Jump to content

Gotowanie, negatywne aromaty?.


Boruc
 Share

Recommended Posts

Witam, dopiero zarejestrowałem się na forum więc nie bijcie za powielanie pewnie tysięczny raz tematu ale ciężko mi na razie się tu odnaleźć :).

Zacznę tak, ugotowałem już dwa swoje piwa pierwsze wyszło bardzo dobre, zaś drugie witbier jakiś taki dziwny jakby ktoś z wrocławia chciał spróbować chętnie podrzucę butelkę w celu poznania opini, oba piwa gotowałem bez pokrywki ponieważ takiej nie posiadam, dzisiaj zapragnąłem taką zdobyć lecz nie wie gdzie ale mniejsza o to, czy gotując piwo ciągle przykryte / na pewno ograniczę ogromne straty ciepła / nie stanie się gorsze? Czy gotowanie bez pokrywki usuwa negatywne aromaty czy coś ? Gdzieś kiedyś słyszałem że podczas gotowania własnie uwalniane do powietrza są jakieś negatywne związki, czy to prawda ? Jak tak to jak z tym walczyć kiedy już nabędę pokrywkę?. Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

To zależy jak kolega robi piwo. Jak z brewkitów to można gotować pod przykryciem, zaoszczędzi się troche energii, a wszelkie 'złe' związki i tak już poszły w atmosfere w procesie produkcji brewkitu. Jak kolega robi ze słodu czyli z zacieraniem to gotować brzeczkę należy bez przykrycia aby 'złe' związki (głównie chodzi o DMS) mogły sobie uciec w atmosferę.

Link to comment
Share on other sites

nie bijcie za powielanie pewnie tysięczny raz tematu ale ciężko mi na razie się tu odnaleźć
Opis podforum: Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi.
 

 

jakby ktoś z wrocławia chciał spróbować chętnie podrzucę butelkę w celu poznania opini,
 

 

Czy gotowanie bez pokrywki usuwa negatywne aromaty czy coś ?
Tutejsza wiki mówi:

 

Przyczyny powstania DMS
  • warzenie z zasypem dużej ilości pilzneńskiego słodu
  • zbyt niska temperatura wysładzania (poniżej 70°C), mało gwałtowne lub zbyt krótkie wrzenie brzeczki
  • gotowanie brzeczki pod przykryciem
  • zbyt powolne chłodzenie brzeczki (w zakresie temperatur 90-70 stopni)
  • zakażenie bakteryjne w brzeczce, głównie Obesumbacterium Proteus i Hafnia
Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Gotuję z zacieraniem, dziękuje za odpowiedzi. W takim wypadku jak uniknąć tak ogromnych strat ciepła jak trzeba gotować bez przykrywki żebym "DMSy" się uwolniły ? bo przez to gotowanie bez pokrywki zazwyczaj odparowuje mi strasznie dużo wody, a chłodnicy nie mam więc kolejnym minusem jest chłodzenie w wannie dłuuuugo trwałe. Co jakiś czas zdejmować pokrywkę, uchylić ?

Link to comment
Share on other sites

Gotować bez pokrywki, a straty w gotowaniu uwzględnić w planowaniu warki. 

 

Tego fragmentu z chłodzeniem nie za bardzo rozumiem, co ma do tego pokrywka? 

Link to comment
Share on other sites

Ja chłodzę w wannie i DMSu u siebie nie zaobserwowałem. Tutaj istotne jest szybkie zejście z temperaturą brzeczki poniżej 70 stopni i wanna imho robi robotę.  Chłodnicę pewnie zakupię gdyż ma lepszą wydajność. Co do pokrywki, w czasie podgrzewania brzeczki do temperatury wrzenia używam pokrywki, a potem to już zgodnie ze sztuką pokrywka idzie na bok. Aby poprawić wydajność grzania ostatnio owinąłem garnek kocem (kuchnia elektryczna, NIE stosować na gazowej :P), pomogło.

 

Edited by SebeQ
Link to comment
Share on other sites

 

 

bo przez to gotowanie bez pokrywki zazwyczaj odparowuje mi strasznie dużo wody,

Generalnie o to chodzi żeby brzeczka się nieco zagęściła (po filtracji i wysłodzeniu odbiera się sumarycznie większą ilość brzeczki niż potrzeba do fermentacji). Normalną ilością przy niezbyt burzliwym gotowaniu jest ubytek 2-3 litry wody przez parowanie na godzinę (gotowanie nie musi być jakoś super mocno burzliwe).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.