Jump to content
Fabian Półkośnik

Drożdże nie fermentują

Recommended Posts

Witam, 

jestem piwowarem z małym stażem (3 warki). Pierwsze warzenie przeszło bez większych problemów, natomiast przy 2. i 3. drożdże nie zaczęły fermentować. Do 2 warki po tygodniu dodałem nowe drożdże i znowu bez efektu. Miał ktoś podobne doświadczenie ?

Czy może to być wina wysładzania? Dodam, że z reguły wysładzam aż brzeczka osiągnie ~9BLG. 

 

Dodam, że dbam o trzymanie temperatur zarówno przy zacieraniu, dodawaniu drożdży itp.

 

Po 14 dniach fermentacji burzliwej warki 3, cukier utrzymuje się cały czas na poziomie 9-10 BLG. 

 

2 warka: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81618

3 warka: http://blog.homebrewing.pl/?p=483

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, 

jestem piwowarem z małym stażem (3 warki). Pierwsze warzenie przeszło bez większych problemów, natomiast przy 2. i 3. drożdże nie zaczęły fermentować. Do 2 warki po tygodniu dodałem nowe drożdże i znowu bez efektu. Miał ktoś podobne doświadczenie ?

Czy może to być wina wysładzania? Dodam, że z reguły wysładzam aż brzeczka osiągnie ~9BLG. 

 

Dodam, że dbam o trzymanie temperatur zarówno przy zacieraniu, dodawaniu drożdży itp.

 

Po 14 dniach fermentacji burzliwej warki 3, cukier utrzymuje się cały czas na poziomie 9-10 BLG. 

 

2 warka: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81618

 

3 warka: http://blog.homebrewing.pl/?p=483

 

Pozdrawiam

 

 

Czym robisz pomiar? Areometrem? Sprawdź na wodzie czy pokazuje dobrze, bo to wręcz nie możliwe. Była jakakolwiek zmiana blg? Nad taflą piwa na fermentorze jest brązowy osad po drożdzach czy nic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kolei:

Zasyp?

Zacieranie (temperatury, czasy)?

Drożdże ?

Temperatury fermentacji?

Blg startowe?

Ilość brzeczki?

Ilość drożdży?

Pomiar (spławik, refraktormetr)?

 

 

Miał ktoś podobne doświadczenie ?

Tak, wielu tutaj już miało takie doświadczenia...

 

 

Czy może to być wina wysładzania?

To akurat najmniej prawdopodobne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam, 

jestem piwowarem z małym stażem (3 warki). Pierwsze warzenie przeszło bez większych problemów, natomiast przy 2. i 3. drożdże nie zaczęły fermentować. Do 2 warki po tygodniu dodałem nowe drożdże i znowu bez efektu. Miał ktoś podobne doświadczenie ?

Czy może to być wina wysładzania? Dodam, że z reguły wysładzam aż brzeczka osiągnie ~9BLG. 

 

Dodam, że dbam o trzymanie temperatur zarówno przy zacieraniu, dodawaniu drożdży itp.

 

Po 14 dniach fermentacji burzliwej warki 3, cukier utrzymuje się cały czas na poziomie 9-10 BLG. 

 

2 warka: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81618

 

3 warka: http://blog.homebrewing.pl/?p=483

 

Pozdrawiam

 

 

Czym robisz pomiar? Areometrem? Sprawdź na wodzie czy pokazuje dobrze, bo to wręcz nie możliwe. Była jakakolwiek zmiana blg? Nad taflą piwa na fermentorze jest brązowy osad po drożdzach czy nic?

 

Pomiary robione areometrem. Używałem dwóch, więc raczej małe jest prawdopodobieństwo, że źle wskazują. (dla wody wskazują 0) . W 2 warce nie było żadnego osadu, natomiast w warce 3 był. Na dnie widoczne też są drożdże. Mam również alkoholomierz do win i wskazuje on 10% , ale ze względu na cukier może on przekłamywać. Dodatkowo jak wypiłem próbówkę to był efekt rozgrzewający (ale to może placebo - nadzieja :) )

Barwa, smak i aromat jak saison. Spróbować przelać na cichą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kolei:

Zasyp?

Zacieranie (temperatury, czasy)?

Drożdże ?

Temperatury fermentacji?

Blg startowe?

Ilość brzeczki?

Ilość drożdży?

Pomiar (spławik, refraktormetr)?

 

 

Miał ktoś podobne doświadczenie ?

Tak, wielu tutaj już miało takie doświadczenia...

 

 

Czy może to być wina wysładzania?

To akurat najmniej prawdopodobne.

 

Po kolei:

Zasyp,Zacieranie (temperatury, czasy),Drożdże  - w linkach są przepisy, starałem się robić wszystko zgodnie z tym co było tam napisane. 

Temperatury fermentacji? - Saison 24st. C, natomiast milk stout początkowo 18 potem przeniosłem do 22

Blg startowe?  Saison 15-16BLG, milk stout 14-15

Ilość brzeczki? ok.16l w obu przypadkach

Ilość drożdży? Saison : saszetka płynnch drożdży - starter 1l który był przygotowany 48 h wcześniej;  Milk stout : 1 saszetka S04 

Pomiar (spławik, refraktormetr)? areometr, spławik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli z 16 zeszło do 10 blg, więc coś tam fermentowało drożdże rozumiem płynne Saison - z startera. A jak w starterze się zachowały widać było więcej biomasy? Bo jeżeli to nie błędy pomiarów to tylko wina tego, że fermentacja stanęła - za mało drożdży albo złe warunki. Po takim czasie to raczej jakieś dzikusy by już weszły albo bakterie, jakby drożdże nie zadziałały. Więc w sumie cholera wie co jest nie tak.  Robisz korektę alkoholową dla areometrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...