Skocz do zawartości
Krzyzaku

Osad gorący w fermentorze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Warzę już jakiś czas, jednak taka sytuacja zdarzyła mi się po raz pierwszy. Zazwyczaj po gotowaniu brzeczki chłodzę ją, a następnie dekantuje - ilość chmielin i osadu gorącego w pojemniku fermentacyjnym jest niewielka. Ostatnio uwarzyłem 30 blg RiSa z owsem i żytem, zrzucił mi w fermentorze ogromną warstwę, jak mniemam, drobnych osadów goracych.

 

Czy duża ilość nieodfiltrowanych osadów wpływa w zanczącym stopniu na jakieś parametry piwa? Jeżeli tak, to jak optymalnie rozwiązać ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie bardziej wpływa na kondycję drożdży, jeśli nie będziesz zbierać gęstwy z tej warki, to śpij spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się, że drożdże zmieszane z osadami białkowymi nie są zbyt dobrym materiałem do przechowywania :) Gęstwy nie zamierzałem i tak z takiego mocnego piwa brać. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×