Krzyzaku Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Witam! Warzę już jakiś czas, jednak taka sytuacja zdarzyła mi się po raz pierwszy. Zazwyczaj po gotowaniu brzeczki chłodzę ją, a następnie dekantuje - ilość chmielin i osadu gorącego w pojemniku fermentacyjnym jest niewielka. Ostatnio uwarzyłem 30 blg RiSa z owsem i żytem, zrzucił mi w fermentorze ogromną warstwę, jak mniemam, drobnych osadów goracych. Czy duża ilość nieodfiltrowanych osadów wpływa w zanczącym stopniu na jakieś parametry piwa? Jeżeli tak, to jak optymalnie rozwiązać ten problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Zdecydowanie bardziej wpływa na kondycję drożdży, jeśli nie będziesz zbierać gęstwy z tej warki, to śpij spokojnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Polecam artykuł http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyzaku Posted May 18, 2016 Author Share Posted May 18, 2016 Domyślam się, że drożdże zmieszane z osadami białkowymi nie są zbyt dobrym materiałem do przechowywania Gęstwy nie zamierzałem i tak z takiego mocnego piwa brać. Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.