Jump to content
Sign in to follow this  
Jeffrey_lbn

Pale Ale na amerykańskich chmielach

Recommended Posts

Przymierzam się do uwarzenia pierwszego piwa nie korzystając z zestawu surowców, a dobierając je osobno. Mam gęstwę drożdżową (zebrałem ok. 10 łyżek stołowych Safale US-05 po NZ IPA - pytanie czy wystarczy tych drożdży) i trochę chmielu amerykańskiego. Chciałbym uwarzyć ok 25L lekkiego sesyjnego Pale Ale, mniej więcej 11-12blg. Tak sobie wymyśliłem słody:

 

Pale Ale - 4kg

Monachijski - 0,7kg

Carahell - 0,3kg

 

Zacieranie jednotemperaturowe 66-68C przez ok. 60min

 

Co do chmielenia, to piwo ma być na weselu u kumpla i nie chciałbym, żeby goryczka wybiła połowę gości, która spróbuje... :D dlatego chciałbym żeby było z lekką goryczką ok. 30 IBU max i aromatem cytrusowym. Mam takie ilości chmielu w granulacie:

 

Simcoe: 30g

Cascade: 30g

Citra: 30g

Magnum: 33g

 

Myślałem, żeby wrzucić w takich ilościach na podany czas:

 

Citra - 20g - 60'

Citra - 10g - 0' po zakończeniu gotowania

Na cichą fermentację wrzucić 30g Cascade.

 

Co myślicie na ten temat? Odnośnie słodów, chmielenia i ilości gęstwy drożdżowej - czy wystarczy jej na ok. 25l brzeczki czy zamówić drożdże? Wszystkie uwagi od doświadczonych piwowarów mile widziane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magnum daj na goryczkę bo szkoda ameryki

Hmm 30g jestem w stanie zużyć tym bardziej, że kolegi wujek przylatuje niedługo pod koniec maja i już ma załatwione dla mnie kilka odmian zza oceanu. Teraz dopiero zacznie się warzenie Ameryki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

to i tak odda goryczkę a nie aromat , więc nie wiem czy jest sens. Lepiej te 20g dorzucić na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
to i tak odda goryczkę a nie aromat , więc nie wiem czy jest sens. Lepiej te 20g dorzucić na cichą.

Oczywiście że jest sens. Citra daje bardzo przyjemną goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również doświadczenie mi mówi, że chmielenie na goryczkę amerykańcami ma sens - zupełnie inny wymiar goryczki jest.

Czy zawsze chmiele tylko amerykańcami? Nie, bo mnie już zwyczajnie na to nie stać ale jeśli robię piwo na 100% możliwości w styli american, to stosuję jedynie amerykańskie odmiany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie tak mi się wydaje, że Citra da lepszą jakościowo goryczkę niż Magnum. Cascade zdecydowałem się dać na cichą bo to typowo aromatyczny chmiel i nie ma tak dużo AK co Citra czy Simcoe. Może jeszcze właśnie Simcoe dorzucę na cichą żeby było więcej niż 30g na aromat. 

Edited by Jeffrey_lbn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...