Jump to content

Osad gorący w fermentorze


Krzyzaku
 Share

Recommended Posts

Witam!

Warzę już jakiś czas, jednak taka sytuacja zdarzyła mi się po raz pierwszy. Zazwyczaj po gotowaniu brzeczki chłodzę ją, a następnie dekantuje - ilość chmielin i osadu gorącego w pojemniku fermentacyjnym jest niewielka. Ostatnio uwarzyłem 30 blg RiSa z owsem i żytem, zrzucił mi w fermentorze ogromną warstwę, jak mniemam, drobnych osadów goracych.

 

Czy duża ilość nieodfiltrowanych osadów wpływa w zanczącym stopniu na jakieś parametry piwa? Jeżeli tak, to jak optymalnie rozwiązać ten problem?

Link to comment
Share on other sites

Domyślam się, że drożdże zmieszane z osadami białkowymi nie są zbyt dobrym materiałem do przechowywania :) Gęstwy nie zamierzałem i tak z takiego mocnego piwa brać. Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.