Jump to content

NZIPA


SebeQ
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Jako że wyschło mi źródło Citry postanowiłem zapoznać się z chmielami z Nowej Zelandii. Postanowiłem Uwarzyć NZIPA.

Założenie piwo ala West Coast IPA ale na nowozelandzkich chmielach.

Zastanawiam się, czy nie przesadziłem z chmieleniem.
Wstępnie wrzuciłem do zasypu Carared ale zastanawiam się czy nie zostać tylko przy pilzneńskim i Carapils (było by bardziej zgodne w West-Coast).

Kusi mnie jeszcze aby zejść z 16 do 14BLG.

Mam wrażenie, ze 16tka przykryje detale smakowe chmielu, ale jako że jestem dopiero na początku zdobywania wiedzy warzelniczej to mogę się oczywiście grubo mylić :P

 

NZIPA
================================================================================
Wielkość warki         24 L            
Gęstość początkowa     16 BLG           
Bitterness             62,1 IBU (Tinseth)  
Barwa                  11,0 ebc (Morey)    

Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa                         Typ   Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa     
Strzegom - pilzneński         Słód  5,500 kg   Tak        Nie             80%             4,0 ebc   
Briess - 2 Row Carapils Malt  Słód  400,000 g  Tak        Nie             75%             3,0 ebc   
Carared                       Słód  400,000 g  Tak        Nie             75%             39,4 ebc  
Waga słodów: 6,300 kg

Chmiele
================================================================================
Nazwa    Alpha  Ilość     Użycie               Czas        Postać    IBU   
Waimea   15,3%  25,000 g  Gotowanie            1,000 hr    Granulat  35,4  
Waimea   15,3%  25,000 g  Gotowanie            20,000 min  Granulat  21,4  
Wai-iti  4,1%   25,000 g  Gotowanie            10,000 min  Granulat  3,4   
Wai-iti  4,1%   25,000 g  Gotowanie            5,000 min   Granulat  1,9   
Wai-iti  4,1%   25,000 g  Gotowanie            0,000 s     Granulat  0,0   
Wai-iti  4,1%   75,000 g  Chmielenie na zimno  4,000 day   Granulat  0,0   

Drożdze
================================================================================
Nazwa         Typ  Postać  Ilość    Krok                  
Safale US-05  Ale  Suche   11,00 g  Fermentacja burzliwa  

Safale US-05  Ale  Suche   11,00 g  Fermentacja burzliwa 


Zacieranie
================================================================================
Nazwa               Typ          Ilość     Temp.     Target    Czas    
Maltozowa           Infusion     21,500 L  70,143 C  65,000 C  45 min  
Dekstrynujaca       Temperature  ---       ---       72,000 C  10 min  
Mashout             Temperature  ---       ---       76,000 C  5 min   
                    Temperature  ---       ---       79,000 C  0 s     
Final Batch Sparge  Infusion     12,000 L  90,372 C  75,000 C  15 min  


 

Edited by SebeQ
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.