Jump to content

lekko chmielony brewkit - jaki?


Eselchen
 Share

Recommended Posts

Na wstępie Witam wszystkich forumowiczów

 

Mam już za sobą jedną warkę z brewkitu (Coopers wheat beer), które bardzo mi smakowało. Później warzyłem piwko z zacieraniem, lecz poszło wszystko w kanał. 

Było to z 1.5 roku temu, a teraz znowu naszła mnie ochota na domowe piwko. Skłaniam się ku gotowcowi, tylko nie wiem jaki wybrać. Interesuje mnie jasne, tradycyjne piwo z niską goryczką. Najchętniej kupiłbym Coopers LAGER, ale nie uzyskam odpowiednio niskiej temperamenty fermentacji, więc zostają mi bittery i ale.  Co byście polecili?

Link to comment
Share on other sites

Na wstępie Witam wszystkich forumowiczów

 

Mam już za sobą jedną warkę z brewkitu (Coopers wheat beer), które bardzo mi smakowało. Później warzyłem piwko z zacieraniem, lecz poszło wszystko w kanał. 

Było to z 1.5 roku temu, a teraz znowu naszła mnie ochota na domowe piwko. Skłaniam się ku gotowcowi, tylko nie wiem jaki wybrać. Interesuje mnie jasne, tradycyjne piwo z niską goryczką. Najchętniej kupiłbym Coopers LAGER, ale nie uzyskam odpowiednio niskiej temperamenty fermentacji, więc zostają mi bittery i ale.  Co byście polecili?

co się stało, że wszystko poszło przy zacieraniu w kanał? myślę, że nie ma się co zniechęcać, piwa własnoręcznie zacierane są o klase lepsze niż brewkity, o czym pewnie doskonale wiesz. może jednak warto na odświeżenie wiadomości i nabranie chęci zrobić jeszcze jeden kit.

Edited by kondek
Link to comment
Share on other sites

Przy zacieraniu wszystko było ok. Piwko zabutelkowałem, leżało 2-3 miesiące, a przy próbie degustacji nie dało się przełknąć, tylko kwas było czuć w każdej butelce. Prawdopodobnie nie utrzymałem odpowiedniej sterylności podczas przelewania schłodzonej brzeczki do fermentora. 

 

Ze względu na brak czasu, chce zrobić w brewkita, może po tym najdzie mnie ochota na piwko z zacieraniem ;)

Edited by quattro
Link to comment
Share on other sites

może w takim razie opcja 50/50  - zrób z ekstraktów słodowych.

a co to jak dla mnie już zależy trochę od warunków jakie będziesz miał do fermentacji

bo za chwilę zrobi się ciepło i jak nie masz odpowiednio chłodnego pomieszczenia to może pomyśl o belgach? bpa albo saison?

Edited by xcynix
Link to comment
Share on other sites

Widzę, ze chcecie mi brewkity wybić z głowy :P

może w takim razie opcja 50/50  - zrób z ekstraktów słodowych.

Jak mam z ekstraktów słodowych robić, to wole już z zestawu surowców na bazie słodów.

 

Co sądzicie o tym zestawie?  http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/731-belgian-pale-ale-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html#/zestaw-20l/srutowanie-tak

 I ew. jaki drożdże wybrać? z jeszcze długim terminem ważności, nadadzą się?

 

EDIT: Mam nowe nie otwarte drożdże Safale S-04 z jeszcze długim terminem ważności, nadadzą się?

Edited by quattro
Link to comment
Share on other sites

Skłaniam się ku gotowcowi, tylko nie wiem jaki wybrać. Interesuje mnie jasne, tradycyjne piwo z niską goryczką. Najchętniej kupiłbym Coopers LAGER, ale nie uzyskam odpowiednio niskiej temperamenty fermentacji, więc zostają mi bittery i ale.  Co byście polecili?

Zestawów Coopersowych masz do wyboru sporo. Z tych co robiłem - to Lager (z cukrem) - taki sobie, ale to było moje pierwsze w ogóle piwo. Dark Ale i English Bitter (oba z jasnym ekstraktem Coopersa płynnym) - wyszły dobre, ale to oczywiście kwestia gustu. Przy czym Dark Ale wcześniej po rozlaniu jest dobre, English Bitter nabrał smaku dopiero po 3 miesiącach. No i oba fermentowane tak ok 2°C niżej niż podaje instrukcja. 

No i Dark Ale jasne w ogóle nie jest :-).

Edited by mrmrooz
Link to comment
Share on other sites

Pod zestawem masz zalecane i każde z nich lepiej czy gorzej się nadają. 

Nie chcę Ci doradzać konkretnie które bo żadnych nie używałem - do swoich belgów użyłem płynnych FM26

Gdybym miał robić na suchych to chyba bym próbował tych MJ Belgian Ale M27

Link to comment
Share on other sites

Po przeglądnięciu zestawów surowców, ostatecznie zdecydowałem się na a'la Kölsch (http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/716-kolsch-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html). W piwnicy mam ok. 17-18 stopni, wiec idealnie. Jako, że cała rodzinka preferuje nisko chmielone piwa, jak Żywe Amber. Generalnie IBU w okolicy 20-25. W zestawie znajdują się 2 rodzaje chmieli: Chmiel Magnum 10g oraz Chmiel H.Hersbrucker 25g. O Ile powinienem zmniejszyć dawkę, aby uzyskać zadowalający efekt? Ewentualnie, jakich innych chmieli użyć?

Link to comment
Share on other sites

Te będziesz miał w zestawie to może szkoda płacić za inne.

Według TB magnum  ma 11,5 a HH 4,3 % alfakwasów

Żeby policzyć ibu to jeszcze trzeba wiedzieć jak będziesz miał w instrukcji chmielenie

Ale 10 g magnum na 60m i 25 Hallertauer na 10 m da Ci w okolicy 28 IBU jeśli uzyskasz 20 litrów po gotowaniu

 

Tu masz kalkulator i możesz sobie trochę pokombinować

http://www.homebrewing.com/calculators/?page=tools&section=bitterness

Link to comment
Share on other sites

Przy zacieraniu wszystko było ok. Piwko zabutelkowałem, leżało 2-3 miesiące, a przy próbie degustacji nie dało się przełknąć, tylko kwas było czuć w każdej butelce. Prawdopodobnie nie utrzymałem odpowiedniej sterylności podczas przelewania schłodzonej brzeczki do fermentora.

To co poszło źle, poszło nie dlatego że zacierałeś. Po prostu przy pierwszej warce sprzęt był czysty, a kiedy lałes drugie piwo to nie wymyłeś go i nie odkaziłeś prawidłowo.
Link to comment
Share on other sites

Właśnie skończyłem sprzątać po warzeniu piwka :) Uzyskałem ok. 19,5l brzeczki z 11-12 blg. Wszystko przebiegało bez problemów, z wyjątkiem awarii rurki z gruszką, do zasysania i przelewania schłodzonej brzeczki do fermentora, więc trzeba było zaciągać ustami :D

 

 

post-16567-0-00717200-1463862447_thumb.jpg   Początkowa faza warzenia

post-16567-0-56735000-1463862445_thumb.jpg  Chłodzenie brzeczki

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.