-julian- Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Witam Dostałem dzisiaj zielony słód. Mam 5kg normalnego, kupionego wcześniej i dzisiaj dokupiłem kilo i jest zielony. Płatki które dziś kupiłem też zielonkawe Robię 100% żytnią aipe i teraz nie wiem czy dodać to zielone? Zdjęcie tego nie oddaje, to jest zgniło zielone. Jutro rano warzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Słód żytni jest ciemniejszy. Może "machnęli" się z naklejką w tym pierwszym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Jak to bedziesz filtrowal? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Samemu żyto słodowane jest podobne (mam odrobinę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Dlaczego różnią się kolorem,nie mam pojęcia,bardziej na barwę to ten nie zielony jest podejrzany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smul&Sons Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Robię 100% żytnią aipe Ile czasu przewidujesz na filtrację? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 na barwę to ten nie zielony jest podejrzany Czyli co? Pisać o wymianę/ wyjaśnienie? Ja mam taki: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 To pewnie inna odmiana żyta, nie ma się co przejmować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 (edited) No dokładnie, przecież syfu nie sprzedają ,no może poza wyjątkami kiedy sporyszu jest od groma w życie, miałem taka akcję,ale nie pamiętam z której słodowni . Zalazłem- Steinbach. Edited May 21, 2016 by dziedzicpruski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Żytni Fawcett zdecydowanie fajniej się filtruje niż Weyermann i przy 100% zasypie nie miałem w co odbierać brzeczki tak fajnie leciało e-prezes 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-julian- Posted May 21, 2016 Author Share Posted May 21, 2016 Oba to na 100% żyto. Dodałem oba Filtracja ciężko było, wyszło około 33l 12brix, będę musiał sporo odparować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Kentaki a masz jeszcze porównanie do zytniego srrzegomskiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 właśnie popatrzyłem na żytni ze strzegomia i też jest taki zielonkawy więc wszystko ok camilos 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted May 22, 2016 Share Posted May 22, 2016 Nie, nie zacierałem na żytnim strzegomskim, ale słyszałem sporo dobrego o nim w przeciwieństwie do strzegomskiego paleale Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts