Skocz do zawartości
Jeffrey_lbn

Pale Ale na amerykańskich chmielach

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do uwarzenia pierwszego piwa nie korzystając z zestawu surowców, a dobierając je osobno. Mam gęstwę drożdżową (zebrałem ok. 10 łyżek stołowych Safale US-05 po NZ IPA - pytanie czy wystarczy tych drożdży) i trochę chmielu amerykańskiego. Chciałbym uwarzyć ok 25L lekkiego sesyjnego Pale Ale, mniej więcej 11-12blg. Tak sobie wymyśliłem słody:

 

Pale Ale - 4kg

Monachijski - 0,7kg

Carahell - 0,3kg

 

Zacieranie jednotemperaturowe 66-68C przez ok. 60min

 

Co do chmielenia, to piwo ma być na weselu u kumpla i nie chciałbym, żeby goryczka wybiła połowę gości, która spróbuje... :D dlatego chciałbym żeby było z lekką goryczką ok. 30 IBU max i aromatem cytrusowym. Mam takie ilości chmielu w granulacie:

 

Simcoe: 30g

Cascade: 30g

Citra: 30g

Magnum: 33g

 

Myślałem, żeby wrzucić w takich ilościach na podany czas:

 

Citra - 20g - 60'

Citra - 10g - 0' po zakończeniu gotowania

Na cichą fermentację wrzucić 30g Cascade.

 

Co myślicie na ten temat? Odnośnie słodów, chmielenia i ilości gęstwy drożdżowej - czy wystarczy jej na ok. 25l brzeczki czy zamówić drożdże? Wszystkie uwagi od doświadczonych piwowarów mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Magnum daj na goryczkę bo szkoda ameryki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Magnum daj na goryczkę bo szkoda ameryki

Hmm 30g jestem w stanie zużyć tym bardziej, że kolegi wujek przylatuje niedługo pod koniec maja i już ma załatwione dla mnie kilka odmian zza oceanu. Teraz dopiero zacznie się warzenie Ameryki :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to i tak odda goryczkę a nie aromat , więc nie wiem czy jest sens. Lepiej te 20g dorzucić na cichą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
to i tak odda goryczkę a nie aromat , więc nie wiem czy jest sens. Lepiej te 20g dorzucić na cichą.

Oczywiście że jest sens. Citra daje bardzo przyjemną goryczkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Również doświadczenie mi mówi, że chmielenie na goryczkę amerykańcami ma sens - zupełnie inny wymiar goryczki jest.

Czy zawsze chmiele tylko amerykańcami? Nie, bo mnie już zwyczajnie na to nie stać ale jeśli robię piwo na 100% możliwości w styli american, to stosuję jedynie amerykańskie odmiany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie tak mi się wydaje, że Citra da lepszą jakościowo goryczkę niż Magnum. Cascade zdecydowałem się dać na cichą bo to typowo aromatyczny chmiel i nie ma tak dużo AK co Citra czy Simcoe. Może jeszcze właśnie Simcoe dorzucę na cichą żeby było więcej niż 30g na aromat. 

Edytowane przez Jeffrey_lbn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak to jest z gęstwą drożdży? Ile polecalibyście dodać łyżek us-05 na warkę 25 litrów? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×