Ciechanek Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Witam.Mam zamiar uwarzyć roggenbiera. Proszę o ocenę recepturySłód żytni, 2.5kgStrzegom Pilzneński, 1kg Strzegom Monachijski typ II, 1kg Caraaroma, 0.25kg Carahell, 0.25kg drożdże Fermentis WB-06 Chmiel Hallertau Tradition 50g 5,4%Zacieranie:50°C - 10min 62°C - 60 min 72°C - 30 min Chmielenie: Hallertau Tradition 25 g - 45 minut Hallertau Tradition 25 g - 15 minut Ilość gotowego piwa - 24l Drożdży zamierzam dać około 6 g aby uzyskać aromat banana. Czy zasyp jest w porządku? Czy chmiel na 15 minut minut ma tu sens? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted May 19, 2016 Share Posted May 19, 2016 Cześć. Zasyp w porządku, podobny do roggenbiera z receptury z wiki. Drożdży daj całą paczkę, i tak na tych drożdżach uzyskasz odpowiednie aromaty i dla banana fermentuj w wyższej temperaturze, wg producenta >23 stopnie. Chmiel jak najbardziej ma sens na 15 minut. Ciechanek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted May 19, 2016 Share Posted May 19, 2016 Drożdży możesz dać całą paczkę ale nie rehydratyzować, wtedy tak jakbyś dał pół paczki zrehydratyzowanej a mniej zabawy, a wb-06 lubią takie niedoszczepienie. Ja bym fermentował bardziej w okolicach 18°C, w 23 jak kolega sugeruje może już wyjść jakiś rozpuszczalnik albo guma balonowa. Ciechanek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olo Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Kwestia o co Ci chodzi i jakie masz doświadczenie z filtracją. Jeśli chcesz mieć bardziej treściwego, oleistego roggena to sobie daruj tą przerwę w 50 stopniach. Co do karmeli to ja osobiście dałbym albo samego monacha albo poza monachem jeden karmel, no chyba, że masz i chcesz zużyć. Żyto samo w sobie jest dość intensywne jak dajesz go 50%, więc takie małe dodatki mogą słabo się przebijać, nie sądzę, że zrobi różnicę czy będzie 0.25 caraaroma czy carahell. A i jedna rzecz, przygotuj się, że chmieliny się ciężko odfiltrowuje z bardziej lepkiego piwa, zdarza się, że nie opadną nawet do końca przy chłodzeniu. Ciechanek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciechanek Posted May 20, 2016 Author Share Posted May 20, 2016 Wielkie dzięki za rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.