Jump to content

ekstrakty słodowe - pytanie


d0c3n7
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Z ograniczonym czasem na pełne warzenie z zacieraniem, chciałbym zrobić piwo (APA) z ekstraktów niechmielonych. Pytanie mam do użytkowników którzy mają pewne doświadczenie z ekstraktami, mianowicie jak one są "zatarte" bardziej na słodko czy wytrawnie? Interesuje mnie treściwość piwa a za bardzo nie chce się bawić w partial mash czy steeping, są ekstrakty konkretnej firmy takie? Czy jednak będę musiał je "wzbogacać".

Przy okazji podobne pytanie jak pienistość piwa z puszki? jeśli ekstrakt z czystego PA czy pilza to raczej kiepsko czy może nie jest tak źle?

 

dziękuje i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

U mnie piwo z ekstraktów schodziło zazwyczaj do 5-6 BLG.

Przy jakim Blg początkowym?

 

jedno było 15; drugie 18 (ale było w zasypie 0,5 kg laktozy) a trzecie 14 BLG.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.