Jump to content

Co warzyć?


Jan11
 Share

Recommended Posts

Do tej pory piłem "masówkę", smak mało wyrobiony, brak ulubionego piwa. Kiedyś zachwycałem się piwem z browaru w Braniewie, byłem tam w "kamaszach" w 1984r. Mam na koncie trzy warki: jasne pełne z brewkita (miesiąc w butelkach, ubywa, oj ubywa), red irish ale 12 dni w butelkach i pszeniczne ciemne na fermentacji cichej (te dwa ostatnie z zacieraniem). Z powodu braku ulubionego piwa, a nawet stylu proszę o radę co uwarzyć, aby mieć w garażu najszerszy zakres smaków, oczywiście w granicach rozsądku drugiej połowy (to będzie na razie trzy następne warki). Pewnie nadużywam Waszej cierpliwości, ale dobrze by było, żeby zestawy były dostępne w jednym sklepie internetowym. Informacje na wiki i na forum czytam wnikliwie od ponad dwóch miesięcy, warzyć jako tako potrafię, ale w wiedzy o stylach piwa zrobił mi się niezły mętlik w głowie. Poza przyjemnością picia własnego piwa, czuję się zaszczycony, że mogę należeć do tak zacnego i szanownego grona piwowarów domowych. Trochę żona się podśmiewa, że widzi ciągle przy adresie www szklaneczkę, ale nic to.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dla początkującego? 3 tygodnie fermentacji, 3 lagerowania, miesiąc dojrzewania, kiedy on się piwa napije?

oj coder, coder. Tydzień burzliwej, dwa cichej i do butelek. Po miesiącu można pić.

 

Nawet po cichej już można pić, bo jest fajnie nagazowane :ble:

Edited by jacer
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

To ja polecę mało popularnego Portera Angielskiego, jest w zestawach i jest to jedno z moich ulubionych piw.

Potwierdzam to piwo ma wzięcie u mnie w domu - swoją drogą który to styl w BJCP? Brown Porter?

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

To ja polecę mało popularnego Portera Angielskiego, jest w zestawach i jest to jedno z moich ulubionych piw.

Potwierdzam to piwo ma wzięcie u mnie w domu - swoją drogą który to styl w BJCP? Brown Porter?

Mnie na podstawie wiki też tak wychodzi

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Brown_Porter

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za rady, wszystkie przemyślałem i w zasadzie podjąłem decyzję.

Pils - trzeba szanować rady sąsiada-Maryusha, pszeniczniaka już mam.

Stout - najprostszy, to w końcu rada Złotych Ekspertów.

Porter.

Może jeszcze zamówię Grodziskie (z ciekawości, wydaje mi się, że to piwo 30 lat temu po przyniesieniu ze sklepu i otwarciu wylądowało na suficie, a w butelce nic nie zostało).

Jeszcze jedno pytanie, ile czasu można przechowywać ześrutowane słody?

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję. Na tym forum odpowiedzi padają tak szybko, że nie zdziwię się, gdy odpowiedź będzie przed pytaniem;).

W zasadzie tak jest, bo we wsparciu można znaleźć odpowiedź prawie na wszystkie pytania, tylko czasem łatwiej napisać niż szukać.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pils zabutelkowany. Dziś warzę grodziskie, w związku z tym pytanie. W instrukcji podali pięć dni fermentacji, czy zlewać na cichą, czy od razu butelkować? Wolałbym to drugie, bo produkcja (tylko dwa fermentatory) nie nadąża z popytem i apetytem.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Pils zabutelkowany. Dziś warzę grodziskie, w związku z tym pytanie. W instrukcji podali pięć dni fermentacji, czy zlewać na cichą, czy od razu butelkować? Wolałbym to drugie, bo produkcja (tylko dwa fermentatory) nie nadąża z popytem i apetytem.

Pozdrawiam

Zlewać na cichą, grodziskie powinno być klarowne.

Link to comment
Share on other sites

Pils zabutelkowany. Dziś warzę grodziskie' date=' w związku z tym pytanie. W instrukcji podali pięć dni fermentacji, czy zlewać na cichą, czy od razu butelkować? Wolałbym to drugie, bo produkcja (tylko dwa fermentatory) nie nadąża z popytem i apetytem.

Pozdrawiam[/quote']

Zlewać na cichą, grodziskie powinno być klarowne.

A nawet klarowane ;)

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie' date=' ile czasu można przechowywać ześrutowane słody?[/quote']

Jeśli będą szczelnie zapakowane, bez dostępu wilgoci to spokojnie kilka miesięcy.

Wniosek z tego taki że lepiej raz więcej zmówić towaru i mieć pod ręką. Na sam początek także zwróciłbym uwagę na fermentacje dolną i górną i dla odmiany także należy spróbować różnic.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.