Jump to content
Sign in to follow this  
Wypij

Późne chmielenie goryczkowe

Recommended Posts

Witajcie,

 

Potrzebuję porady. Mam piwko na cichej (Porter). Niedługo butelkowanie, ale smakując pobierane próbki mam wrażenie, że trochę mi w nich brakuje chmielowej goryczki. Myślę nad dochmieleniem przy rozlewaniu i chcę to zrobić tak, że w wodzie, której użyję do rozpuszczenia suchego ekstraktu, chcę najpierw przez godzinkę pogotować jakieś 25g chmielu. Potem chmiel odfiltrować, w wodzie rozpuścić ekstrakt, doprowadzić do wrzenia, ostudzić i dalej już normalnie. Czy ktoś próbował już w ten sposób dochmielać? Tabletki do chmielenia na zimno dodają tylko aromatu, a mi zależy na goryczce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Hop AROMA Tab jest do aromy, nie goryczki... :)

2. Młode piwo nie nadaje się za bardzo do sprawdzenia czy jest dobrze nachmielone. W porterze zwłaszcza słód może brać górę nad chmielem - dopiero za 6-12 miesięcy będziesz wiedział jakie wyszło...

3. Jeśli koniecznie chcesz wzmocnić goryczką to ja bym zrobił tak:

zagotować z pół litra wody, wrzucił do wrzątku chmiel w woreczku, gotować minimum 1h i po schłodzeniu dodać do brzeczki.

A jeszcze lepiej to połączyłbym ten wywar z glukozą lub brzeczką do refermentacji i wlał do fermentatora bezpośrednio przed butelkowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, napisałeś właściwie to samo co ja, tylko w punktach :-) z czego wnoiskuję, że myślimy podobnie. Czyli pewnie zrobię jak radzisz. Czy jeszcze ktoś z doświadczonych piwowar(ów/ek) mógłby się wypowiedzieć? Są tu jakieś pułapki lub efekty uboczne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie zrozumiałeś :) napisałem, że ja bym nie dochmielał.

Na początek podaj recepturę - ile słodu, ile brzeczki, jaki blg. Jak długo gotowałeś oraz kiedy, jaki, ile chmielu dodałeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mam wrażenie, że trochę mi w nich brakuje chmielowej goryczki

To zależy do czego porównujesz. W typowym Porterze Bałtyckim (jeśli o takim rozmawiamy) dominuje charakter słodowy a goryczka od chmielu (IBU) powinna być w przedziale 20 - 40 a więc nawet dwukrotnie mniejsza niż w typowym pilsie, do którego większość z nas jest przyzwyczajona.

 

Oczywiście każdy powinien warzyć takie piwo jakie mu smakuje ale do czasu wypracowania własnego stylu warto się sugerować opisem stylów, które są wynikiem, często wielowiekowych, doświadczeń.

 

Podobnie jak Seta, ja też bym się wstrzymał z dochmielaniem. Zrobiłem już tyle przechmielonych piw, że teraz na to uważam. A swoją drogą w wielu, dostępnych w necie receptuarch czy opisach na formum, zamieszczane są takie ilości chmielu, że teoretycznie wyliczona goryczka powinna być na tyle wysoka, że wypicie takiego piwa byłoby raczej niemożliwe.

 

Jeśli nie masz dużego doświadczenia z porterami to polecam np. świetny artykuł Czesa http://browar.biz/artykuly.php?id=111&str=0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli już ktoś musi dochmielać to polecam ten produkt -> http://winohobby.biz/index.php?products=product&prod_id=453

W tym konkretnym przypadku trudno stwierdzić czy jest konieczne nie znając receptury i przebiegu procesu. Niemniej podobnie jak przedmówcy wstrzymałbym się z dod. chmieleniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim dziękuję za wypowiedzi.

 

@krogo: dzięki za link, ale jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników portalu. Możesz podesłać treść na pw? <tyrada> zdarza mi się współadministrować kilkoma portalami i uważam praktykę ograniczania dostępu do treści tylko dla zarejestrowanych za skrajną głupotę: 1. utrudnia życie czytelnikom. 2. niczego wartościowego nie wnosi, jedynie baza danych puchnie od nieaktywnych jednorazowych kont. </tyrada>

 

@e-prezes, @Seta: widzę, że muszę opisać całą historię :) . No to było tak, zainteresowałem się warzeniem piwa pod koniec 2003. Zdążyłem zrobić dwie warki z nachmielonych ekstraktów (całkiem udane) po czym musiałem zaprzestać działalności. Zanim zaprzestałem działalności kupiłem w BA zestaw surowców (ekstrakty + chmiel) na Portera 22Blg i podarowałem go bliskiej osobie z pomysłem, że to piwo uwarzymy sobie wspólnie. No a potem był brak czasu... ale jak to mówią Anglicy "what goes around comes around" :) no i ten zestaw do mnie wrócił... po prawie 4 latach. Stwierdziłem, że zrobię eksperyment i zobaczę, czy to w ogóle ruszy, wszystko dawno przeterminowane, drożdże z datą ważności do połowy 2006, granulat chmielu pewnie z 2004... no ogólnie taki zestaw-zombie :)

 

w każdym razie receptura była wg BA, wprowadziłem drobne modyfikacje:

200g ekstraktu barwiącego (zamiast 150g)

chmielenie (Lubelski, Marynka):

t=60'

35g goryczkowego @ 0'

50g aromatycznego @ 15'

50g aromatycznego @ 50'

 

Na pierwszy rzut oka to wygląda na sporą dawkę, ale pamiętajcie, że to był granulat czteroletni. Wprawdzie BA pakuje chmiel w bardzo wysokiej jakości torebki z barierą, ale czas robi swoje a cały zestaw był przechowywany w temp. pokojowej.

 

No to tak z grubsza wygląda ta warka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha, nie napisałem że warka bardzo ładnie odfermentowała, w 7 dni z 22Blg do 6Blg, potem przelałem na cichą, teraz ma 4Blg i w sobotę butelkuję tylko ta goryczka nie daje mi spokoju...

Share this post


Link to post
Share on other sites
35g goryczkowego @ 0'

50g aromatycznego @ 15'

50g aromatycznego @ 50'

 

Na pierwszy rzut oka to wygląda na sporą dawkę, ale pamiętajcie, że to był granulat czteroletni. Wprawdzie BA pakuje chmiel w bardzo wysokiej jakości torebki z barierą, ale czas robi swoje a cały zestaw był przechowywany w temp. pokojowej.

No to mamy wszystko jasne. Podczas przechowywania chmielu następuje bardzo istotna degradacja alfakwasów - nawet jeśli jest szczelnie zapakowany (inną kwestią jest utrata aromatu). Jest to bardzo zależne od temperatury przechowywania. Przyjmuje się, że w temperaturze pokojowej może to być nawet kilkadziesiąt procent rocznie. Dlatego niektórzy stosują długie przechowywanie chmielu w zamrażarce.

 

dzięki za link, ale jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników portalu. Możesz podesłać treść na pw?

Szczerze polecam zarejestrowanie się w browar.biz. Warto.

Nie umniejszając roli portalu piwo.org to jednak browar.biz jest największą (i chyba najstarszą) społecznością piwowarów domowym. Jego forum to prawdziwa kopalnia wiedzy nie tylko dla początkujących.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porter już w butelkach. Śliczne 'granaty' 0,33l ;)

Postanowiłem nie dochmielać, za pół roku okaże się, co z tego wyszło.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prawie dwóch latach mogę powiedzieć, że wyszedł bardzo udany porter. Nadal ma mocną goryczkową nutę i jest to zdecydowanie 'męskie' piwo, ale smakuje wybornie (koledzy się dopominają o kolejną degustację a to już ma jakieś ślady obiektywizmu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.