BW.

Link to comment
Share on other sites

niezłe, choc o kwaśności z dodatku kwasu mówi się że jest "jednowymiarowa". Ja dodałem do Gose 0,7 ml/butelka i kwaśność jest OK, choć oczekiwałem większej. Przy 1/ml na 0,5L pojawiają się już podobno syntetyczne posmaki.

Link to comment
Share on other sites

niezłe, choc o kwaśności z dodatku kwasu mówi się że jest "jednowymiarowa". Ja dodałem do Gose 0,7 ml/butelka i kwaśność jest OK, choć oczekiwałem większej. Przy 1/ml na 0,5L pojawiają się już podobno syntetyczne posmaki.

Dałem 3,4ml/0,5l. Nie ma żadnych syntetycznych posmaków.

Link to comment
Share on other sites

Też dałem 2 ml do butelki z Saisonem kwas mlekowy, kwaśność spora, syntetycznego posmaku i aromatu brak, lecz ta kwaśność i tak wydawała mi się sztuczna. Wydaje mi się że naturalna produkowana przez bakterie ma wpływ na aromat i ogólny proces fermentacji piwa i jego starzenia. Te saisony, do których dodałem kwas mlekowy nie były też do końca dla mnie tak smaczne jak te bez... Nie do wszystkich piw to pasuje ;)

Link to comment
Share on other sites

A no. Sztuczna to może nie, ale właśnie taka jednowymiarowa. Zobaczę jeszcze jak wyjdzie wersja z owocami. Jak się sporo w piwie dzieje, a kwaśność ma być tylko uzupełniająca, to wydaje mi się, że może się to nawet sprawdzić. W takim Berlinerze, gdzie chodzi w zasadzie tylko o tę kwaśność efekt taki sobie.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.