Skocz do zawartości
d0c3n7

ekstrakty słodowe - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Z ograniczonym czasem na pełne warzenie z zacieraniem, chciałbym zrobić piwo (APA) z ekstraktów niechmielonych. Pytanie mam do użytkowników którzy mają pewne doświadczenie z ekstraktami, mianowicie jak one są "zatarte" bardziej na słodko czy wytrawnie? Interesuje mnie treściwość piwa a za bardzo nie chce się bawić w partial mash czy steeping, są ekstrakty konkretnej firmy takie? Czy jednak będę musiał je "wzbogacać".

Przy okazji podobne pytanie jak pienistość piwa z puszki? jeśli ekstrakt z czystego PA czy pilza to raczej kiepsko czy może nie jest tak źle?

 

dziękuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ekstrakty są zatarte na średnio. U mnie piwo z ekstraktów schodziło zazwyczaj do 5-6 BLG.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie piwo z ekstraktów schodziło zazwyczaj do 5-6 BLG.

Przy jakim Blg początkowym? Edytowane przez dirk gently

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie zawsze 1-2 blg przy początkowym 12blg.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

U mnie piwo z ekstraktów schodziło zazwyczaj do 5-6 BLG.

Przy jakim Blg początkowym?

 

jedno było 15; drugie 18 (ale było w zasypie 0,5 kg laktozy) a trzecie 14 BLG.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to np. z 14 do 5 to by było jakieś 65% odfermentowania. Uważasz że to jest wynik "średniego" zacierania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×