Jump to content

Roggenbier prośba o ocene


Ciechanek
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar uwarzyć roggenbiera. Proszę o ocenę receptury

Słód żytni, 2.5kg
Strzegom Pilzneński, 1kg

Strzegom Monachijski typ II, 1kg

Caraaroma, 0.25kg

Carahell, 0.25kg
 

drożdże Fermentis WB-06

Chmiel Hallertau Tradition 50g 5,4%

Zacieranie:
50°C - 10min

62°C - 60 min

72°C - 30 min

 

Chmielenie:

Hallertau Tradition 25 g - 45 minut

Hallertau Tradition 25 g - 15 minut

 

Ilość gotowego piwa - 24l

 

Drożdży zamierzam dać około 6 g aby uzyskać aromat banana.

Czy zasyp jest w porządku? Czy chmiel na 15 minut minut ma tu sens? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Zasyp w porządku, podobny do roggenbiera z receptury z wiki. Drożdży daj całą paczkę, i tak na tych drożdżach uzyskasz odpowiednie aromaty i dla banana fermentuj w wyższej temperaturze, wg producenta >23 stopnie. Chmiel jak najbardziej ma sens na 15 minut. 

Link to comment
Share on other sites

Drożdży możesz dać całą paczkę ale nie rehydratyzować, wtedy tak jakbyś dał pół paczki zrehydratyzowanej a mniej zabawy, a wb-06 lubią takie niedoszczepienie. Ja bym fermentował bardziej w okolicach 18°C, w 23 jak kolega sugeruje może już wyjść jakiś rozpuszczalnik albo guma balonowa.

Link to comment
Share on other sites

Kwestia o co Ci chodzi i jakie masz doświadczenie z filtracją. Jeśli chcesz mieć bardziej treściwego, oleistego roggena to sobie daruj tą przerwę w 50 stopniach. Co do karmeli to ja osobiście dałbym albo samego monacha albo poza monachem jeden karmel, no chyba, że masz i chcesz zużyć. Żyto samo w sobie jest dość intensywne jak dajesz go 50%, więc takie małe dodatki mogą słabo się przebijać, nie sądzę, że zrobi różnicę czy będzie 0.25 caraaroma czy carahell. A i jedna rzecz, przygotuj się, że chmieliny się ciężko odfiltrowuje z bardziej lepkiego piwa, zdarza się, że nie opadną nawet do końca przy chłodzeniu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.