tomek123 Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Witam, Jak w temacie. Chodzi o to, że potrzebuję zrobić starter na raty : pierwszy 2L , drugi 4L tylko mam 400gram suchego ekstraktu. Chciałbym do drugiego kroku wykorzystać słód który mi został z tamtego roku ok 2 - 3 kg Czy trzeba przechodzić przez etapy zacierania czy wystarczy go tylko podgrzać aby zebrać wody wysłodkowe ? Jak to się a do proporcji ? ile wody ile słodu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted May 17, 2016 Share Posted May 17, 2016 Około 175-200 g do 1 L woda jest mała warka do starter. Do filtracji masz dużo opcje. Czasami uzywam French Press. http://imgur.com/a/D8Ytx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek123 Posted May 17, 2016 Author Share Posted May 17, 2016 Dzięki wielkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.